Vražda Mrázka zůstane nevyřešena

ČTK, Red dom
27. 12. 2006 10:28
Praha - Policisté odložili případ lednové vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Nepodařilo se jim najít pachatele, řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka.

František Mrázek byl považován za klíčovou postavu podnikatelů sdružených kolem potravinářské společnosti Setuza. Loni 25. ledna jej zastřelil nejspíš najatý vrah, když vycházel v pražské Durychově ulici ze sídla svých firem.   

Hlavní motivy k jeho vraždě mohly mít podle policistů dva kořeny. Za prvé to mohl být vývoj kolem Setuzy a za druhé další podnikatelské aktivity Františka Mrázka, v nichž se pohyboval převážně na hraně zákona.

Odložení případu Mrázkovy vraždy je pravomocné, protože s návrhem policie souhlasil dohlížející státní zástupce a proti závěrům policistů nikdo nepodal stížnost.

"Zatím nepodařilo zjistit skutečnosti, které by mohly vést k dopadení pachatele. Formálně je to pravomocné, na druhou stranu nic ale nebrání tomu případ znovu otevřít, pokud budou zjištěny nové závažné skutečnosti," uvedl mluvčí zastupitelství Martin Omelka.

Pokr pracuje dál

Také policie uvedla, že navzdory formálnímu odložení případ stále sleduje.

"Na případu stále pracujeme, a to v souvislostech s jinými prověřovanými kauzami," uvedla pro ČTK mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Připomněla, že kauzou se zabývá speciálně sestavený tým Pokr, který v souvislosti s aktivitami kontroverzního podnikatele vyšetřuje dalších 35 vražd a podezřelých úmrtí.

Mrázek totiž nebyl znám jen jako podnikatel, ale také jako významná postava podsvětí.

Co přinesla Mrázkova vražda

Vyšetřování Mrázkovy vraždy ovliňovalo celý minulý rok významnou měrou také politiku. Policie totiž například v březnu spojila vyšetřování vraždy s úplatkářskou aférou kolem biolihu, do níž byli zapleteni i významní politici. 

Týmu Pokr se už při vyšetřování Mrázkovy vraždy a dalších 35 případů podivných úmrtí podařilo některé z nich zřejmě objasnit. Například od října policisté trestně stíhají jako uprchlého pětatřicetiletého Bohuslava Hájka, který v roce 1992 podle nich zastřelil novináře Václava Dvořáka, který psal o Mrázkových aktivitách.

Právě Mrázek si podle kriminalistů Dvořákovu vraždu objednal.

Týmu Pokr se také podařilo zadržet muže podezřelého ze dvou pokusů o vraždu bývalého majitele pražského podniku Discoland Sylvie Ivana Jonáka. Tým přispěl i k obvinění šéfa fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslava Starky a dalších šesti mužů v souvislosti s únosem a smrtí otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy