Zbití Jacques pocítí i prezident policie

Sabina Slonková, Eliška Bártová
6. 5. 2006 12:26
Praha - Inspekce ministra vnitra navrhne státnímu zástupci, aby obvinil policistu zasahujícího proti kandidátce Strany zelených Kateřině Jacques. Podle inspekce policista zneužil svou pravomoc.
Při antifašistické demonstraci policie podle zbila a zatkla vrchní ředitelku sekce lidských práv a rovných příležitostí Úřadu vlády Kateřinu Jacques.
Při antifašistické demonstraci policie podle zbila a zatkla vrchní ředitelku sekce lidských práv a rovných příležitostí Úřadu vlády Kateřinu Jacques. | Foto: Anna Voňavková

Mimo to chce také zvážit návrh na stíhání policisty za ublížení na zdraví.

Exprezident Václav Havel považuje policejní zákrok za nedobré znamení. Osobně ho prý provokuje zejména skutečnost, že se incident odehrál při neonacistické demonstraci. "Cítím v tom jakýsi nedobrý symbol, nedobré znamení," řekl Havel. "Je to velmi vážné, velmi smutné," dodal.

Zmlácená kandidátka Zelených je stále doma

Jacques je stále v pracovní neschopnosti a inspekci už doručila lékařskou zprávu s popisem zranění, která při zákroku utrpěla. Inspektoři si nyní podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové vyžádali znalecký posudek.

"Po jeho obdržení bude potvrzeno či vyvráceno podezření z trestného činu ublížení na zdraví," uvedla mluvčí.

Poté bude spis s definitivním návrhem předán žalobci Michalu Zachystalovi, který rozhodne, zda a za co bude policista Tomáš Čermák stíhán. Za zneužití pravomoci mu hrozí až tříleté vězení, za ublížení na zdraví je sazba mírnější

Advokát Kateřiny Jacques už trestní oznámení na policistu pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví podal.

Husák si na generálskou frčku musí počkat

Premiér Jiří Paroubek očekává, že obvinění nemine ani další policisty. Kvůli incidentu také požádal prezidenta Václava Klause, aby pozastavil ohlášené povýšení policejního prezidenta Vladislava Husáka z plukovníka na generála. Klaus žádosti vyhoví.

Čermák se podle svého obhájce Jaroslava Janečka rozhodl kvůli Paroubkovým výrokům opustit policii.

Ředitelku sekce lidských práv a rovných příležitostí Úřadu vlády Kateřinu Jacques zbil policista při antifašistické demonstraci.

Policie tvrdí, že "použila donucovací prostředky v souladu se zákonem", protože kandidátka Strany zelených "narušovala oznámený a klidný pochod neonacistů".

Jacques je na druhém místě kandidátky SZ v Praze.

Bublan: Asi se s ním rozloučíme

Ministr vnitra Bublan se s Jacques sešel už v pondělí večer, kdy inspekce začala policejní zákrok vyšetřovat.

"Ti (běžní policisté) tam neměli co dělat. Speciální jednotky se chovaly perfektně, ale tito policisté zpatlali, co mohli," řekl dnes v Brně Bublan s tím, že bude ještě vyšetřovat, jaké měli policisté úkoly.

Je přesvědčen, že inspekce odvedla při prošetřování policisty maximální výkon, ale celá záležitost tím podle něj nekončí. V pondělí se chce sejít s Husákem a dohodnout se s ním na dalším postupu.

"Vypadá to, že ten policista ulítl. A to doslova. Jeho chování bylo nadbytečné, dalo se to řešit jinak," uvedl již dříve Bublan.

Podle Kateřiny Jacques ji policisté napadli bezdůvodně. Další násilí musela snášet na služebně. Se zraněními poté odjela do nemocnice.
Podle Kateřiny Jacques ji policisté napadli bezdůvodně. Další násilí musela snášet na služebně. Se zraněními poté odjela do nemocnice. | Foto: Anna Voňavková

Zasahující policista je v současné době mimo službu. Inspekce sestavila na vyšetření případu speciální tým, aby kauzu uzavřela co nejrychleji.

Z nemocnice: Jsem v šoku

Kateřina Jacques se nechala po útoku vyšetřit v nemocnici, kde zjistili, že má naražená žebra, pohmožděná zápěstí, kolena a odřeniny na celém těle.

"Jsem v šoku, že mě takhle zmlátil policista," řekla krátce po vyšetření Jacques.

Kateřina Jacques se společně s dalšími zhruba devíti členy Strany zelených zúčastnila pondělní demonstrace neonacistů na Palackého náměstí. "Stáli jsme poklidně s transparentem Zelení proti neonacismu. Měla jsem s sebou i své dvě děti," říká paní Jacques. "Neonacismus je podle nás vážné nebezpečí, proto jsme přišli protestovat."

Když skupinka členů Strany zelených následovala dvě stovky neonacistů mířících z Palackého na Karlovo náměstí, vrhl se údajně na Kateřinu Jacques policista s číslem 232 036.

"Narazil mě na dveře domu, kolem kterého jsme šli, povalil mě na zem, mlátil mě obuškem, kopal do mě, nakonec mi nasadil pouta a odtáhl do auta," vzpomíná paní Jacques.

"Mé děti brečely. Nikdo mi nedal žádné zdůvodnění," říká. "Teprve zpětně mi řekli, že jsem neuposlechla pokynu odejít z ulice."

"Klidný pochod neonacistů"

Podle policejního mluvčího Ladislava Bernáška Jaquesová "narušovala oznámený a klidný pochod neonacistů".

"Dostala několikeré výzvy, kterých neuposlechla, proto ji policisté předvedli," řekl mluvčí. Jacquesová podle Bernáška "kladla odpor", proto policisté použili donucovací prostředky: "Na místním oddělení podala vysvětlení k přestupku a byla propuštěna."

Paní Jacques je připravena podat na policistu trestní oznámení. "Na demonstraci čeká člověk cokoliv, že ho zbijí neonacisté, že dostane kamenem, ale že ho brutálně zmlátí policista, z toho jsem v šoku," říká. "Podám na něj trestní oznámení. Obávám se, že tento člověk je schopen zmlátit kohokoliv, neměl by u policie co dělat."

Na vyšetřovně ve Vyšehradské ulici, kde byla Kateřina Jacques držena, se k případu odmítli vyjádřit.

Strana zelených už požádala svého právníka, aby zjistil informace o zásahu od policie. "Zároveň bude Strana zelených požadovat vysvětlení od ministra vnitra (Františka Bublana)," upřesnila mluvčí strany Eva Rolečková.

 

Právě se děje

Další zprávy