Policejní šéf Husák odchází. Zhrzen

Sabina Slonková
23. 3. 2007 15:08
Praha - Do čela policie přišel s cílem zlepšit její obraz v očích veřejnosti. Neuspěl. Po roce a půl naopak Vladislav Husák sám odchází coby symbol klientelismu.
Odchází, neděkujte.
Odchází, neděkujte. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Husák oznámil své rozhodnutí odejít z postu policejního prezidenta na mimořádné tiskové konferenci. Ve funkci jej dočasně nahradí jeho náměstek Jan Brázda.

"Prostřednictvím mé osoby začalo být poškozováno dobré jméno největší firmy v zemi - Policie České republiky. Odcházím za situace, kdy proti mně není vedeno trestní stíhání. Jediné, co je proti mně vedeno, je diskreditační kampaň," prohlásil Husák, po jehož boku stál ministr vnitra Ivan Langer.

"Policii České republiky svým způsobem miluji. Dostal jsem se do pozice, kdy škodím této milované osobě. Nemám nejmenší problém odejít z pozice policejního prezidenta," dodal Husák.

Husákovy aféry

  • Rychlá jízda
Červenec 2006 - Tehdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD) udělil Husákovi výtku za rychlou jízdu. Husáka novináři přistihli, jak při cestě z Lán do Prahy jede svým vozem rychlostí 190 kilometrů za hodinu. Husák se poté na tři měsíce vzdal řidičského průkazu a na charitativní účely odeslal 10.000 korun.
  • Telefonáty se Šloufem a kauza biolíh
15. března 2007 - Podle Mladé fronty Dnes čelí Husák podezření, že mohl prostřednictvím Miroslava Šloufa, někdejšího poradce expremiéra Miloše Zemana, varovat některé aktéry korupční kauzy biolíh před chystaným policejním zátahem. Při akci biolíh policie loni na jaře pozatýkala lobbisty a státní úředníky z ČSSD. Husák podezření odmítá, ale přiznává, že se Šloufem telefonoval.
  • Únik informace o ruském agentovi
16. března 2007 - Podle Práva a MfDnes údajně z Husákova okolí koncem roku 2005 unikla tajná informace o jistém ruském agentovi a jeho kontaktech u české policie. Policejní prezident ji údajně vyzradil jednomu z novinářů.

Čtěte o aférách na A.cz

  • Inspekce zkoumá Husákovo zapojení do kauzy bilolíh
  • Tajná služba zkoumá další Husákovo podezření
  • Další Husákův problém: žena
  • Husák za 180 km/h odevzdá řidičák.
  • Kým byl Vladislav Husák

    1983 - 1984
    - horník-technik, Důl Nosek, Tuchlovice 1985
    - nastoupil k tehdejšímu Sboru národní bezpečnosti (SNB) 1986 - 1996
    - působil v různých funkcích oddělení dopravních nehod Městské správy VB, Praha (později Správa hl. m. Prahy Policie ČR) 1. července 1996 - 1. září 1996
    - zástupce ředitele Obvodního ředitelství Policie Prahy 5 1. září 1996 - 15. července 1998
    - ředitel Obvodního ředitelství Policie Prahy 5 15. července 1998 - 1. prosince 2002
    - zástupce ředitele Správy hl. m. Prahy Policie ČR 1. prosince 2002 - 21. září 2005
    - náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii 17. srpna 2005 - 21. září 2005
    - pověřen výkonem funkce policejního prezidenta 21. září 2005
    - jmenován policejním prezidentem, dnes na funkci rezignoval

    Podivné kontakty, nestandardní telefonáty a podezřelé aktivity. I když to jsou hlavní důvody Husákovy dnešní rezignace, bylo to vše o něm známo už v době, kdy jej do čela policie protlačil sociálně demokratický ministr František Bublan.

    A to vše o Husákovi věděl i jeho nástupce Ivan Langer. Přesto jej ve funkci ponechal a na razantním řešení se s Husákem dohodl až ve chvíli, kdy jeho skandály začala přetřásat média.

    Sešli jsme se v pluku

    Co se o Vladislavovi Husákovi vědělo, když se stal prvním mužem policejního sboru?

    Husák nastupoval do čela policie z pozice náměstka policejního prezidenta a s minulostí příslušníka pohotovostního pluku SNB, který se před rokem 1989 podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu.

    Dlouhou dobu působil ve vedení pražské policejní správy a to i v době, kdy z ní vzešel nejzávažnější skandál posledních let - spolupráce zločinců z Berdychova gangu s detektivy Odboru pro boj s organizovaným zločinem

    "Já jsem si pana Husáka nechal skutečně důkladně prošetřit od inspekce ministerstva vnitra a výsledek je takový, že není nic, co by mu mohlo bránit zastávat tuto funkci," zdůvodňoval výběr tehdejší ministr vnitra František Bublan.

    Měl jsem jenom starost

    Stejně jako Husákova minulost nevadilo ani jeho výrazné angažmá v kauze dopravní nehody jeho služebního vozu.

    Policejní BMW, které měl přiděleno ještě coby policejní náměstek, havarovalo v roce 2003 v noci v Praze. Oficiálně se k řízení auta přihlásil Husákův řidič.

    Odmítl dechovou zkoušku a okolnosti nehody začal neprodleně zjišťovat na operačním středisku přímo Husák. Podle tehdejších zpráv televize Nova apeloval na to, aby se havárie nedostala do žádných záznamů a snažil se ji zatajit před policejním prezidentem.

    "Když jsem tam telefonoval, měl jsem v první řadě starost o to, jestli řidič není zraněn. Policejnímu prezidentovi jsem chtěl o nehodě říct sám později," hájil se tehdy Husák.

    Střet zájmů? Ale kdeže

    Na post policejního šéfa byl nakonec nominován i přes podezření ze střetu zájmů: hrával tenis s renomovaným advokátem Tomášem Sokolem. Mezi jeho klienty patřil například Radovan Krejčíř, kvůli jehož útěku musel z čela policie odejít Husákův předchůdce Jiří Kolář.

    Těsné byly Husákovy vazby i na vedení fotbalového svazu. Nechtěně to prozradil jeho bývalý šéf Jan Obst v době, kdy vrcholilo protikorupční tažení policie v prvoligovém fotbalu.

    Krátce po prvním zatýkání svaz požádal Husáka o předání všech policejních podkladů. "Náměstek Husák nám potvrdil, že dohoda platí a důkazy dostaneme," prohlásil Obst.

    Jenže: Husák neměl k ničemu takovému oprávnění. Na policejním prezidiu měl tehdy na starost pořádkovou policii a na protikorupční službu formálně neměl žádnou pravomoc.

    Jak celé protikorupční tažení nakonec dopadlo, je už dnes známo. Stíhání skončilo jen u vybraných osob, některým klubům se i přes nesporné důkazy policie nakonec vyhnula.

    ODS původně proti

    Dnes vládnoucí ODS v době Husákova jmenování oficiálně razila stanovisko Jsme proti. "Nese odpovědnost za zásah na CzechTeku," prohlašoval předseda ODS Mirek Topolánek.

    Tehdy stínový ministr Ivan Langer ale takto příkrý nebyl. Odsoudit pana Husáka jenom proto, že ho nominuje tato vládní koalice, mi nepřipadne jako férové, uvedl smířlivě.

    Nakonec to byl právě Langer, za jehož vládnutí na vnitru Husáka dohnala jeho minulost a podezřelé kontakty.

    Vladislav Husák se do historie zapíše jako šestý polistopadový policejní prezident, se slabostí pro porušování dopravních předpisů (při riskantní rychlé jízdě jej nachytala MF Dnes).

    Za jeho éry také naplno propukl nesmiřitelný boj mezi elitními jednotkami policie - protikorupční policií a útvarem pro boj s organizovaným zločinem.

    Ten mimo jiné vyústil v loňské vystoupení Jana Kubiceho ve sněmovně, kde policista dokládal své tvrzení o politickém ovlivňování citlivých kauz.

     

    Právě se děje

    Další zprávy