Bublan: Odposlechy dětí? Asi omyl

Sabina Slonková
29. 3. 2007 0:00
Praha - František Bublan byl ministrem vnitra v době, kdy se jeho inspekce rozhodla neoprávněně odposlouchávat politiky, novináře a děti.
Že jsme to nasadili na děti? Já o tom fakt nevěděl.
Že jsme to nasadili na děti? Já o tom fakt nevěděl. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Inspekce ministra vnitra nechala sledovat komunální politiky, advokáty, manažera, podnikatele a tři žáky základní školy loni v létě při vyšetřování úniku Kubiceho zprávy. Soudu předložila seznam čísel, o nichž tvrdila, že patří například nynějšímu šéfovi vnitra Ivanu Langerovi. Ve skutečnosti ale patřily zcela jiným osobám, například zmíněným školákům.

Exministr a současný předseda sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan za to odpovědnost necítí. Tvrdí, že o nezákonných krocích své inspekce nevěděl. "Já o tom vůbec nevěděl. A mám pocit, že se to dělo v době, když už jsem tam ani nebyl," tvrdí Bublan.

Případ nechal nyní prověřit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, premiér Mirek Topolánek už oznámil, že inspekce pochybila.

Odposlechy v Aktuálně.cz
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Odposlechy v Aktuálně.cz

  • O závažnosti zjištění, že policie pomocí odposlechů zjišťovala, jaké kontakty mají novináři a s kým si povídají, jste mohli on-line hovořit s ředitelem Aktuálně.cz Jakubem Ungerem. On-line rozhovor naleznete ZDE. 
  • Redakce Aktuálně.cz si na chování policejních důstojníků oficiálně stěžovala, kauzu začalo prověřovat státní zastupitelství. Více o vyšetřování čtěte ve článku "Odposlechy novinářů? Zasahuje žalobce" ZDE. 

Kauza odposlechy

A: Kauzu začala inspekce řešit loni v červnu, ministrem jste byl až do konce srpna. O tom, koho bude odposlouchávat a sledovat, inspekce rozhodla dávno před vaším odchodem.

Já vím, ale víte sama dobře, že to rozhodování je mezi soudcem a státním zástupcem. A s ministrem to nemá nic společného

A: Je to inspekce ministra vnitra, ta podléhá výlučně ministrovi, takže jakousi odpovědnost jste za ni a její rozhodování nesl.

Odpovídal jsem za to, aby ten úřad fungoval. Ale jakmile tam je zahájeno trestní řízení, už to jde mimo ministra.

A. Inspekce si vyžádala odposlechy a monitoring hovorů na osm jmen, ve skutečnosti ale za ně skryla zhruba patnáct dalších lidí. Přijde vám to normální?

Víte, já do toho fakt neviděl, ani vidět nemohl. Navíc to bylo v době, kdy jsem byl víceméně na odchodu a moc mě to nezajímalo. Ale obecně si myslím, že je to možné. Jestliže má policie nějaký okruh lidí, udělá monitoring a z toho jim třeba vypadne, že tito lidé používají tyto mobilní telefony. Vím, že se to stává v jiných případech, že dojde ke spojení SIM karty dotyčného s jiným přístrojem. A v tu chvíli oni mohou usoudit, že použil to číslo, i když mu nepatří.

A: Ale tady je problém, že šlo například o advokáta, který měl s Langerem společné jen příjmení. Neznají se, nejsou příbuzní a nikdy se neviděli.

Já vím, ale fakt to neumím posoudit.

A: Kromě toho inspekce "napíchla" i tehdy desetiletou nevlastní dceru olomouckého primátora, její dvanáctiletou sestru a jejího spolužáka. To je v pořádku?

Ale já toto opravdu nevím, to by vám řekl ten vyšetřovatel. Já to neumím. Vůbec jsem neměl ponětí, že nějaké odposlechy chystají nebo že jde o takový okruh. Tady v tom vám neporadím.

A: Obecně: Měla by inspekce ministra vnitra, která má vyšetřovat výlučně trestnou činnost policistů, odposlouchávat žáky základní školy a zjišťovat, s kým si půl roku zpátky telefonovali a kde u toho právě byli?

Ale to zcela určitě ne. Ale to nebylo v úmyslu. Tady k něčemu došlo, a buďto to byl omyl nebo si to vyhodnotila inspekce, že ten dotyčný ten telefon používá. Ale na to musíte hledat odpověď u státního zástupce a soudce.

A. Potíž je, že státní zástupce i soudce odmítají cokoli vysvětlovat. Jestli jsem ale jejich strohé reakce pochopila správně, tvrdí, že se spolehli na to, co jim lidé z inspekce předložili. Tedy vaši tehdejší podřízení.

No, to ať si vyříkají mezi sebou. Ale já to fakt zhodnotit neumím.

A. Je to věc, která vás znepokojuje nebo považujete za normální, aby inspekce pracovala takovým způsobem?

Podívejte se: především to funguje tak, že poslední příkaz dává soudce. A je v zájmu soudce, aby žádal nějaké vyhodnocení případu a možná by on měl nést odpovědnost. On to podepsal a příkázal.

A: Překvapil vás rozsah těch odposlechů a hlavně záběr inspekce, koho všeho sledovala?

Docela jo, ale zase to neumím posoudt. Jestli si to z nějakého monitoringu vyhodnotili, snad pro to měli důvod. Ale nějaký úmysl bych v tom nehledal. Komu by to prospělo? 

 

Právě se děje

Další zprávy