Rath se distancuje od kolegyně i korupce

Redakce Dom, ČTK
28. 11. 2005 14:24
Praha - Ministr zdravotnictví odmítl, že by byl zapojen do aféry údajné korupce, která se rozhořela kolem jeho spolupracovnice.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

David Rath se nicméně v pondělí od vydavatelky časopisu České lékařské komory (ČLK) a své bývalé poradkyně Evy Klimovičové, která korupčnímu podezření čelí, distancoval. Podle svého úřadu tak učinil pro případ, že by se podezření potvrdilo.

Dlouholetá Rathova spolupracovnice byla zachycena na videozáznamu, jak s pracovníkem farmaceutické firmy probírá milionovou reklamu do časopisu ČLK Tempus Medicorum. Podle Týdne a ČT firmě za tuto inzerci údajně slíbila schůzku s tehdejším šéfem komory Rathem - v době, kdy kategorizační komise rozhodovala o tom, jaké léky budou hrazeny z veřejného pojištění.

O případu Klimčovičová ČTĚTE ZDE.

"Rath považuje podezření, jež padá na Klimovičovou, za závažné a do objasnění pravdivosti informací ukončuje ministerstvo zdravotnictví s Klimovičovou spolupráci v její pozici poradce ministra zdravotnictví," uvedlo tiskové oddělení ministerstva. Klimovičová ovšem již dříve na funkci poradkyně sama rezignovala.

Veškerá obvinění odmítá. Naopak tvrdí, že se spolu s Rathem proti pokusům firem o korupci ČLK v minulosti rázně postavili.

Rozkol v komoře sílí

Aféra znovu zvýraznila rozkol, který už řadu měsíců provází činnost lékařské komory. Po jmenování nového ministra zdravotnictví je nejvyšším představitelem ČLK viceprezidentka Helena Fousková - dlouholetá Rathova sokyně.

Poslechněte si, jak se Rath a Fousková nedávno pohádali před novináři

Podle Fouskové je nyní otázkou, zda může Klimovičová časopis komory dál vydávat: "Považuji to za naprosto nepřijatelné, pokud je obvinění pravdivé." Viceprezidentka chce rovněž prověřit příslušné smlouvy.

Fousková po Rathově jmenování předpokládala, že kategorizační komisi bude za ČLK zastupovat ona. Rath však podle ní jmenovací dekret namísto toho dal jednomu ze spolupracovníků komory.

Ukradené smlouvy?

Smlouvu o vydávání časopisu Tempus Medicorum s Klimovičovou uzavřel Rath v roce 1999 a vysloužil si za to kritiku části lékařů. Podle někdejšího člena revizní komise komory Ivana Suchardy komise kritizovala fakt, že ČLK měla nárok na určitý díl zisku, ale neměla přístup k účetnictví. Ve smlouvě bylo dle Suchardy vysloveně řečeno, že nahlížet do účetnictví firmy, která časopis vydává, může pouze David Rath jako fyzická osoba.

Komora ročně za vydávání časopisu platila 11 milionů korun. Foustková tvrdí, že zápisy, které dokládají, jak se jednalo o smlouvách, nejsou k dispozici - archiv ČLK byl podle ní minulý týden vykraden.

 

Právě se děje

Další zprávy