Jeli městem nazí, na protest proti autům

Ondřej Besperát, Martina Vacířová
10. 6. 2006 17:31
Praha - Jeli na kolech Prahou, na hlavách přilby, ale jinak byli nazí. A protože se transparenty špatně vozí, měli hesla na těle. Uvnitř: GALERIE.
Praha se tak připojila ke světovým městům, v nichž se protestní cyklojízda naháčů proti závislosti na ropném a automobilovém průmyslu každoročně koná.
Praha se tak připojila ke světovým městům, v nichž se protestní cyklojízda naháčů proti závislosti na ropném a automobilovém průmyslu každoročně koná. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Poprvé od svého vzniku v roce 2004 se uskutečnila jízda naháčů na bicyklech i v Česku. V rámci celosvětové akce World Naked Ride Bike protestovali cyklisté proti závislosti lidí na ropě i automobilovém průmyslu.

PROJDĚTE SI GALERII, UVIDÍTE VÍCE

Na kola usedli stejně odhodlaní lidé ve více než třiapadesáti městech dvaadvaceti zemí světa.

"Jde o jemnou a nemilitantní formu protestu, která se obejde bez jakýchkoliv výtržností, byť se zde upozorňuje na velice závažný problém, nejde o laciný projev lidské sexuality či exhibicionismus", prohlásili pořadatelé. 

Happening se již tři roky koná například v USA, ve Velké Británii, Francii, Německu, Kanadě, ale i v Polsku, Izraeli, Litvě nebo Jihoafrické republice.

Tak kdo změní svět? Budou to naháči, anebo auta?

Dvě hodiny s v nošovické restauraci už mají za sebou. Co si asi myslí korejští emisaři?
Dvě hodiny s v nošovické restauraci už mají za sebou. Co si asi myslí korejští emisaři? | Foto: Ludvík Hradilek
Zatímco v sobotu jeli Prahou cyklisté jen tak, lidé v Nošovicích ve středu slyšeli, že auta mění svět k lepšímu. Korejci firmy Hyundai tu představili svůj projekt. - REPORTÁŽ ČTĚTE ZDE.

 

 

Právě se děje

Další zprávy