Počasí v Česku 28. prosince 2005

Red DOM, ČTK
28. 12. 2005 18:31
Praha - Detailní přehled počasí v České republice ve čtvrtek 29. prosince 2005.
Frézu nasadili železničáři na horskou železniční trať v Krušných horách. Byl na ní až metr sněhu.
Frézu nasadili železničáři na horskou železniční trať v Krušných horách. Byl na ní až metr sněhu. | Foto: ČTK

12:49 Již druhý den za sebou nemohli turisté na internetu vidět, jestli jsou v Bedřichově volná dvě největší obecní parkoviště. Kamery totiž ve středu a také dnes dopoledne nabízely pouze starý záběr parkoviště před horskou službou a pohled do tmy na parkoviště na Maliníku. Záběry přitom mají sloužit k odvrácení dopravních kolapsů v nejnavštěvovanějším jizerskohorském středisku. "Kamery fungují špatně kvůli častým výpadkům elektrického proudu v minulých dnech," uvedl bedřichovský starosta Martin Koucký. Dodal, že se pokusí spojit s odborníkem, který se o kamery stará a požádá ho, aby je opravil.  

12:47 V Karlovarském kraji jsou po intenzivním sněžení ze středy na dnešek, kdy napadlo přibližně 20 centimetrů sněhu, všechny silnice stále sjízdné. Na místě je ale zvýšená opatrnost. Kolem poledne sice ještě v regionu stále sněžilo, ale srážky už jsou mnohem slabší. Odpoledne by pak mělo sněžení zcela ustat, řekl ČTK dispečer krajské správy silnic. 

12:33 Sníh a neukáznění řidiči nadále komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Zasněženou horskou cestu z Krásného Lesa do Adolfova na Ústecku dnes opět zcela zablokovaly automobily. Komunikace je neprůjezdná, do obou vesnic se však lze dostat odjinud, řekl ČTK ve 12:20 dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic. Čerstvě napadaný sníh leží na cestách v horách, mokré jsou vozovky v nižších polohách. Nadále vydatně sněží na většině území regionu.  

7:53 Na území Plzeňského kraje dnes od jedné hodiny v noci intenzivně sněží. Všechny silnice v kraji jsou sjízdné, na všech úsecích se zvýšenou opatrností. Pokud řidiči nemají zimní výbavu, zejména zimní pneumatiky, ať dnes ani nevyjíždějí, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic. Také silnice v nejvýše položeném Klatovsku jsou všechny sjízdné, na některých horských úsecích je projetý pouze jeden pruh. Sněhové řetězy je nutné použít v úsecích Svojše - Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť. Na západočeské části Šumava sice sněžení před 07:00 ustalo, ale další přeháňky se očekávají.  

7:52 Na dálnici D1 musejí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami, které snižují viditelnost. Přes území Vysočiny na dálnici leží někde sníh, jinde po chemickém ošetření břečka. Dálnice mezi Prahou a Brnem je sjízdná se zvýšenou opatrností. Po půlnoci na 147. kilometru ve směru na Brno havaroval kamion a zablokoval dopravu.  

7:51 Na Vysočině místy napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu. Cestáři celou noc prohrnovali vozovky. V některých částech kraje i po ránu vytrvale sněží. Na hlavních tazích leží souvislá vrstva klouzající břečky, na ostatních ujetý sníh. Teplota se po ránu drží až na minus osmi stupních Celsia, je zataženo. Bez řetězů a zimní výbavy kamiony Vysočinou neprojedou,upozorňují dispečinky cestářů. Vyzývají řidiče k omezení jízd, případně k maximální pozornosti a ohleduplnosti. 

7:50 Silnice ve Zlínském kraji jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Vsetínsku se místy tvoří sněhové jazyky. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních vozovkách leží zajetá vrstva sněhu krytá posypem. Cestáři mají v terénu veškerou techniku a údržbu silnic provádí nepřetržitě. ČTK o tom informovali dispečeři správy a údržby silnic. V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích až 25 centimetrů vysoká zajetá vrstva sněhu. Řidiči by proto do těchto oblastí neměli vyjíždět bez sněhových řetězů a další zimní výbavy, do které patří i lopatka. Místy se na vozovkách objevují i vyjeté koleje. Řízení vozidel v některých oblastech komplikuje také hustá mlha.  

7:47 Středočeští silničáři v noci bojovali s další nadílkou sněhu. Na vozovkách, včetně dálnic a rychlostních komunikací, leží vrstva nového sněhu. Všechny silnice jsou ale s maximální opatrností sjízdné. Žádné problémy v dopravě nejsou hlášeny. Informuje o tom ředitelství silnic a dálnic. S následky sněžení nebo sněhových přeháněk v noci bojovali silničáři ve všech 12 středočeských okresech. Neustále provádějí chemický posyp i pluhování. Problémy hrozí řidičům zejména v kopcovitějších terénech. Například na silnici I/11 mezi Odřepsy a Dlouhopolskem na Nymbursku se krátce před 07:00 vytvořila v kopci kolona kamionů.  

7:45 Husté sněžení komplikuje dopravu na celém území Ústeckého kraje. Hlavní tahy jsou podle silničářů sjízdné. Průjezd na vedlejších komunikacích se zatím daří udržet. Podle dispečera ústecké krajské správy a údržby silnic jsou všechny silnice s velkou opatrností sjízdné. V terénu mají silničáři všechny vozy. Pluhy křižují cesty v horách, kam by dnes řidiči měli vyrážet pouze se sněhovými řetězy. Několik drobných nehod zaznamenali již policisté na Teplicku. Sjízdné jsou zatím všechny hraniční přechody na území kraje.  

6:30 Dálnice a silnice v České republice jsou dnes ráno sjízdné, řidiči by ale kvůli neustávajícímu sněžení měli dbát zvýšené opatrnosti. Na celém území ČR je zataženo a sněží. Teploty se pohybují od minus devíti do minus dvou stupňů Celsia. Vane slabý vítr. Ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky. Na dálnicích a rychlostních komunikacích leží vrstva uježděného nového sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Viditelnost je kvůli sněžení snížená. Tyto tepny jsou proto sjízdné se zvýšenou opatrností. Situace je stejná i na silnicích I. třídy. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Na silnicích II. a III. třídy leží většinou vrstva ujetého sněhu, který silničáři odstraňují pluhy. Ve vyšších polohách v okrese Vsetín je vrstva ujetého sněhu místy vysoká až 25 centimetrů. Řidiči by zde měli jet nanejvýš opatrně. Ve velkých městech jsou silnice většinou pokryté vrstvou rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.  

6:15 Dálnici D1 z Prahy do Brna blokoval dnes po půlnoci zhruba jednu hodinu kamion, který dostal smyk a stočil se na vozovce tak, že zatarasil všechny jízdní pruhy. Stalo se to ve směru na Brno, a to na Benešovsku, zhruba 50 kilometrů za Prahou. Dálnice byla neprůjezdná asi od 01:30 do 02:30, nyní již po ní auta opět mohou jezdit. Vyplynulo to ze zpráv Centra dopravních informací. 

Středa, 28. prosince 2005  

22:52 Rychnovským silničářům se dnes večer podařilo uvolnit sněhem zavátou silnici ze Sedloňova přes Polom do Olešnice v Orlických horách. Současně prorazili i druhou zavátou cestu ze Sedloňova na Úhor. Obce nebyly odříznuté od světa, dalo se do nich dojet jinými cestami. Sněžení s větrem přineslo problémy i v okolí známého zimního střediska Říčky v Orlických horách. V závějích tam odpoledne uvízlo asi 30 vozidel a vyprostit je museli hasiči. Několik vozidel hasiči tahali ze závějí i na silnici do Bartošovic v Orlických horách.  

21:33 Dnešní sněhová kalamita zasáhla i pražské ruzyňské letiště. "Provoz je nepřerušen, ale vzhledem k počasí se dají očekávat zpoždění," řekla večer ČTK mluvčí Letiště Praha Anna Kovaříková. Podle webových stránek letiště (dřívější České správy letišť), měla řada letů více než hodinové zpoždění. Některé lety byly zrušeny. Zrušen byl například let do Kolína nad Rýnem, neodletěli ani cestující do Dortmundu či Edinburghu. ČSA zrušily například večerní lety z Ostravy, Lyonu nebo Bratislavy. Nedorazí ani spoje z Mnichova, Stuttgartu nebo Kolína nad Rýnem. Neodletí například cestující do Vídně nebo Petrohradu.  

21:20 Sněžení se dnes během odpoledne rozšířilo na celé území Středočeského kraje. Večer sice v části kraje sněžit téměř přestalo, ale podle předpovědí další přívaly sněhu přijdou ještě během noci. Silničáři jsou v plné pohotovosti a neustále provádějí chemický posyp i pluhování. Silnice jsou téměř všechny zatím sjízdné, ale řidiči musejí jezdit opatrně a ohleduplně. ČTK to řekli dispečeři čtyř oblastních silničářských správ v kraji.  

21:16 U Litohlav na Plzeňsku zapadl dnes večer do sněhu autobus s německými turisty. Na místo vyrazil náhradní autobus, který cestující převeze. "V autobuse je asi 54 lidí, hasiči tam posílají svůj autobus, aby cestující převezl do tepla. Uvízlý vůz pak musí vyprostit vyprošťovací a odtahová služba," řekl ČTK krajský mluvčí hasičů František Vaško.  

18:30 Na jižní Moravě hustě sněží, situace se ale vpodvečer zlepšila. Na jižní Moravě celý den vytrvale sněžilo, většina silnic byla se zvýšenou opatrností sjízdná, ležela na nich nejčastěji rozbředlá vrstva sněhu. V terénu byly všechny stroje, mnohdy mají silničáři další techniku pronajatu. Vpodvečer byla situace nejvážnější na Blanensku, kde stále hustě sněžilo. Sjízdnost se ale podle silničářů nezhoršila, komunikace soustavně ošetřovali. V jižních částech kraje se k večeru situace zlepšovala. Přestalo sněžit na Znojemsku.  

18:18 V Olomouckém kraji přibývá sněhu, silničáři jsou v pohotovosti.Až deset centimetrů sněhu napadlo během dneška v Olomouckém kraji. Silničáři zůstávají nadále v pohotovosti, protože stále sněží. Na některých silnicích v regionu se místy tvoří sněhové jazyky. Správci silnic doporučují řidičům jízdu se zvýšenou opatrností. "Sněžení je nyní vytrvalé. Veškerou techniku máme v terénu. Opatrnost je určitě na místě," řekl ČTK v podvečer dispečer olomouckých silničářů. Podobná situace panuje podle jeho kolegů i v ostatních okresech Olomouckého kraje.  

18:12 V Pardubickém kraji stále sněží, místy se tvoří závěje.Vytrvalé sněžení dnes komplikovalo dopravu na celém území Pardubického kraje. Nejvíce sněhu, až deset centimetrů, napadlo od rána na Chrudimsku, Pardubicku a části Svitavska. Ve vyšších oblastech Ústeckoorlicka v oblasti Žamberka začalo sněžit až odpoledne, vlivem silného větru se tu však tvořily sněhové jazyky a závěje. Silničáři, kteří jsou v plné pohotovosti, nabádají řidiče k opatrnosti. "Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, řidiči by však neměli vyjíždět bez zimního vybavení," řekl ČTK hlavní inspektor krajských silničářů Marian Cvrkal.  

18:10 V Jihočeském kraji pomalu ustává sněžení, které motoristy trápilo od dnešního časného rána. Silničáři jsou však stále v terénu. S pluhy a sypači stahují rozbředlý sníh a nejfrekventovanější úseky solí. Hrozí totiž, že ve večerních a nočních hodinách mohou některé úseky namrzat, informovala ČTK dispečerka krajské správy a údržby silnic. Hlavní tahy prvních tříd jsou většinou mokré po chemickém ošetření a sjízdné bez omezení 

17:03 Hasiči hlásí sněhovou kalamitu v Orlických horách. Vyprošťují na třicet vozidel, která uvízla ve sněhu. Silnice jsou podle mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje na některých místech nesjízdné. 

16:25 Z Mladé Boleslavi do Prahy je dálnice zasněžená a neprotažená. 

16:11 Sněhové jazyky se podle silničářů tvoří například mezi Brannou a Šléglovem na Šumpersku, Ostružnou a Ramzovou na Jesenicku, v okolí Potštátu na Přerovsku a na Drahanské vrchovině na Prostějovsku. 

16:09 Na šumavských silnicích leží mnohde vrstva ujetého sněhu až do deseti centimetrů, u některých silnic je sjízdný pouze jeden pruh. Sněhové řetězy je nutné použít v úsecích Svojše Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť. 

16:03 Hustě sněží v okolí Liberce. Zapadaná sněhem je dálnice z Liberce ve směru na Turnov. V pravém pruhu jsou vyjeté koleje, levý pruh je zasněžený celý. Od Turnova na Mladou Boleslav se jede po rozmočeném sněhu. 

16:01 Sněžení nebo sněhové přeháňky komplikují situaci například na Příbramsku, Mladoboleslavsku, Benešovsku, Kladensku, Mělnicku i v okolí Prahy. Na sněžení, sníženou dohlednost a rozbředlý sníh po chemickém ošetření si musí dávat pozor motoristé i na dálničních úsecích a rychlostních komunikacích. Silně sněží například na dálnici D5. 

14:57 Na řadě míst v republice začalo husté sněžení alespoň na čas slábnout. Silnice jsou při dodržování pozornosti sjízdné. 

14:17 V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Všechny lavinové katastry leží mimo turistické trasy. Turisté by neměli značené trasy za žádných okolností opouštět. Svahy Jeseníků pokrývá až 130 centimetrů sněhu. Největší sněhová pokrývka leží v okolí hory Praděd. 

13:48 Na většině území Pardubického kraje hustě sněží. Silničáři jsou v plné pohotovosti, vzhledem ke sněhové nadílce nestíhají uklízet silnice nižších tříd. Řidiče nabádají ke zvýšené opatrnosti. Napadlo od pěti do deseti centimetrů sněhu a podle předpovědi meteorologů má sněžit i odpoledne. 

12:04 Na většině území Vysočiny za dopoledne napadlo k deseti centimetrům prašanu. Teplota se drží pod bodem mrazu. Na silnicích udržovaných chemicky leží několikacentimetrová vrstva rozbředlého sněhu, který silničáři nepřetržitě prohrnují. Do večera by mohlo na Vysočině napadnout až 20 centimetrů sněhu. 

11:01 Jízdu po zasněžených silnicích v Krkonoších komplikuje silný nárazový vítr. 

10:00 Ve Zlínském kraji hustě sněží. Až dvaceticentimetrová vrstva sněhu leží na vozovkách položených v horských oblastech. Hlavní tahy ošetřované chemicky jsou převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních vozovkách leží zajetá vrstva sněhu krytá posypem. Místy se objevují i vyjeté ledové koleje. 

8:22 Hlavní tahy v Olomouckém kraji jsou podle silničářů většinou po chemickém posypu holé a mokré. Místy na nich ale řidiči mohou narazit na poprašek sněhu, ve vyšších polohách na zbytkový sníh. Na vedlejších silnicích zejména od středních poloh je na vozovkách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. 

8:21 Na šumavských silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva sněhu a sjízdný pouze jeden pruh. Úseky Svojše - Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť by měli řidiči jet pouze se sněhovými řetězy. Na Šumavě je na silnicích, zejména v okolí Železné Rudy, Modravy či Srní, ujetá sněhová vrstva do deseti centimetrů.  

8:20 Všechny silnice v Královéhradeckém kraji jsou dnes s opatrností sjízdné. Sněhové přeháňky byly dnes ráno na Jičínsku, Královéhradecku a Náchodsku. 

7:48 Na jihu Pardubického kraje napadl dnes ráno nový sníh. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách Svitavska a Chrudimska leží zbytky rozbředlého sněhu, na Ústeckoorlicku ujetý sníh krytý posypem. V okolí Žamberka na Ústeckoorlicku a Hlinska na Chrudimsku je sníh zledovatělý a místy jsou v něm vyjeté koleje. 

7:34 Nová vrstva sněhu leží na silnicích položených v horských oblastech Zlínského kraje. Na Vsetínsku jsou hlavní tahy udržované chemicky převážně mokré se zbytky sněhové kaše. Na ostatních vozovkách leží až dvaceticentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Místy se objevují i vyjeté ledové koleje. 

7:33 Na většině území Vysočiny sněží, všechny silnice jsou ale podle dispečinku zimní služby cestářů s opatrností sjízdné. Místy leží až patnácticentimetrová vrstva zledovatělého sněhu, v nebezpečných úsecích krytá štěrkem. Teplota se drží na minus pěti stupních Celsia. 

7:21 Na řadě míst ve středních Čechách v noci na dnešek nasněžilo a také ráno sněhové přeháňky mnohde zhoršují podmínky k jízdě na silnicích. Dálnice a rychlostní komunikace v kraji jsou mokré po chemickém ošetření. Místy ale zůstávají zbytky rozbředlého sněhu, například na dálnici D1 a D11 i na rychlostních silnicích ve směru na západ a jih od Prahy. Podle silničářů si řidiči musí dát pozor nejvíce na Rakovnicku, Kladensku, Berounsku, Příbramsku, Praze-západ, Mělnicku, Benešovsku a Mladoboleslavsku.  

7:18 Jižní Moravu zasypal během noci nový sníh. Na Blanensku musí řidiči ve vyšších polohách počítat i s tvorbou sněhových jazyků.  

7:16 Na většině území Libereckého kraje od rána sněží. Na silnicích nižších tříd je několikacentimetrová vrstva ujetého zledovatělého sněhu, v horských oblastech je navíc zužují sněhové bariéry. V Ústeckém kraji začalo drobně sněžit, ale silnice jsou všechny bez omezení sjízdné. Podle meteorologů má během dne začít sněžit a foukat vítr.  

7:15 Všechny sledované silnice na jihu Čech jsou po úterním vydatném sněžení sjízdné. Vozovky ošetřované solením jsou však mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Podle silničářů si řidiči musí dát pozor nejvíce na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku a na Šumavě. Slabá vrstva sněhu krytá posypem zde leží i na cestách nižších tříd. Teploty v kraji se pohybují od minus osmi do minus dvou stupňů Celsia. Na většině území kraje je zataženo, na Prachaticku, Českokrumlovsku a ve vyšších polohách Šumavy je místy mlha. Fouká většinou jen slabý vítr. 

7:14 V Karlovarském kraji během úterý a noci na dnešek napadalo téměř deset centimetrů nového sněhu. Teplota se pohybuje kolem šesti stupňů pod nulou. Všechny silnice jsou přesto sjízdné, i když někde se zvýšenou opatrností. Na cestách druhé a třetí třídy je už sněhu více, ujetou vrstvu kryje posyp. 

6:35 Dálnice a silnice v České republice jsou dnes ráno sjízdné bez omezení. Na většině území ČR je oblačno až zataženo, místy občas sněží, na jihovýchodě je sněžení trvalejší. V okrese Jihlava padá mrznoucí déšť. Teploty se pohybují od mínus osm do mínus jednoho stupně Celsia. Vane slabý a proměnlivý vítr, jen v okrese Blansko a v Krkonoších je nárazový vítr.  

 

Právě se děje

Další zprávy