Soud: Za doping lyžaře bude pykat firma

Sabina Slonková
19. 12. 2005 10:53
Praha - Soud vynesl průlomový verdikt: Soukromá firma má odškodnit vrcholového sportovce za to, že měl kvůli jejím výrobkům pozitivní dopingový nález.

Rozsudek už je pravomocný a v Česku zcela unikátní. Proces vyvolal juniorský reprezentant v běhu na lyžích Petr Novák, v jehož těle odhalily testy zakázaný norandrosteron. Novák tvrdil, že anabolické steroidy nebral a jediná cesta, jak se mohly zakázané látky do jeho těla dostat, byla doplňková výživa od české firmy Aminostar. Jeho názor podpořil nejprve okresní soud a nyní i odvolací královéhradecký soud.

"Rozsudek je pravomocný a stojí v něm, že náš nárok na odškodnění je oprávněný, protože klient byl firmou poškozen. O výši odškodnění zatím soud nejednal," uvedl Novákův právník Prokop Beneš.

Poprvé byly k mání důkazy

Tvrzení, že zakázané látky se do těla přistižených sportovců dostaly přes doplňkovou výživu, je podle dopingových komisařů poměrně rozšířené. Novák ale na vlastní náklady nechal otestovat ještě originálně zabalené preparáty od Aminostaru a akreditované laboratoře potvrdily přítomnost zakázaných látek. Své tvrzení tak podpořil důkazy a vyhrál.

"Je to první případ svého druhu," potvrdil Jan Chlumský z antidopingového výboru.

Zástupci společnosti Aminostar zatím nejnovější verdikt nekomentovali. Již dříve ale striktně popírali, že by do svých výrobků přidávali zakázané látky.

Přidáme anabolika, utržíme víc

Soudní verdikt nejenže Nováka očistil, současně ovšem potvrdil i to, co zatím věděl jen úzký okruh zasvěcených: Legálně dostupné výrobky takzvané doplňkové výživy, které si může v obchodě koupit kdokoli, obsahují zakázané látky včetně anabolických steroidů.

Dopingoví komisaři a překupníci anabolik odhadují, že kontaminováno je deset až dvacet procent všech podpůrných prostředků na trhu. "Výrobci do doplňků přidávají anabolika, aby zvýšili jejich účinek," prohlásil před časem profesor Luboslav Stárka z endokrinologického ústavu. Firmy se tak snaží povzbudit poptávku po takových "účinných" značkách.#reklama

Nejde přitom jen o "český vynález". Podobně dopadly testy i v sousedním Německu, kde v laboratoři otestovali 634 volně dostupných přípravků pro sportovce a v 94 byly hormony nandrolonu a testosteronu. Soudní pře sportovců s výrobci podpůrných substancí proto v cizině nejsou výjimkou.

 

Právě se děje

Další zprávy