Náledí střídá nebezpečnější ledovka

Redakce DOM, čtk
20. 1. 2006 9:56
Regiony - Celé dopoledne dnes čeká řidiče náročná zkouška - na mokrých silnicích je místy ledovka.

Na území republiky je většinou oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Od západu našeho území je postupně zataženo. V severozápadní polovině Čech na většině území sněží, na západě v nížinách bude sněžení přecházet ve srážky smíšené nebo
i mrznoucí. Řidiči by proto měli posle meteorologů každou cestu autem dobře zvážit.

Hlavní varování odborníků míří především na Karlovarsko, Plzeňsko, Ústecko, Liberecko, Královéhradecko, Pardubicko, Vysočinu, na střední Čechy i do Prahy.

  • Jaký je rozdíl mezi náledím a ledovkou - čtěte ZDE.

Ledovku už hlásí Ústecký kraj. Silnice jsou místy namrzlé, ledovky jsou i ve městech. V regionu navíc mrholí a sypače nestíhají udržovat všechny komunikace, řekl dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic. Kvůli napadanému sněhu zůstává zavřen úsek mezi Výsluním a Rusovou na Chomutovsku.

Na Vysočině na dálnici D1 padá mrznoucí déšť. Zejména na Pelhřimovsku je pak na vedlejších trasách nesouvislá vrstva zledovatělého sněhu do 15 centimetrů. Krytá je štěrkem. Místy jsou vyjeté koleje a výtluky. Problémově jsou v kraji sjízdné úseky silnic Pelhřimov-Rynárec-Horní Cerekev a Pelhřimov-Janovice-Veselá u Častrova.

Cesty namrzají i v jiných krajích, silničáři varují hlavně před úseky, kde je ujetá vrstva sněhu. Místy se na cestách objevují zmrzlé vyjeté koleje i sněhové jazyky.

Náledí už včera dělalo problémy i v Praze, hlavně chodcům. Chirurgické úrazové ambulance hlásily, že mají víc práce než v jiných dnech, víc výjezdů zaznamenala i záchranná služba. Mezi zraněními převládaly úrazy nohou, u starších lidí pak zlomeniny krčku. Dále se objevovaly úrazy hlavy, zad, pohmožděniny žeber a zlomeniny rukou.#reklama

Středa, kdy začal sníh po třech nedělích znovu komplikovat dopravu, bude v policejních statistikách extrémem. Stalo se téměř tisíc nehod, při kterých tři lidé zemřeli, jedenáct jich bylo těžce zraněno, šedesát lehce.

 

Právě se děje

Další zprávy