Chcete špehovat, kritizuje radar Rusko

Red Zah, Reuters, čtk
22. 1. 2007 13:03
Moskva - Ruští představitelé nepřestávají brojit proti záměru Američanů vybudovat v České republice a Polsku základny protiraketové obrany.

Velitel ruských Kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin dnes novinářům v Moskvě řekl, že jakákoli americká základna ve východní Evropě bude pro Rusko znamenat "jasnou hrozbu", proti níž je třeba přijmout "adekvátní opatření".

"Pochybuji, že trajektorie letu íránských a severokorejských raket povedou přes Česko a Polsko. Radarová stanice v Česku ale nepochybně může sledovat činnost raketových vojsk umístěných ve středním Rusku i Severní flotily," prohlásil ruský generál.

Podle něj by Rusko nemělo žádné pochybnosti, pokud by podobná základna vznikala na jižním křídle NATO, například v Turecku, které je Iránu nepochybně blíž.

Premiér Mirek Topolánek i ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) považují ruské obavy z umístění americké
radarové základny v Česku za nesmyslné. "Podle mne i oni budou muset časem přistoupit k systému protiraketové obranné bezpečnosti," řekl ČTK Topolánek.

"Oslovení Česka ze strany USA není pro Rusko překvapením. O systému protiraketové obrany mělo už dříve informace jak bilaterálně ze strany Spojených států, tak prostřednictvím Rady NATO-Rusko," uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

 

Cíl v případě války

O tom, že v ruském generálním štábu nevěří tvrzení Pentagonu, že případný radar amerického protiraketového systému v ČR bude určen především ke sledování raket z "teroristických zemí", píše i dnešní ruský tisk.

Moskva definuje pojem
Moskva definuje pojem | Foto: Wikimedia Commons

Jak uvádí ruský bulvární deník Komsomolskaja pravda, podobný radar je příliš daleko od odpalovacích ramp v Íránu či Severní Koreji. Proto je prý jeho cílem především sledovat Rusko.

List připomíná nedávná slova náčelníka štábu Jurije Balujevského, podle kterého USA systém staví hlavně proto, aby mohly likvidovat ruské rakety už na startu. Podle Balujevského však tento protiraketový "štít může snadno spadnout na hlavy těch, které má krýt".

"A pokud si nebudeme brát servítky, tak už v době výstavby se nové objekty americké protiraketové obrany v Evropě stanou pro ruskou armádu prostě cíli, které budou v případě války (nedej Bůh) jako strategické objekty zlikvidovány v první řadě. O tom by Češi a Poláci měli přemýšlet," píše jeden z nejčtenějších ruských listů.

Tady nejde o Rusko, tvrdí USA

Američané se naopak snaží Rusy ujistit, že pro ně nový systém žádnou hrozbu nepředstavuje.

"Jsme přesvědčeni, že vybudování infrastruktury protiraketového štítu v Polsku a České republice výrazně posílí obrannou kapacitu sjednocené Evropy," uvedl v rozhovoru pro dnešní vydaní polského deníku Rzeczpospolita náměstek americké ministryně zahraničí Daniel Fried.

"Chtěl bych zdůraznit, že protiraketový systém není namířen proti Rusku," dodal.

Polský ministr obrany Radoslaw Sikorski v neděli večer uvedl v televizi, že v rozhodování, zda Varšava vyhoví žádosti USA o umístění raket na svém území, bude nejdůležitějším faktorem zajištění bezpečnosti Polska.

"Chceme, aby polská veřejnost věděla, že k této otázce přistupujeme se vší vážností. Vláda si musí být jista, že bezpečnost Polska bude po jejím rozhodnutí zvýšena," prohlásil Sikorski.

Reakce ruských politiků

Ruské ministerstvo zahraničí se zatím k faktu, že USA chtějí s ČR o umístění radaru zahájit jednání, oficiálně nevyjádřilo.

Moskevští politici ale už mnohokrát v minulosti vystupovali proti rozmístění amerického systému ve východní Evropě, neboť to prý narušuje strategickou rovnováhu mezi zeměmi.

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov například nedávno prohlásil, že nové ruské mobilní raketové systémy Topol-M nemohou být americkým protiraketovým deštníkem ohroženy.

Foto: Reuters

Leonid Sluckij, místopředseda zahraničního výboru Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, dnes prohlásil, že vývoj v Česku a Polsku se musí odrazit na ruské politice.

"Rusko se nemusí bát rozmístění části amerického protiraketového deštníku. S novou situací ale musí počítat ve své vojenské doktríně," řekl agentuře RIA Novosti Sluckij.

"Nemělo by to v nás vyvolat alergii, ale je potřeba s tím počítat," míní Sluckij. Pokud by ale podobný systém znamenal pro Rusko hrozbu, bude celá situace podle něj cítit "duchem Studené války".

Stejného názoru je i předseda výboru pro záležitosti Společenství nezávislých států Andrej Kokošin. "Toto rozhodnutí, pokud se Česko rozhodne kladně, nezůstane bez následků," citovaly Kokošina agentury.

...a neměli bychom jen přihlížet!

"USA začínají využívat mladší členy NATO k rozvinutí svých ozbrojených sil," varoval předseda branného výboru Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Viktor Ozerov s tím, že tomu Rusko nemůže jen příhlížet.

Vypálená protiraketová střela. Základna se střelami by měla vyrůst v sousedním Polsku.
Vypálená protiraketová střela. Základna se střelami by měla vyrůst v sousedním Polsku. | Foto: Úřad pro protiraketovou obranu (MDA)

"Rusko bude muset opět protestovat u americké strany a vysvětlovat, že bezpečnost a mír v Evropě a ve světě nelze zajistit zvětšováním vojenské síly, ale jen spoluprací ve všech sférách včetně vojenské," řekl senátor rádiu Echo Moskvy.

Naopak předseda zahraničního výboru Rady federace Michail Margelov nevidí v případném umístění radaru amerického protiraketového deštníku na českém území "přímou hrozbu pro Rusko". Radary na Aljašce jsou blíže ruským hranicím než případný radar v Česku, řekl podle agentury ITAR-TASS.

Za politováníhodné na amerických plánech senátor Margelov považuje spíše okolnost, že vypadají jako ochrana před Ruskem, ačkoliv to se nechystá nikoho napadnout. Nevidí však nic divného na tom, že budování americké protiraketové obrany povzbudí vývoj nových vojenských technologií v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy