Smrt Mrázka:Policie otevírá staré vraždy

Sabina Slonková
15. 5. 2006 0:00
Praha - Policie, která hledá vraha bosse podsvětí Františka Mrázka, začala znovu prověřovat zapomenuté a dodnes nevyřešené útoky na další podnikatele.

Někteří z nich přišli o život, jiní jsou nezvěstní a kriminalisté nyní mezi jejich případy a smrtí Mrázka hledají jakoukoli souvislost.

Motiv střelby na vlivného podnikatele, známého zejména svým angažmá v ústecké Setuze, totiž detektivové ani sto deset dní po jeho smrti nemají. Stejně jako samotného vraha.

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Speciál: Vše o atentátu na podnikatele Mrázka

Exkluzivní výpověď očitého svědka vraždy, kdo chtěl zabít Mrázka, nepublikovaný rozhovor se zabitým milionářem, politické souvislosti vraždy, jak vypadal Mrázkův pohřeb - to vše a ještě mnohem víc v našem speciálu.

"Vracíme se k vraždám podnikatelů Rudolfa Javornického a Petra Šebesty, znovu se zajímáme o zmizení otce Radovana Krejčíře a podnikatele Jakuba Konečného. Možná souvislost může být i s pokusem o vraždu Ivana Lhotského, přes jehož účty putovaly půjčky k ČSSD, a také loňským útokem na šéfa příbramského fotbalu Jaroslava Starku," popsal pro deník Aktuálně.cz nový směr v pátrání po Mrázkově vrahovi důstojník policejního prezidia.

Podobnost čistě náhodná?

Všichni tito podnikatelé byli buď přímo v kontaktu se zavražděným Mrázkem, nebo s jeho nejbližším okolím. Například smrt Javornického i Šebesty dokonce nesla podobné rysy jako vražda Mrázka. Vrahem byli ve všech třech případech profesionálové a dodnes se je nepodařilo dopadnout.

V případě Šebesty, kterého neznámý střelec zabil v září 2003 v areálu Vystrkov na Orlíku, nadto šlo o vraždu spojenou s výstrahou. Do jeho dlaně vrah vložil prázdnou nábojnici.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který Mrázkovu smrt vyšetřuje, si kvůli pospojování jednotlivých kauz v minulých dnech vyžádal vyšetřovací spisy od dalších složek policie. Hledání souvislostí mezi případy potvrdili i samotní podnikatelé z okolí Mrázka, které již policie vyslýchala.

Pozůstalí na pohřbu Františka Mrázka
Pozůstalí na pohřbu Františka Mrázka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Konečně někoho napadlo, že by ty případy mohly souviset," podotkl Mrázkův obchodní partner Tomáš Pitr.

Hledá se majitel Setuzy...

Kromě pátrání po okolnostech násilných deliktů se vyšetřování nově soustředilo i na zjištění majetkových vazeb v potravinářském gigantu Setuza, jenž dluží státu i s úroky čtyři miliardy korun. Policie se domnívá, že klíčem k mnoha kauzám - i k Mrázkově smrti - může být právě odpověď na otázku, komu patří Setuza.

Za podnik vždy vystupovali Mrázek s Pitrem, oba ale striktně jakýkoli majetkový podíl ve firmě popírali a označovali se za pouhé poradce. Oficiálně jako majitel Setuzy vystupuje Michal Zouhar, který je jediným akcionářem společnosti Český olej. A ta má zase v Setuze majoritu.

Policie je ovšem přesvědčena, že Zouhar je pouze formálním majitelem a firmu ve skutečnosti ovládali právě Mrázek s Pitrem.

"To je samozřejmě nesmysl, akcie patří panu Zouharovi, policie se o to zajímala už mockrát, a nikdy nic jiného neprokázala," brání se spojování svého jména s vlastnictvím Setuzy Pitr.

Policie se snaží dopátrat i toho, kdo vlastní Setuzu. Tomáš Pitr důrazně popírá, že by to byl on.
Policie se snaží dopátrat i toho, kdo vlastní Setuzu. Tomáš Pitr důrazně popírá, že by to byl on. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

...a také Mrázkův archiv

Třetím novým směrem vyšetřování je pátrání po soukromém archivu Františka Mrázka. Po jeho smrti policie našla jen peníze a dokumenty, které měl v tu chvíli u sebe a v kanceláři. Nic dalšího ale dosud neobjevila.

Mrázek byl přitom pověstný tím, že si informace, které získával i od politiků, policie a tajných služeb, shromažďoval a vedl v detailním archivu. Kde mohou být tyto údaje nyní uloženy, podle svého tvrzení neví ani Pitr.

"Policie se na to ptala, ale já ani nevím, jestli nějaký archiv měl. Vím jen, že neuměl s počítači, a pokud to měl na disketách, musel mu s tím pomáhat někdo další," dodal Pitr.

 

Právě se děje

Další zprávy