Partnerství homosexuálů schváleno

ven, ČTK
16. 12. 2005 17:10
Praha - Poslanecká sněmovna schválila zákon o registrovaném partnerství. Česko se tak možná zařadí k dalším státům, kde mohou homosexuálové oficiálně uzavírat partnerství.

Sněmovna v minulosti normu již několikrát zamítla. Poslední návrh neuspěl v únoru o jediný hlas. Proti zákonu jsou jednotně jen lidovci. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v září prohlásil, že přijetí normy patří k prioritám sociální demokracie. (Přečtětě si ZDE, jak byly homosexuální svazky legalizovány v jiních zemích)

Hlasování dnes nebylo tak těsné jako v minulých případech, norma získala "pohodlnou" většinu 86 ze 147 hlasů přítomných. Proti hlasovalo 54 poslanců.

ODS a lidovci proti, ČSSD, komunisté a US pro

O normě rozhodly hlasy váhavých, míní aktivisté Ligy gayů a lesbiček. "Nejmenší, co pro schválení zákona můžete udělat, je, že přijdete hlasování o zákonu "pohlídat" na galerii Poslanecké sněmovny," uvedla liga ve své výzvě, kterou zveřejnila i na internetu.

Většina občanských demokratů dnes ve sněmovně hlasovala proti registrovanému partnerství a stejný postoj zaujali i všichni přítomní lidovci. Drtivá většina sociálních demokratů a většina komunistů byla naopak pro zákon, podpořila ho i většina přítomných unionistů. ZDE si můžete přečíst, jak zákon putoval sněmovnou. 

Přes senát nejspíš neprojde

Norma by měla upravovat vznik a zánik svazku. Partnerství by se zapisovalo do občanského průkazu. Partnerům a partnerkám by zákon zaručil mimo jiné nárok na informace o zdravotním stavu jejich protějšku či šanci dědit stejně jako manželé. Návrh počítá se vzájemnou vyživovací povinností. Adopce dětí neumožňuje.

Dá se předpokládat, že převážně pravicový Senát novelu nepodpoří a zákon tak poputuje znovu do sněmovny. Jak se k zákonu postaví prezident Klaus je zatím nejasné.

Podle nedávného průzkumu CVVM se pro registrované partnerství vyslovilo 62 procent Čechů a Češek. Podle 42 procent lidí by homosexuálové měli mít právo i na sňatek. Zatím ale občané nejsou příliš nakloněni tomu, aby páry gayů a leseb mohly adoptovat děti. Pro je jen 18 procent dotázaných.

Mezinárodní srovnání ukázalo, že v Česku jsou lidé tolerantnější než jinde. (Podívejte se ZDE na výsledky srovnání s názory lidí v okolních zemích) V Polsku, Maďarsku a na Slovensku registrované partnerství podporují asi dvě pětiny obyvatel, svatby pak pětina až čtvrtina.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy