Tlustý byl na oslavě u majitele Synotu

Sabina Slonková
21. 9. 2006 23:00
Praha - Ministr financí se krátce před jmenováním zúčastnil rodinné oslavy narozenin Ivo Valenty, muže, který je obviněn z uplácení a vlastní sázkovou kancelář.
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Už v létě vyšly najevo Tlustého vazby na spolupracovníky zavražděného podnikatele Františka Mrázka spojovaného s kauzou Biolíh či s privatizací Unipetrolu, v níž polské úřady dodnes prošetřují podezření z korupce.

Foto: Aktuálně.cz

Také Ivo Valenta je spjat s úplatky. Patří k nejvlivnějším postavám velké korupční aféry v českém fotbale. Je obžalován pro podezření, že jeho klub uplácel rozhodčí.

Nadto rodině Valentových  patří druhá největší loterijní společnost v Česku - Synot Tip. Podniká tedy v byznysu, který patří mezi významné agendy resortu, jemuž Vlastimil Tlustý nyní vládne.

Infobox

Tlustého přítel Valenta
(z policejního odposlechu)

  • "Jardo, zdá se mi trošku, že černoprdelník tlačí káru Spartě...Chtělo by to tam skočit za ním dolů a pocentrovat to. Kolik? Takové to maximum, co dáváme. Jedna a půl. Jedna."

(Zdroj: přepis odposlechu rozhovoru Ivo Valenty se sportovním ředitelem fotbalového klubu Synot během zápasu Synot - Sparta)

Politik byl na rodinné oslavě, která podle zjištění Aktuálně.cz odehrála na zámku Napajedla na Zlínsku koncem srpna. V té době se už téměř tři měsíce považovalo za hotovou věc, že Vlastimil Tlustý usedne ve vládě Mirka Topolánka jako správce státní pokladny. Oficiálně byla vláda jmenována 4. září.

Stejně byste si něco vymysleli

Vlastimil Tlustý nemá však s účastí na rodinné oslavě Valentových problém.

"Byl jsem tam jako stovky jiných osob a žádný střet zájmů v tom není. Tím, že někam chodím, riskuju neustále nějaké výmysly. A já jsem smířený s tím, že i kdybych nikam nechodil, stejně byste si něco vymysleli," sdělil Aktuálně.cz Tlustý.

Mediální zástupce rodiny Valentových Jiří Hrabovský řekl, že Tlustý byl na narozeninách jako soukromá osoba.

"Rozhodně tam nebyl pozván jako budoucí ministr financí. Má s Valentovými přátelské vztahy už dlouhou dobu," prohlásil Hrabovský.

Střetu zájmů se nevyhne

Podezření ze střetu zájmů se ale ministr Tlustý nevyhne. Jedním z prvních čtyř odvolaných úředníků ministerstva financí se totiž po jeho nástupu stal právě šéf dozoru nad loterijním byznysem Pavel Němec.

Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý při jednání sněmovny.
Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý při jednání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Tento úředník zahájil správní řízení se Synotem a dalšími devíti společnostmi, jež vlastní licenci na centrální loterijní videoterminály. Tlustý ho odvolal těsně před tím, než Němec stačil podmínky pro lukrativní provoz videoterminálů zpřísnit.

"Připravoval jsem rozhodnutí, které by z pohledu dotčených společností jednoznačně znamenalo zpřísnění. Šlo o deset firem, které vlastní licenci, včetně Synotu. Už jsem to ale nestihl vydat," sdělil Aktuálně.cz Němec, jinak též sociální demokrat.

"Ministr mi ale řekl, že má stranická příslušnost v odvolání nehraje roli. Že prý mu odvolání navrhnul náměstek Prouza," dodal Němec.

A náměstek Tomáš Prouza mezitím také přišel o post.  "Nic jsem Tlustému nenavrhoval," tvrdí. 

Chtělo by to pocentrovat

Ministerstvo nyní bude muset do konce příštího týdne pod Tlustého dozorem rozhodnout, jak správní řízení se Synotem a dalšími firmami ukončí.

Stejně tak bude muset nový ministr určit, jakou strategii stát zvolí v případě roky chystaného zákona o loteriích, který má rovněž zpřísnit pravidla hazardního byznysu.

"Oslavence" Iva Valentu naopak na podzim čeká soudní verdikt v korupční aféře. Státní zástupce je přesvědčen, že Valentův bývalý klub Synot uplácel prvoligové rozhodčí. A podílel se na tom podle obžaloby přímo jeden z nejbohatších českých podnikatelů Valenta.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Jako důkaz proti němu využil žalobce odposlech, v němž Valenta v pozici majitele fotbalového klubu říká během zápasu se Spartou sportovnímu šéfovi svého celku: "Jardo, zdá se mi trošku, že černoprdelník tlačí káru Spartě...Chtělo by to tam skočit za ním dolů a pocentrovat to," pokračoval.

Když se sportovní ředitel zeptal, jak, odpověděl: "Takové to maximum, co dáváme. Jedna a půl. Jedna."

 

Právě se děje

Další zprávy