Silvestr mrazivý, na Nový rok se oteplí

ČTK
29. 12. 2005 17:06
Praha - Zasněžený a mrazivý bude letošní Silvestr, první lednový den už se ale znovu mírně oteplí. Sníh, který začal padat těsně po Vánocích, díky nízkým teplotám vydrží.

Sněžit by podle meteorologů mělo místy i v dalších dnech. V pátek a v sobotu by ale mezi mraky mělo chvílemi vysvitnout sluníčko.

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na trvalé sněžení, sněhové jazyky a závěje, které platí v pátek od 06:00 do půlnoci. Na východě Moravy a ve Slezsku má v pátek trvale sněžit a napadnout může pět až 15 centimetrů sněhu, v Beskydech až 30 centimetrů. Při čerstvém severovýchodním větru s nárazy až 72 kilometrů v hodině se mohou vytvářet sněhové jazyky, místy i závěje. Večer bude vítr slábnout.

Upozornění na trvalé sněžení se týká Moravskoslezského a Zlínského kraje, upozornění na sněhové jazyky a závěje se týká krajů Moravskoslezského, Zlínského, Olomouckého a Jihomoravského.

Do České republiky proniká chladný vzduch od západu a teploty budou až do soboty i přes den jen pod nulou. Nejvyšší denní teploty, které by dnes měly být mezi minus pěti a minus dvěma stupni Celsia, se nebudou příliš lišit ani v pátek a sobotu. Nejnižší noční teploty ale budou klesat.

Noční teploty by dnes mohly klesnout na minus osm až minus 12 stupňů Celsia, v údolích při nočním vyjasnění až na minus 18 stupňů Celsia. Stejně mrazivá noc by měla být i ta silvestrovská. V neděli, tedy na Nový rok, by již mělo být znovu zataženo, ke sněžení se přidají dešťové přeháňky. Nejvyšší denní teploty by měly být kolem nuly, noční minus pět až minus jeden stupeň Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy