Rok 2005 v architektuře

Barbora Dvořáková
30. 12. 2005 0:01
Praha, Svět - Most vyšší než Eiffelovka, znovuotevření pražské kavárny po dlouhých osmdesáti letech. To vše a další úžasné stavby, důležitá ocenění a dechberoucí projekty přinesl uplynulý rok.

Letošní rok byl pro Českou republiku ve znamení světového architektonického unikátu. Po více než osmdesáti letech byla v domě U Černé Matky Boží znovuotevřena kavárna Grand Café Orient. Kavárnu najdete na rohu Celetné ulice v Praze a spolu s domem pochází z dílny legendárního architekta Josefa Gočára.

Vzácná kubistická kavárna ale přestala existovat brzy po svém otevření, už krátce po první světové válce. Pod jejím znovuotevřením je podepsána společnost Baba a její rekonstrukce vycházela z pouhých pěti černobílých fotografií a dvou skic.

Po pěti letech oprav a rekonstrukci, která stála téměř 300 milionů korun, se také letos pro veřejnost znovuotevřel secesní šperk Plzně, měšťanská beseda. Umělecké prvky opravovali odborníci podle dobových fotografií a chybějící doplnili kopiemi podle původních vzorů. Opravená budova je navíc pro letošek držitelem ocenění Stavba roku 2005.

Evropská nej

Na přelomu minulého a letošního roku, respektive v druhé polovině prosince roku 2004, byl zprovozněn nejvyšší most na světě. Elegantní a vzdušná stavba, která sklízí obdiv architektů celého světa, se klene přes údolí francouzské řeky Tarn a je o třiadvacet metrů vyšší než Eiffelovka.

Stavbě mostu, jehož nejvyšší pilíř je vysoký 343 metrů, předcházela patnáctiletá studie a samotná realizace trvala tři roky. Nejvyšší most světa je dílem britského architekta Normana Fostera, je dlouhý téměř dva a půl kilometru a vozovka je široká dvaatřicet metrů.

Své nej má od letošního roku také Velká Británie, kde se volila nejkrásnější moderní budova. Cenu získal největší skleník na světě, který vyrostl podle návrhu Nicka Grimshawa v opuštěném lomu v Cornwallu. Vzdušné kopule z lehkého plastu nemají jedinou vnitřní vzpěru a jen lešení, s jehož pomocí stavba vznikala, se dostalo do Guinnesovy knihy rekordů.

Jednou z nejvýznamnějších architektonických událostí letošního roku bylo bezesporu říjnové vysvěcení drážďanské katedrály Panny Marie (Frauenkirche). Šedesát let po bombardování za druhé světové války tak byla dokončena rekonstrukce pozdně barokního symbolu města, jehož původní podoba pochází z první poloviny osmnáctého století.

Nová stavba katedrály začala v roce 1994, přispělo na ní víc než šest set tisíc dárců z celého světa a rekonstrukce stála téměř dvě stě milionů eur.

Německo se stalo dějištěm ještě jedné významné události, kterou sledoval celý architektonický svět. V Magdeburku byl do provozu uveden poslední dům projektovaný proslulým výstředním architektem Friedensreichem Hundertwasserem. Tomu se zdála výstavba Magdeburku příliš strohá a rozhodl se vytvořit pestře barevný dům s nepravidelnými tvary a křivými liniemi, který nazval "Zelená citadela." V kontroverzním komplexu, který u obyvatel města vzbudil velké emoce, sídlí hotel, mateřská školka, kanceláře a byty. Vzhledem k horentnímu nájmu je však v současné době pronajata pouze malá část prostoru.

Světové ceny

Pravděpodobně nejsledovanější událostí v odborných kruzích bylo letošní udělení Pritzkerovy ceny, nevýznamnějšího ocenění pro osobnosti v architektuře. Letos jí získal jednašedesátiletý profesor Thom Mayne, který se tak po čtrnácti letech stal prvním Američanem, jemuž bylo toto uznávané ocenění uděleno. Mayne je tvůrcem například Sun Toweru v Soulu nebo budovy banky Hypo Alpe-Adria v rakouském Klagenfurtu.

Královský institut britských architektů (RIBA) hodnotí každý rok projekty architektů a designérů z celého světa a cena, kterou udílí, patří k velmi uznávaným světovým oceněním. Letos první místo patří japonskému architektovi Taira Nishizawovi. Ocenění získal za svůj projekt budovy gymnázia v japonském Tomochi. Elegantní budova je postavená téměř výhradně ze dřeva a kovu a porota ocenila nejen sofistikovanost projektu, ale i citlivé respektování terénních specifik a včlenění do krajiny.

V dubnu se udílela cena za současnou evropskou architekturu. Cenu Miese van der Rohe získala nová budova nizozemské ambasády v Berlíně. Odvážná stavba pochází z dílny slavného architekta Rema Koolhaase a Ellen van Loon a sídlí v historicky nejstarší části města. Budova má tvar krychle a jedinečným prvkem je spirálovitá promenáda, která se vine skrz všech osm pater. Během svého krátkého provozu se už stihla zařadit mezi turisty vyhledávané atrakce města.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy