Drahám zmizelo přes sto milionů

Sabina Slonková
21. 2. 2007 0:00
Praha - Úředníci nedokázali ochránit další státní peníze: Dráhy přišly o sto milionů korun při vypořádání dluhů po bývalých jugoslávských železnicích.

Stát se o ně soudí, šance jsou však minimální.

V posledních měsících je to už druhý odhalený případ, kdy stát neohlídal své peníze. Loni on-line deník Aktuálně.cz informoval, že z konsolidační agentury zmizelo 500 milionů korun. Obě kauzy mají společné i to, že autoři podvodů připravili stát o stamiliony zcela beztrestně.

Miliony z jugoslávských železnic

Příběh "ztracených" jugoslávských milionů se začal odvíjet už na konci devadesátých let. České dráhy roky řešily stamilionovou pohledávku po bývalých jugoslávských železnicích a část dluhu prodaly soukromé brněnské společnosti Michin.

Nástupnické organizace jugoslávských železnic dluh uznaly a dohodnuté peníze začaly v pořádku přicházet na účet firmy Michin. Firma ale státu za pohledávku nezaplatila a 114 milionů putovalo před dvěma lety na konta spřátelených společností firmy Michin. Odtud pak zmizely neznámo kam.

"Ve chvíli, kdy se ukázalo, že společnost neplní smlouvu, odstoupili jsme od ní a podali žalobu," sdělila Zita Karasová, náměstkyně Správy železniční dopravní cesty (jedna z nástupnických organizací bývalých státních Českých drah), která případ řeší.

Platební rozkaz k ničemu

Soud dokonce vydal platební rozkaz, k ničemu to ale nevedlo. Firma se odvolala a mezitím ji její majitelé letos v lednu stačili poslat do likvidace.

Správa železniční dopravní cesty odmítá, že by úředníci neudělali maximum pro to, aby stát o peníze z jugoslávské pohledávky nepřišel.

"Společnost Michin byla vybrána z více zájemců, neboť nabízela nejvýhodnější podmínky. Nabídky jednotlivých zájemců byly posouzeny správní radou Správy železniční dopravní cesty," stojí ve stanovisku Správy.

Úředníci se hájí také tím, že peníze v okamžiku uzavření dohody s firmou Michin "pojistili" i směnkou. Právě díky ní soud nárok státu uznal, v praxi to však kvůli likvidaci firmy neznamená vůbec nic.

"Tehdy se udělalo skutečně maximum. V té době nikdo nemohl předpokládat, co všechno se může stát. Přesto věříme, že se podaří ty peníze dostat zpět. Kdybychom tomu nevěřili, nesnažili bychom se o to," uvedl Milan Novosad ze Správy železniční dopravy.

Nikdo o ničem neví

Lidé, kteří jsou podle obchodního rejstříku stále vedení jako majitelé firmy Michin, dnes tvrdí, že o celé transakci s jugoslávským dluhem nemají žádné informace. A kde jsou peníze, to už vůbec netuší.

"Nevím vůbec nic. S firmou už nemám rok nic společného. Bez mého vědomí jsem z ní byl vyškrtnut," uvedl společník firmy Miroslav Brožík.

Majoritní vlastník firmy, společnost Pelos, která má v předmětu činnost uvedeno provozování detektivní kanceláře, je už také v likvidaci.

 

Právě se děje

Další zprávy