Změna: Vězni budou muset pracovat

Martina Macková
5. 2. 2007 0:00
Praha - Vězni by měli začít povinně pracovat. Ministr spravedlnosti připravil zákon, který změní praxi, kdy věznění lidé mohli práci odmítnout.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud parlament Jiřímu Pospíšilovi chystaný zákon schválí, nikdo se už vězňů nebude ptát, jestli pracovat chtějí. Jednoduše je k práci přinutí. Pracovat nebudou zadarmo, mohou si stejně jako dnes vydělat měsíčně několik tisíc korun.

Průměrný plat dnes činí něco přes čtyři tisíce.

Nechci do práce? Musíš

Měla by zcela zmizet kategorie vězňů: nechci pracovat, říká ministerstvo.

Zatímco dnes z průměrné české věznice pracuje dobrovolně více než polovina odsouzených do června by to mohlo být až 60 procent. To už je číslo naprosto běžné v západních zemích EU.

Podle poslední výroční zprávy Vězeňské služby z  celkem18 810 vězňů v roce 2005 pracovalo asi deset a půl tisíce, což je přes 55 procent.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud dnes vězeň odmítne práci, nedostane sice "výplatu", ale kapesné ano. I když jen sto korun.

Vydělat by - sobě i státu, ale mohl tisíce. Průměrná měsíční pracovní odměna odsouzených za první pololetí 2006 dosáhla 4286 korun.

"Z výplat vězni musí zaplatit za pobyt ve vězení a splácí také své dluhy například obětem vlastních trestných činů nebo alimenty," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Pavel Staněk.

Pro představu: Například pobyt jednoho vězně, který si odpykává trest ve věznici Stráž pod Ralskem, stojí denně 520 korun.

Ministr chce nabídnout novou práci

Aby se ale plán ministra Pospíšila povedl, musí ale věznice práci pro potrestané sehnat. Pracovní místa jsou přitom problémem i mimo zamřížovaná území.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dnes věznice nabízejí práci jen omezenému počtu trestanců. Snad v žádné káznici nepracují všichni, kdo jsou práceschopní.

Za plotem věznice totiž mohou pracovat jen někteří. Věznice proto mají výroby také uvnitř areálů, ale na počet vězňů to stále nestačí. Například v roce 2005 mohlo podle výroční zprávy Vězeňské služby ve čtrnácti věznicích pracovat v průměru 1 170 lidí.

Třídit, vázat, montovat

Ve vězení mohou trestanci například třídit odpad nebo starý textil, uklízet, vázat knihy, montovat kabely či konektory. V jedné z nejtěžších věznic na Mírově odsouzení například vyrábí dřevěný nábytek, žaluzie nebo hliníkové komínové vložky.

Odsouzenci s lehčími tresty už dnes pracují běžně za dozoru u soukromých firem. Například trestanci z věznice ve Stráži pod Ralskem ve směnách pomáhají ve sklárnách nebo u firmy montující osvětlení.

Foto: Jaroslav Jiřička

Nově ale budou moci vězni třeba kopat kanalizaci pro obce, které ji dosud nemají. Ministerstvo chce najít místa u obecních úřadů či neziskových organizací. Zákon dává možnost najít práci tam, kde dosud mohli pracovat jen odsouzení k veřejně prospěšným pracím.

Jak se počet pracovních míst zvýší, ministerstvo ale nechce odhadnout. Navíc připouští, že už dříve měli vězni zájem více pracovat, stát na to ale nereagoval.

Peníze a svět dostatečná motivace

Peníze jsou největší motivace, míní nový ministr. "Vězeň, který se vrací do běžného života s dluhy, se těžko zařazuje. Když pracuje ve vězení, nejenže si část dluhů může splatit, ale také se naučí nové věci, zabaví, změní ovzduší," míní Staněk.

Novelu v nejbližší době projedná vláda, do poloviny roku by ji mohl schválit i Parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy