České hlavy: Mikroskop, rakovina, letoun

Vendula Křížová
10. 11. 2005 13:12
Praha - Společnost Caneton v poledne vyhlásila vítěze vědecké soutěže Česká hlava.
Chemik Tomáš Etrych z týmu Karla Ulbricha prohlíží vzorek rozpuštěného polymeru. Karel Ulbrich s kolegyní Blankou Říhovou získali ovenění v kategorii Invence.
Chemik Tomáš Etrych z týmu Karla Ulbricha prohlíží vzorek rozpuštěného polymeru. Karel Ulbrich s kolegyní Blankou Říhovou získali ovenění v kategorii Invence. | Foto: Ondřej Besperát

Vítěz hlavní ceny Národní ceny vlády České republiky, která je letos udělována poprvé, Armin Delong je znám již od poloviny října, kdy jeho jméno uniklo z vládních kuloárů. Cenu získal za dlouhodobý výzkum a vývoj elektronových mikroskopů.

Národní cena je oceněním celoživotního díla brněnského vědce, který letos oslavil 80. narozeniny a elektronové mikroskopii se věnuje více než 55 let.

Seznam oceněných ve všech kategoriích si můžete přečíst ZDE.

Do osmi kategorií se přihlásilo padesát sedm vědců a tři novináři.

"Ty společnost Caneton oceňuje, protože si váží jejich práce při popularizaci vědy," řekl předseda organizačního výboru soutěže Česká hlava Václav Marek.

Převrat v léčbě rakoviny?

V kategorii Invence bylo favoritem vědecké duo Blanka Říhová, ředitelka Mikrobiologického ústavu, a Karel Ulbrich, ředitel Ústavu makromolekulární chemie. A to se také potvrdilo.

Dvojice zkoumá možnosti přímé léčby rakovinových buňek, bez nutnosti zatěžovat zdravé části těla. "Nejdále jsme zatím ve výzkumu "dodávání" léčiva ke zhoubným buňkám," uvádějí. Jde o převratný způsob, jelikož umožňuje léčit některé druhy onemocnění bez nutnosti chemoterapie. Ještě předtím, než bude pomáhat onkologickým pacientům, ho však čekají velmi nákladné klinické zkoušky.

"Ocenění je to především pro oba týmy, které na vývoji dlouhodobě pracují. Částka, kterou získáme nepokryje ani koupi gramu látky, která je nositelem léku k nemocné buňce," podotýká Blanka Říhová. Výzkumu tohoto způsobu léčby se věnuje již přes dvacet let. Během té doby na rakovinu zemřel i její manžel.

Ocenění úspěšné firmy...

Cenu za Výrazný technologický počin získala v premiérovém ročníku firma Evektor-Aerotechnik z Kunovic na Uherskohradišťsku, výrobce malých letounů.

Ve spojení s Vysokým učením technickým v Brně se jí totiž daří letadlem VUT 100, která má dlouhý dolet a na svou třídu i velkou kabinu, úspěšně konkurovat víceúčelovému dopravnímu stroji Cessna, jedničce na americkém trhu. "Podobné letouny jsou zde velmi oblíbené a tento výrobek se prodává čím dál víc," uvádí Marek.

... i vědeckých nadějí

Česká hlava neoceňuje jen zavedené vědce, ale podporuje také mladé vědce a studenty středních škol a bakalářského studia.

Německá doktorandka českého původu Denisa Bordag vyhrála se svou prací v oboru zvaném psycholingvistika. Ta se zabývá schopností učit se rodný nebo cizí jazyk a zkoumá zákonitosti jeho používání jako prostředku pro získávání a odevzdávání informací.

Práce Denisy Bordag je výjimečná v tom, že český jazyk studuje na území jiného státu, jelikož v České republice se tento obor zatím příliš neujal.

Peníze? Kdo dá

Letos sice hlavní cenu zaštítila česká vláda, jinak je však celý projekt (více o soutěži Česká hlava si můžete přečíst ZDE) financován pouze ze soukromých darů a peněz partnerů - se státními penězi podle slov tajemníka organizačního výboru Jiřího Richtera soutěž nekalkuluje: "Prostě - co si seženeme, to máme. A nebo nemáme, jako letos například."

 

Právě se děje

Další zprávy