Případ Kubiceho vraždy byl odložen

Sabina Slonková
23. 2. 2007 14:10
Praha - Po osmi měsících policie odložila vyšetřování plánu na likvidaci důstojníka Jana Kubiceho. Případ míří ad acta s argumentem: Chybějí důkazy.
Svědek říká, že ho chtěli zabít, policie případ odkládá.
Svědek říká, že ho chtěli zabít, policie případ odkládá. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Speciální vyšetřovací tým Maxim nechal vytvořit policejní prezident loni v létě. V době, kdy šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Kubice ve sněmovně oznámil, že se politici snaží manipulovat citlivé kauzy. A vzápětí přišla tajná služba BIS i policisté s informací, že Kubicemu jde o život.

Podezření mířilo proti skupině lidí kolem šéfa kabinetu dvou expremiérů Zdeňka Doležela. Ti byli loni zatčeni při vyšetřování finančních machinací s dotacemi Evropské unie.

Desátá křižovatka to jistí

V kostce
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V kostce

Obviněn ale nakonec nikdo nebude. Tento týden komisař týmu podle zjištění Aktuálně.cz rozhodl, že se nepodařilo nashromáždit dostatek důkazů. Jeho verdikt ještě musí přezkoumat státní zástupkyně, je však krajně nepravděpodobné, že by jej zvrátila.

Vyšetřování potvrdilo, že Doleželova skupina po Kubiceho vystoupení ve sněmovně intenzívně řešila jeho další osud. Nikdy ale nepadlo slovo vražda. Účastníci rozhovorů mluvili v šifrách a vypomáhali si například citáty z Bible.

V té souvislosti zazněla slova o tom, že Kubice skončil, "desátá křižovatka to jistí", a "dvanáctá a čtrnáctá křižovatka". A také cifry dva a tři miliony "za to".

Co říká utajený svědek

Výroky Doleželovy skupiny zachytily odposlechy policie a BIS. Jeden z účastníků schůzek vystupující během výslechu v utajení pod krycím jménem Jiří Slavík do protokolu uvedl, že všichni měli na mysli likvidaci Kubiceho. A zajistit její provedení měl on.

Tvrdil, že slova o křižovatkách byla inspirována Křížovou cestou Ježíše, na níž při desátém zastavení byl Ježíš vysvlečen, při dvanáctém na kříží umírá a při čtrnáctém zastavení byl položen do hrobu.

Utajený svědek tvrdil, že plán počítal s několika fázemi: Nejprve by byl policista Kubice diskreditován v médiích, následovalo by jeho obvinění ze strany inspekce ministra vnitra kvůli obsahu jeho zprávy pro poslance; později by byl postaven mimo službu.

Teprve pak by byl zabit, ale navenek by šlo o sebevraždu, protože "neunesl tlak okolností".

Utajený svědek ale nedokázal konkretizovat, kdo si vlastně údajnou vraždu objednává a kdo bude platit. Na nikoho výslovně neukázal prstem.

Půjde řídit dopravu

Další aktéři rozhovorů - kromě Doležela například úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka a jeden bývalý zpravodajský důstojník - jakoukoli verzi o vraždě striktně odmítli.

Slova o "křižovatkách" podle nich znamenala, že Kubice se profesně odrovnal a bude řídit nejzapadlejší křižovatku. Dva a tři miliony vysvětlili jako svoji teorii, kolik podle nich Kubice za své předvolební vystoupení dostal zaplaceno.

A vyšetřovací tým tuto obhajobu nedokázal rozbít.

Jeho verdikt tedy zněl: Skupina nekonkretizovala svůj úmysl, jejich slova nelze automaticky vykládat tak, že chystali vraždu. A navíc - udajný najatý likvidátor Slavík nepodnikl podle týmu žádné další kroky, kterými by svou verzi o likvidaci potvrdil.

Kubice nekomentuje

Jan Kubice odmítá vyšetřování případu od počátku jakkoli komentovat, nevyjádřil se ani k jeho závěrům. To, že se policie chystá případ odložit, Aktuálně.cz potvrdili lidé z týmu už v lednu.

"Pokud by důkaz existoval a potvrdil by se, bylo by zahájeno trestní stíhání. Ale zatím takový důkaz není. Přímý ani nepřímý," sdělil tehdy náměstek ředitele kriminální policie Jan Chmelík.

 

Právě se děje

Další zprávy