Soud znovu řeší případ týrání disidentů

Tomáš Fránek
29. 12. 2005 13:48
Praha - Soud dnes znovu posuzuje vinu dvou komunistických tajných policistů, kteří byli odsouzeni, že mučili odpůrce předlistopadového režimu.

Bývalí příslušníci komunistické Státní bezpečnosti Jiří Šimák a Zbyněk Dudek se odvolali proti loňskému srpnovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který jim vyměřil za týrání dvou disidentů tři roky vězení. Tento trest si přitom Šimák s Dudkem vyslechli už podruhé. Před třemi lety stejný verdikt totiž zrušil kvůli procesním nedostatkům Nejvyšší soud. Dnes ale soud o jejich vině nerozhodl a jednání odročil na 12.ledna.

Obžaloba: Šimák a Dudek mučili disidenty

Podle obžaloby Šimák a Dudek disidenty v roce 1981 mučili během rozsáhlé tajné akce Asanace, jejímž cílem bylo donutit k emigraci odpůrce komunistického režimu. Oba muži vinu popírají.

Podle obžaloby nejprve v červnu 1981 mučili v pražské služebně Stb v Bartolomějské ulici Zbyňka Benýška, měli ho škrtit mokrým ručníkem, bít ho a lít mu na hlavu vodu, dokud neomdlel.

O několik měsíců později podle obžaloby napadli disidentku Zinu Freundovou, které tloukli hlavou o zeď, šlapali jí po rukou a vyhrožovali jí.

Oba napadení se v obavě o svůj život skutečně odstěhovali: Benýšek emigroval do Rakouska, Freundová do Británie.

Případ nebyl promlčen. Období let 1948 až 1989 se u podezření z politického pronásledování do promlčecí lhůty nezapočítává.

Akce Asanace vyháněla nepohodlné lidi

Akce pod názvem Asanace měla zajistit nucené vystěhování nepohodlných osob ze země.

Asanaci odstartoval tajným rozkazem ministr vnitra Jaromír Obzina.

Pracovníci StB po celé republice začali předem vybrané odpůrce režimu šikanovat a fyzicky týrat. Na seznamu lidí, kteří měli být třeba i mučením či psychickým terorem donuceni k emigraci, byli hudebníci Milan Hlavsa, Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, kněz Václav Malý, farář a nyní poslanec Svatopluk Karásek, rabín Karol Sidon, Petr Cibulka, spisovatelka Petruška Šustrová a herec Pavel Landovský. Nešlo však jen o chartisty.

Za Asanaci bylo souzeno 25 funkcionářů vnitra a StB. Za Asanaci dostal například tříletý podmíněný trest bývalý vysoký důstojník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Petr Žák. Pětapadesátiletý Žák byl v minulosti vysokým funkcionářem tajné policie odpovědným za boj proti vnitřnímu nepříteli ve východních Čechách.

Kvůli Asanaci již bylo pravomocně odsouzeno 15 osob, většinou bývalých náčelníků krajských správ StB. Tři obvinění v průběhu jednání zemřeli, mezi nimi i bývalý ministr vnitra Jaromír Obzina.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy