Výzkum: Nové volby by zopakovaly pat

Petr Holub
25. 7. 2006 0:03
Praha - Výzkum Sociologického ústavu Akademie věd varuje: Předčasné volby v nejbližším půl roce? Mohly by dopadnout stejným patem jako ty červnové.

Názor občanů na politiky se během několika měsíců nezmění. Svědčí o tom, že dvě třetiny všech lidí, kteří přišli volit v červnových volbách, byly definitivně rozhodnuty už koncem roku 2005.

Takový je hlavní výsledek podrobného průzkumu, který v sedmi týdnech po volbách provedl Sociologický ústav Akademie věd. Účastnily se ho dva tisíce občanů.

Foto: Tomáš Daněk

Případ Kubice nebyl důležitý

Z dotazníku vyplývá dokonce i to, že se celkové preference od prosince 2005 do letošního června příliš neměnily. O tři procenta se snížila podpora ODS i komunistů, o procento si pohoršili lidovci a polepšili si o čtyři procenta zelení.

Kdyby se tedy volby konaly o šest měsíců dříve, hrozily by opět nerozhodným výsledkem.

"Několik posledních dnů před volbami se názory voličů prakticky neměnily. Z toho je jasně vidět, že aféra plukovníka Kubiceho už neměla na výsledek vliv a že sociální demokraty ani nikoho jiného nepoškodila," doplňuje sociolog Lukáš Linek.

Pěti procent se voliči nebojí

Najdou se i další důvody, proč by se volební výsledky v nejbližší době nezměnily. Akademici například zjistili, že při uvažování občanů hrají jen zanedbatelnou roli obavy, že jejich hlas menší straně spadne pod stůl.

Pouze čtyři procenta voličů totiž připustila, že by volila jinak, kdyby neexistovala uzavírací pětiprocentní klauzule pro vstup do sněmovny. "To je překvapivě málo," konstatoval politolog Tomáš Lebeda. Příznivci zelených a lidovců by se tedy nebáli hodit svým stranám hlas znovu.

Účast pomohla ČSSD a zeleným

Změnu by mohl přinést nižší zájem občanů při opakovaných volbách. "Vyšší volební účast prospívá ČSSD a zeleným, nepřeje ODS a KSČM, v případě KDU-ČSL je vliv nepatrný," shrnul zkušenosti z posledních voleb Linek.

Foto: Tomáš Daněk

Ukazují tedy, že nezájem voličů může stejně poškodit levici i pravici.

Výzkumy potvrdily, že jádro sociálnědemokratických voličů není tak pevné jakou ODS, ČSSD však výpadky dokáže nahradit tím, že lépe než občanská demokracie dokáže lovit mezi dřívějšími nevoliči a příznivci menších stran.

Právě v tom, že nedokázaly oslovit nevoliče, letos nejvíc selhaly tradiční strany - komunisté a lidovci. Průzkum vyvrátil převládající mínění, že ČSSD "luxovala" komunistické voliče.

"Stejně voličů přešlo od ČSSD ke komunistům, jako naopak," upozornil Linek na největší překvapení průzkumu. Komunisté zřejmě ztráceli tím, že mají nejstarší voliče, kteří postupně přestávají k volbám chodit. Naopak se potvrdilo, že ODS nejvíc vydělala na úpadku menších pravicových stran. Volila ji také šestnáctina občanů, kteří ještě před čtyřmi lety dávali přednost sociální demokracii.

Jediný termín: podzim 2007

Zjištění sociologů zpochybňuje názor, aby se cesta z patu hledala předčasnými volbami v nejbližší době. Politici všech stran se přitom shodují, že opakování voleb je možné nejpozději koncem příštího roku. Není možné, aby nová vláda vznikala během roku 2008, tedy několik měsíců předtím, než Česko převezme předsednictví Evropské unie.

Foto: Tomáš Daněk

 

Právě se děje

Další zprávy