Opět sněží, silnice jsou namrzlé

2. 1. 2006 16:23
Praha - Dálnice a silnice jsou dnes ráno sjízdné, v některých částech republiky sněží a vozovky namrzají. Nejkritičtější situace je v jižních Čechách. Do úterý má na horách napadnout až 40 centimetrů nového sněhu, v nižších polohách 15 centimetrů. O problémech, které působí počasí, si můžete přečíst ZDE
Intenzívní sněžení proměnilo Ostravu v pohlednici od Lady (foto mobilním telefonem)
Intenzívní sněžení proměnilo Ostravu v pohlednici od Lady (foto mobilním telefonem) | Foto: Martin Zedek

Dopravu na jihu Čech komplikuje vytrvalé sněžení. Neprůjezdná je silnice I/39 u Slunečné na Prachaticku, kterou zablokovalo několik uvízlých automobilů. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, protože vozovky mohou také namrzat. Do vyšších poloh by se řidiči neměli vydávat bez zimní výbavy.

"U Slunečné sjela cisterna do stoky. Na místě je také šest osobních automobilů a dva autobusy," řekl ČTK dispečer prachatické správy a údržby silnic. Podle něj je úsek problematický, protože silničáři nemohou kopec s prudkým stoupáním udržovat chemicky a dopravu tam často komplikují řidiči bez zimní výbavy. Podle dispečera vytrvale sněží už několik hodin a od rána připadlo na Prachaticku asi 15 centimetrů sněhu.

V Karviné odvolali kalamitní stav

Jinde v Čechách se místy tvoří sněhové jazyky a na horách závěje. V horských oblastech je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V Krkonoších jsou nutné sněhové řetězy, silnice jsou tam sjízdné s nejvyšší opatrností. Na některých místech je nutné počítat se sníženou dohledností. Ve velkých městech jsou komunikace mokré po chemickém ošetření, sjízdné bez omezení.

V Karviné byl dnes díky lepšímu počasí zrušen kalamitní stav, který musel primátor Karviné vyhlásit v pátek, kdy Moravskoslezský kraj ochromily přívaly sněhu. Ve městě i nadále odklízejí sníh.

Teploty v České republice se pohybují v rozmezí od minus tří do dvou stupňů Celsia. Na většině území je zataženo, místy s občasným sněžením. Na Moravě a ve Slezsku se vyskytuje místy déšť, většinou mrznoucí. V Čechách jsou srážky jen místy. Vane slabý severní vítr jeden až čtyři metry za sekundu.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se budou během pondělí a úterý dešťové nebo smíšené srážky vyskytovat hlavně ve východní polovině Moravy a Slezska. Ale i tady se bude jejich četnost snižovat. V úterý by mělo podle meteorologů sněžit na celém území ČR.

Meteorologové očekávají, že by ve vyšších polohách mohlo napadnou 20 až 40 centimetrů sněhu, a to zejména na Šumavě, v Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině. V nižších polohách by mohlo napadnout od pěti do 15 centimetrů nového sněhu. Od 600 metrů nad mořem se začnou v Čechách během pondělí a na Moravě a ve Slezsku od úterý tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje. Upozornění meteorologů platí do úterního večera.

Stav silnic v jednotlivých krajích

Středočeský kraj:

Silnice ve Středočeském kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Místy, například na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku nebo Praze-východ, se vyskytují sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Ojediněle mohou řidiče překvapit i mlhy. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou holé, po chemickém ošetření mokré a sjízdné bez omezení.

Na vozovkách nižších tříd, zejména ve výše položených místech kraje nebo v lesních úsecích, leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem nebo zbytky rozbředlého sněhu. Na většině území kraje je zataženo, teploty se pohybují od minus tří do plus jednoho stupně Celsia.

Jihočeský kraj:

Dopravu na jihu Čech stále komplikuje sněžení, které však postupně ustává. Silnice mezi Mokrou na Českokrumlovsku a Volary na Prachaticku je nesjízdná pro kamiony. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, protože vozovky mohou také namrzat. Do vyšších poloh by se řidiči neměli vydávat bez zimní výbavy.

"Nyní máme problémy na silnici I/3 v okolí Velešína, kde stojí fronta kamionů," řekl dispečer českokrumlovské Správy a údržby silnic. Na místo podle něj míří sypači, přes kolonu nákladních vozů se však dostávají jen obtížně. Ráno byl kvůli uvízlým automobilům neprůjezdný také Netřebický kopec na silnici I/3 mezi Velešínem a Kaplicí-nádražím.

U Slunečné na Prachaticku dnes několik hodin blokovalo silnici I/39 několik uvízlých automobilů. Úsek je problematický, protože silničáři nemohou kopec s prudkým stoupáním udržovat chemicky a dopravu tam často komplikují řidiči bez zimní výbavy. "Pokud jsou řidiči ukáznění, tak tam projedou," řekl prachatický dispečer.

Zlínský kraj:

Opatrní musejí být řidiči zejména ve vyšších polohách Vsetínska. Na silnicích tam leží souvislá vrstva zajetého sněhu až do výše 20 centimetrů. Uježděná vrstva krytá posypem je místy také na silnicích nižších tříd na Kroměřížsku. Na silnicích první třídy a na
hlavních tazích ve Zlínském kraji leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Teploty se na území kraje pohybují od minus dvou do nula stupňů Celsia. Na Vsetínsku a Uherskohradišťsku vane slabý vítr, je zataženo, na Vsetínsku jsou sněhové přeháňky.

Královéhradecký kraj:

Několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu leží na části komunikací Královéhradeckého kraje, především v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor. V některých úsecích je vrstva zledovatělá či jsou v ní vyjeté koleje, silnice jsou však s opatrností sjízdné. Silnice první třídy jsou v Královéhradeckém kraji většinou mokré, na ostatních komunikacích v nižších oblastech leží vrstva rozbředlého sněhu.

Na většině území je oblačno, teploty se pohybují kolem bodu mrazu, v Orlických horách sněží. Podle meteorologů bude v kraji zataženo s občasným sněžením, místy by se mohlo objevit na silnicích náledí, ve vyšších horských oblastech je možnost vzniku sněhových jazyků.

Pardubický kraj:

Všechny silnice v Pardubickém kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. V nižších polohách kraje padá déšť se sněhem, zejména chemicky neošetřené silnice nižších tříd místy namrzají. Zýšenou opatrnost doporučují silničáři na silnicích I/11 v úseku Jablonné nad Orlicí - Červená Voda přes Suchý Vrch a I/43 Červená Voda - Králíky - Dolní Lipka, kde leží vrstva ujetého sněhu krytá inertním posypem.

Ve vyšších polohách je sníh zledovatělý, zejména v okolí Hlinska na Chrudimsku a Žamberku a Lanškrounu na Ústeckoorlicku jsou v něm vyjeté koleje, které silničáři odstraňují ledořezem. Na většině území je zataženo, teploty se pohybují od nuly do minus dvou stupňů Celsia, viditelnost je místy omezena nejen srážkami, ale také lokálními mlhami.

Jihomoravský kraj:

Většina silnic na jižní Moravě je po noční sněhové nadílce sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Na mnohých komunikacích leží až třícentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. Kluzká je také dálnice D1 u Domašova na Brněnsku a dálnice D2 v okolí Modřic v okrese Brno-venkov.

Opatrní by měli být řidiči podle silničářů ve výše položených místech Blanenska, a to zejména v okolí Boskovic. S problémy se
mohou u Slavkova na Vyškovsku setkat i řidiči směřující z Brna do Zlína. V Bílých Karpatech, Chřibech a Ždánickém lese na
Hodonínsku leží místy na vozovkách rozbředlá vrstva sněhu. Silnice mezi tamními obcemi Blatnice a Louka je z technických
důvodů uzavřená.

Karlovarský kraj:

Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné, po nedělní oblevě ale na silnicích zůstává místy vrstva tajícího sněhu, která může namrzat. Silničáři varují před mlhou a náledím, které může vznikat jak na vedlejších, tak i na hlavních tazích. V kraji padá mlha, která zhoršuje viditelnost. Místy také drobně mrholí.

Plzeňský kraj:

Všechny silnice v Plzeňském kraji byly dnes ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Všechny vozovky jsou po nočním náledí posypané. V regionu v noci nesněžilo, teploty se pohybují od minus tří v Klatovsku a Českém lese do plus jednoho stupně Celsia na Plzeňsku a v krajském městě. Otepluje se, meteorologové předpovídají sněžení, které má začít dopoledne.

Silnice na nejvýše položeném Klatovsku jsou také všechny sjízdné. V noci drobně sněžilo v oblasti Horské Kvildy, Modravy,
Filipovy Hutě a Rokyty, kde silničáři stále doporučují sněhové řetězy. Také další výše položená oblast Českého lesa na Domažlicku a Tachovsku hlásí všechny silnice posypané a průjezdné. V oblasti je hustá mlha a ochlazuje se až na tři stupně pod nulou.

Kraj Vysočina:

Na většině území kraje Vysočina sněží, teplota se drží kolem bodu mrazu. Na silnicích udržovaných chemicky leží rozbředlý sníh, na ostatních cestách asi pěticentimetrová vrstva nového sněhu. Někde se tvoří námraza, jinde jsou mlhy. Všechny silnice jsou podle cestářů sjízdné se zvýšenou opatrností.

Vozovka dálnice D1 je převážně mokrá - holá, od Pelhřimovska musejí řidiči počítat se sníženou viditelností vlivem sněhových
přeháněk a místy s rozbředlou vrstvou sněhu. Pod bodem mrazu se po ránu drží teplota jenom na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Zejména v lesních úsecích a vyšších polohách je tam na silnicích ujetá vrstva do 15 centimetrů. Na Jihlavsku, Třebíčsku a Pelhřimovsku po ránu padá sníh s deštěm, na Jihlavsku jsou místy mlhy a tvoří se námraza.

Olomoucký kraj:

Dopravu na silnicích v Olomouckém kraji dnes místy komplikují dešťové a sněhové přeháňky. Řidiči mohou na vozovkách narazit na sněhovou kaši či ujetý sníh. Silničáři jim proto doporučují jízdu se zvýšenou opatrností.

Déšť se sněhem hlásí například silničáři z Jesenicka. "Od rána napadl asi centimetr sněhu. Nová sněhová nadílka je těžká, protože je nasáklá vodou," řekl dispečer jesenických silničářů Petr Kössler. Na nový sníh mohou motoristé narazit také ve vyšších polohách na Prostějovsku a místy na Přerovsku.

Moravskoslezský kraj:

V Moravskoslezské kraji sněží, na vozovce je čerstvá vrstva sněhu, místy je rozbředlý. Některé vozovky, v horských oblastech jsou sjízdné jen s obtížemi. Z kraje je také nahlášena zatím nejvážnější dopravní nehoda. V Rudné ulici v Havířově se srazilo nákladní auto s osobním. Silnice je v celé šíři neprůjezdná, na místě zasahuje sanitka vůz, je hlášeno těžké zranění jednoho z řidičů.

 

Právě se děje

Další zprávy