Vnitro prověřuje neziskové organizace

Ludvík Hradilek Ludvík Hradilek
22. 2. 2006 0:01
Praha - Ministerstvo vnitra chce vědět, zda nestátní neziskové organizace v Česku neperou peníze pro financování terorismu.

Začátkem roku začalo vnitro pracovat na analýze, která má ukázat, jaká bezpečnostní rizika přináší působení osmdesáti tisíc neziskových organizací. Autoři projektu přitom uvádějí, že žádné konkrétní podezření nemají, a lidé z neziskového sektoru se ptají: "Proč právě nás chce stát prověřovat důkladněji než ostatní?"

Iniciativa vznikla na popud Rady Evropy. Ta loni v červenci vypracovala seznam informací, které by členské státy EU měly od neziskových organizací získat. V listopadu však Brusel své požadavky zmírnil a rozhodl, že nechá na samotných vládách, jak budou postupovat.

Státy se tak mohly rozhodnout, zda neudělají nic, či zda vyzvou organizace, aby si vytvořily etický kodex.

Vlastní cesta české vlády

Česká vláda se vydala vlastní cestou a rozhodla se provést analýzu bezpečnostních rizik. Odbor bezpečnostní politiky minsterstva vnitra už rozeslal různým státním institucím dotazník s otázkami na fungování a financování neziskových organizací.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Neziskový sektor není zmapován z hlediska bezpečnostních rizik," uvedl vedoucí odboru Michal Mazel. "Je to pokus obstarat si podklady pro analýzu."

Autoři materiálu uvádějí, že byli "vedeni pozitivní snahou oddělit zrno od plev a preventivně zabránit zneužívání neziskového sektoru pro financování terorismu." Odborníci na neziskový sektor však tvrdí, že státní dozor je už dnes dostatečný a další kontrola není potřeba.

"Materiál je nekoncepční a může uškodit," tvrdí Pavlína Kalousová, ředitelka Fóra dárců a místopředsedkyně Rady vlády pro neziskové organizace. "Skutečnost, že se v něm hovoří o souvislosti s terorismem, vyvolává dojem, že se stát chystá s neziskovým sektorem bojovat. Polovinu informací, na které se vnitro ptá, má už rada vlády k dispozici."

"Je to takový módní trend," říká Šimon Pánek z nadace Člověk v tísni, která patří mezi největší v Česku. "Evropská komise vyzývá státy, aby hlídaly neziskové organizace, zda nepodporují terorismus, ale sama chce jejich pomocí financovat palestinskou samosprávu ovládanou hnutím Hamas."

Blízko ke korupci?

Ministerstvo nemá k dispozici žádný případ, ve kterém by se dalo prokázat napojení  českých neziskových oragnizací na mezinárodní terorismus. Vedoucí odboru Michal Mazel však uvádí, že znepokojení neziskovek nechápe. "Pokud to je v Evropě problém už teď, muže být u nás za pár let," říká Mazel.

S tím však nesouhlasí Pavol Frič z Univerzity Karlovy, který se léta věnuje problému korupce a neziskových organizací. "Pro neziskové organizace není možné vymýšlet nějaký zvláštní a přísnější režim fungování než pro ostatní typy organizací," uvedl Frič. "Je to taková zvláštní představa, že tyto organizace dělají něco extra nezákonného, čeho se jiní nedopouštějí."

Nejen ministerstvo vnitra však tvrdí, že obecné důvody k průhlednějšímu působení neziskových organizací existují. "Prostředí neziskového sektoru je náchylné ke klientelismu i korupci,"  říká Adriana Krnáčová, ředitelka Transparency International v České republice.

Navrhuje vytvoření systému, který by sjednotil desítky různých již existujících databází. Malá agentura vybraná samotnými neziskovkami by pak na základě splněných kritérií udělovala certifikát kvality. Ten  by sloužil dárcům nebo i státu jako znak kvality dané organizace a vypovídal by o tom, že jí lze bez obav svěřit peníze.

"Nemá to být žádná buzerace, ale pomoc těm, kteří se chovají důvěryhodně už teď,"  říká Krnáčová. "Pokud organizace samy nebudou chtít, jdeme od toho. Nemá smysl, aby jim to někdo nařizoval. A už vůbec ne státní správa."

 

Právě se děje

Další zprávy