Paroubek mohl číst hovory svých rivalů

Red Dom
6. 10. 2006 0:00
Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek mohl číst detaily o činnosti politiků ODS a novinářů, jež na základě jeho trestního oznámení odposlouchávala inspekce ministra vnitra. Říká, že toho nevyužil.
Šéf ČSSD Jiří Paroubek: mohl číst přepisy odposlechů, kterými policie monitorovala jeho politické konkurenty
Šéf ČSSD Jiří Paroubek: mohl číst přepisy odposlechů, kterými policie monitorovala jeho politické konkurenty | Foto: Ondřej Besperát

Inspekce nechala odposlouchávat osm lidí s odůvodněním, že jsou podezřelí z květnového úniku zprávy policisty Jana Kubiceho, a "napíchla" kvůli tomu 46 telefonů. Samotné vyšetřování pak podle zjištění Aktuálně.cz inspektoři nastavili tak, že umožnili Paroubkovi, aby se mohl dostat do trestního spisu i přímo k přepisům odposlechů.

Odposlechy skončily až ve středu

Státní zástupce Michal Zachystal navíc potvrdil, že odposlechy, jejichž oprávněnost nyní úřady zkoumají, byly kompletně ukončeny až tuto středu. Část byla zastavena už před čtrnácti dny, kdy jeden z odposlouchávaných - ministr vnitra Ivan Langer - veřejně mluvil o tom, že má informace o odposlouchávání politiků a novinářů.

Patnáct telefonů ale policie monitorovala po celé září až doposud. Tedy i před klíčovým hlasováním o tom, zda vláda Mirka Topolánka získá důvěru.

"Je pravda, že 4. 10. jsem obdržel žádost o souhlas se zastavením odposlechů a žádosti jsem vyhověl," sdělil Aktuálně.cz Zachystal.

Poškozený Jiří Paroubek

Jiří Paroubek měl přístup k odposlechům politické konkurence a novinářům díky postupu inspekce ministra vnitra, která tak rozhodla ještě v době, kdy resort ovládal František Bublan.

Princip je jednoduchý a navíc zcela zákonný: Kvůli úniku Kubiceho zprávy inspekce obdržela trestní oznámení od několika osob, vyšetřování ale oficiálně rozjela podle oznámení Paroubka. Inspektoři si vybrali čtyři trestné činy, kterými šetření zdůvodnili: ohrožení utajovaných skutečností, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněné nakládání s osobními údaji a trestný čin pomluvy.

Právě u dvou posledně zmíněných deliktů je takzvanou osobou poškozenou Jiří Paroubek, který v tomto duchu podal trestní oznámení. A jako poškozený má nárok na to, aby znal detaily vyšetřování.

"Poškozený stejně jako obviněný mají právo nahlédnout do spisu. Mají právo vědět, jaké důkazy tam jsou uvedeny. A mají právo seznámit se i s odposlechy," potvrdil informace Aktuálně.cz státní zástupce Zachystal.

Odposlechy nejsou tajné

Odposlechy totiž nejsou tajné. "Samotný výstup z odposlechů tajný není. Je to zvláštní, ale je to tak," dodal Zachystal.

Obdobně se k nahrávkám telefonních hovorů dostal fotbalový svaz v kauze korupce v první lize. Policie odposlouchávala desítky funkcionářů z jednotlivých klubů a jako poškozený byl v případu vedený právě fotbalový svaz, jehož zástupci tak měli přístup do spisu.

Okolnosti odposlechů - zejména to, jestli nebyly ovlivněny politikou - nyní vyšetřuje několik úřadů. Teprve pak bude možné říci, jestli se Paroubek nebo jeho právník do spisu podíval nebo ne. Byť s jistotou se to nemusí prokázat nikdy, stačí, aby o tom inspektoři neuvedli záznam.

Sám Jiří Paroubek tvrdí, že ve spise nebyl. "Svého práva nevyužil, zda to udělal jeho právník, to neví," řekla Aktuálně.cz ve čtvrtek večer mluvčí ČSSD Květa Kočová.

Dnes rozeslala médiím doplnění této informace. "Neučinil tak ani on, ani jeho právní zástupci," uvedla v tiskové zprávě s tím, že jediný Paroubkův kontakt s vyšetřovateli byl při tom, když expremiér podával v případu Kubice vysvětlení. 

Státní zástupce Zachystal ve čtvrtek neuměl na otázku, jestli někdo požádal o přístup do spisu, odpovědět. "Vládcem nad spisem je inspekce. Já jsem nebyl informován o tom, že by někdo přístup do spisu požadoval. Prostě o tom nevím," řekl Zachystal.

V pátek pak městské státní zastupitelství vydalo stanovisko, že do spisu do této chvíle nikdo přístup neměl.

 

Právě se děje

Další zprávy