Na milionáře Pitra je vydaný zatykač

Sabina Slonková
29. 12. 2005 16:41
Praha - Soud vydal zatykač na jednoho z nejbohatších podnikatelů Tomáše Pitra. Ten ze zahraničí vzkazuje, že se do Česka možná nevrátí.

Tomáš Pitr byl přesně před měsícem odsouzen na osm a půl roku do vězení za daňové delikty. Je spojen s podnikatelskou skupinou kolem potravinářského podniku Setuza, s níž nyní bojuje stát.

Podle informací deníku Aktuálně.cz byl takzvaný příkaz k zatčení vydán 23. prosince. Soudce městského soudu v Praze Petr Novák jako důvod uvádí obavu, že dle důvěryhodných zdrojů hodlá Pitr z České republiky uprchnout a už se nevracet. Profil Tomáše Pitra ČTĚTE ZDE.

Mluvčí městského soudu Luboš Vlasák nechtěl informace o zatykači komentovat. "Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit. Informace o tom, zda je či není na někoho vydaný příkaz k zatčení, se zveřejňují jen za určitých podmínek," uvedl Vlasák.

Pitr: Možná se už nevrátím

Existenci zatykače nicméně potvrdil šéf republikové kriminální policie Petr Želásko. "Věc řeší okresní ředitelství policie v Chrudimi, podle místa pobytu dotyčného. První zprávy ale ukazují, že se tam nyní nezdržuje," uvedl Želásko.

Tomáš Pitr je podle všeho nyní skutečně v zahraničí. V telefonickém rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že je s rodinou na lyžích a do Česka se možná už nevrátí. "Uvidím, jak se situace vyvine. V tuto chvíli je jasné, že zpátky nespěchám," prohlásil Pitr. Vydání zatykače jej nepřekvapilo, podle svých slov o něm věděl už před Vánoci.

V podvečer rozeslala policie tuto tiskovou zprávu:

Policie ČR žádá veřejnost o spolupráci při pátrání po hledaném Tomáši PITROVI, nar. 25. února 1971, trvale bytem ve Slatiňanech na Chrudimsku. Na jmenovaného vydal Městský soud v Praze příkaz k zatčení pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu, rovněž vydaného zmíněným soudem, pátrá policie po hledaném i prostřednictvím Interpolu. Tomáš Pitr je 175 až 180 cm vysoký, střední postavy. Má modré oči a krátce střižené rovné hnědé vlasy. Na adrese svého trvalého bydliště se jmenovaný nezdržuje a místo jeho současného pobytu není známo. Veškeré informace o hledaném sdělte policistům na kterékoli policejní služebně nebo telefonujte na linku 158.

Skupina spojená s Tomášem Pitrem je už několik měsíců v otevřené válce s politiky ČSSD. A to kvůli ovládnutí potravinářského podniku Setuza a aktivitám kolem privatizace Unipetrolu. Premiér Jiří Paroubek dokonce Pitra otevřeně označil za nepřítele státu a obvinil ho, že rozpoutal českou větev údajné úplatkářské kauzy Unipetrol. O sporech Pitra a vlády ČTĚTE ZDE.

 

 

Právě se děje

Další zprávy