Vilu VV zavřel kontroverzní milionář

Sabina Slonková
20. 11. 2005 15:43
Praha - Mužem, který stojí v pozadí nedělního vystěhování vily Vyvolených, je kontroverzní podnikatel František Chobot. Vystupuje za společnost Obilní lihovary Kralupy, která je majitelem objektu, jenž si pro svou reality show pronajala televize Prima.

Totožnost muže, který figuruje v řadě nejasných příběhů, byla utajena - Chobot si totiž před časem změnil jméno.

Proč podnikatel v neděli poslal do vily komando a pozemek před zraky přivolaného štábu konkurenční TV Nova zablokoval, není zřejmé. Tvrdí, že mu Prima včas nezaplatila nájem. Televize veřejně uznala jednu zpožděnou platbu, uvedla však, že se tak stalo jen opomenutím a peníze byly obratem odeslány. (VÍCE ZDE)

Jasné není zatím ani to, jaké důsledky bude mít událost pro samotný pořad. Faktem je, že okamžitě po zveřejnění se značka Vyvolení dostala do seznamu hlavních zpráv.

Více o budoucnosti Vyvolených v magazínu BLESKOVĚ. 

Chobot už je Bušek

To, že za lihovar mluví právě Chobot, potvrdil jeho právník Prokop Beneš. "Ale on se dnes už jmenuje jinak, vzal si jméno po manželce a dnes je František Bušek," uvedl Beneš.

Spojit se s Chobotem alias Buškem je prakticky nemožné. Ostatně - s médii nikdy nekomunikoval. "Nebude s vámi hovořit. Je mi líto, mám jeho plnou moc, abych za něj v této věci vystupoval já," reagoval na žádost o zprostředkování rozhovoru právník Beneš.

Drogy, kauzy, Adamec

Minulost Františka Chobota, který označil tunelování za legální praktiky, je více než pestrá. Před třiceti lety emigroval do Německa a týdeník Respekt později napsal, že byl v emigraci odsouzen za pašování drog.

Po roce 1989 spolu s německým partnerem Joachimem Gerlachem (rovněž trestně stíhaným) v Česku založili makléřskou společnost Iceberg. Firmy a lidé napojení na Iceberg mimo jiné sehráli roli v krachu Ekoagrobanky, Podnikatelské banky  a První slezské banky.

Díky privatizaci se z Chobota stal milionář. Jen firma Iceberg měla před deseti lety obrat v desítkách miliard a sponzorovala ODS.

V posledních letech se Chobot věnoval podnikání v teplárenství a poradenství. Jak upozornil časopis Týden, jednu z firem - realitní společnost Britania - dokonce založil se synem posledního komunistického premiéra Ladislava Adamce.

 

Právě se děje

Další zprávy