Nova: Německo pustilo Roztočila z vazby

Redakce DOM, čtk
14. 4. 2006 19:45
Praha - Německý soud propustil z vazby uprchlého vězně Rostislava Roztočila. Podle TV Nova jsou důvodem průtahy českých úřadů.

České ministerstvo spravedlnosti o propuštění Roztočila oficiálně neví.

Roztočil loni v listopadu s dalším odsouzeným vrahem Romanem Čabradou utekl z plzeňské věznice. Po několika dnech jej zadržela policie v Německu, Čabrada byl zatčen v polovině prosince ve Francii.

Praha požádala o Roztočilovo vydání a německý vrchní soud ve Stuttgartu na Roztočila uvalil vydávací vazbu.

Milost? Tu Klaus odmítl

Mezitím požádali Roztočilovi přátelé o milost pro Roztočila prezidenta Václava Klause.

Prezidentská kancelář však před Vánoci udělení milosti odmítla. "Prezident se rozhodl v této procesní fázi o udělení milosti neuvažovat," citoval z dopisu Roztočilův přítel Philipp Janýr.

"Pan prezident očekává, že důkazy budou znovu a odpovědně posouzeny soudními orgány, které jsou k tomu primárně povolány, a nehodlá do tohoto procesu zasahovat," stálo v rozkladu kanceláře hlavy státu.

Roztočil byl před 21 lety v tehdejším Československu v nepřítomnosti odsouzen za vraždu egyptského studenta k 24 letům vězení.

Později mu byl trest snížen na 17 let. V době rozsudku žil v Rakousku; na žádost tehdejší ČSSR byl sice zatčen, ale rakouské úřady ho odmítly vydat. V roce 1992 jej nevydalo ani Německo, kam se přestěhoval. Zadržen byl až v roce 2000 na hraničním přechodu ve Svatém Kříži.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy