Sledovali jsme s vámi noční vichřici

Reportéři Aktuálně.cz a ČTK
20. 1. 2007 9:30
Počasí - Noc na pátek byla velmi nebezpečná. Republiku sužoval orkán, který ničil a zabíjel. O život přišli tři lidé. Situace se již uklidnila. Uvnitř: NOČNÍ HLÍDKA

Vichr, který byl ještě silnější než ten z minulého týdne, napáchal obrovské škody. Padající strom usmrtil hasiče, který zasahoval ve Slunečné na Českolipsku. (Podrobnosti naleznete níže ve zprávách z Libereckého kraje.)

Dva mladíci pak večer zahynuli ve Vestci nedaleko Prahy v autě, na které se v silném větru zřítil strom. (Podrobnosti ve zprávách ze Středočeského kraje.)

Kvůli stromům jsou stále neprůjezdné mnohé silnice.

  • Průběžně aktualizovanou souhrnnou zprávu o tom, kudy se nedá projet, naleznete na adrese www.rsd.cz v sekci dopravní informace.

Mezi Aší a Hazlovem na Chebsku narazil osobní vlak do stromu. Jeden člověk se zranil těžce, dalších deset lehce. (Více níže ve zprávách z Karlovarského kraje.)

V Praze 4 spadl jeřáb, hasiči evakuovali tři rodinné domy v okolí.  (Podrobnosti naleznete níže ve zprávách z Prahy.)

Čechy měly největší problémy mezi desátou hodinou večerní a půlnocí, přes Moravu se největší smršť přehnala až po půlnoci. Přes Sněžku se orkán hnal rekordní rychlostí 216 kilometrů v hodině. "Taková rychlost dosud nebyla v Česku naměřena," uvedla Milena Ferebauerová z ČHMÚ.

Nadále platí i povodňová výstraha. Vydatný déšt doprovázející vichřici totiž zvedá hladiny řek.

NOČNÍ HLÍDKA

Vážení čtenáři,

celou noc jste s námi drželi noční hlídku a informovali nás, co se právě v danou chvíli děje ve vašem městě. Noční hlídka od 18.00 hodin byla v šest hodin ráno ukončena. Děkujeme vám za pomoc. Vaše příspěvky naleznete níže v on line zpravodajství.

 

JAKÁ JE SITUACE V KRAJÍCH?
/kliknutím na daný kraj se dostanete rovnou do svého regionu/

Praha

5:15 - Petr Dostál z obce Jirny píše: "Je 5:15 a vítr se neuklidňuje. Sliby o nočním zmírnění se asi již nenaplní. Elektřina po několika výpadcích okolo 20 hod funguje bez problémů.

4:43 - LETIŠTĚ RUZYNĚ - Vichřice poškodila střechu jednoho z terminálů pražského letiště. Na terminálu Sever 2 musel být kvůli tomu zastaven provoz. Všechny lety budou odbavovány na terminálu Sever 1. "Cestující se musí připravit na to, že lety budou mít pravděpodobně zpoždění," informovala mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. "Na terminálu Sever 2 na Letišti Praha došlo k výraznějšímu poškození střechy, do budovy zatéká a bylo nutné zastavit odbavování letů," uvedla Krejčí. V tuto chvíli podle ní zatím není možné odhadnout, kdy bude provoz na poškozeném terminálu obnoven.

Bližší informace o zpožděních a konkrétních letech naleznete na webových stránkách letiště a jeho informační lince.

3:06 - Jaroslav Pauer z Dejvic píše: "Vítr se příliš neuklidnil. Na Vítězném náměstí padají další větve ze stromů a na Dejvické ulici je rozházeno mnoho odpadků, upadlých reklam a popadané přenosné dopravní značky. Paradoxně ještě větší nepořádek je ve dvoře, kde vítr strhal několik plechů ze střechy, které naštěstí zázrakem nepoškodily žádná zaparkovaná auta. Zatím."

2:22 - David Vrbský píše z Malešic: "Kolem Počernické leží různé předměty - od prken a (velikých) třísek, větví až po všelijaké kusy plechů na autobusových zastávkách. Vypadá to také, že služby typu policie, hasiči, záchranáři měly hodně napilno a nemálokrát jsem je viděl stavět u našeho paneláku. Chůze venku je téměř nemožná - nejen kvůli větru, ale i kvůli drobnějším předmětů létajících ve vzduchu. Nedoporučuji chodit vůbec ven.

1:24 - Další zpráva z Dejvic od Daniela Smutného: "Veřejné osvětlení nefunguje, elektřina doma má drobné výpadky a nárazy větru jsou citelně cítit i uvnitř domu. V největších poryvech přímo do fasády se celý dům otřásá v základech jako při zemětřesení. Okenní tabule se takříkajíc prohýbají. Zdá se to neuvěřitelné. I já, racionální člověk, cítím cosi jako nejistotu."

1:03 - Situace v Praze, kterou stejně jako další města ve čtvrtek potrápil silný vítr, se po půlnoci uklidnila. Hasičům tím ale povinnosti neskončily a stále vyjíždějí k dalším případům, které jim lidé oznamují. "V průměru je hlášena jedna událost za pět minut," řekl ČTK kolem 0:30 pracovník dispečinku pražských hasičů. Od jedenácté hodiny večer však podle něj začalo výjezdů ubývat.

00:57 - Daniel Smutný z Prahy píše: "V ulici Eliášova vítr strhl ze střechy jednoho z domů několik kusů plechu. Nikdo nebyl naštěstí touto ostrou a rychle se pohybující krytinou zraněn. Ulice je liduprázdná."

00:31 - Tomki Němec z Prahy 10 píše: "Na ulici Kodaňská ve Vršovicích a přilehlých ulicích Slovinská, Mexická, Tolstého atd, všude, kudy jsem procházel, leží na chodnících střešní tašky, kusy omítek, plech, kusy cihel, římsy a podobně. Jen zázrakem jsem neviděl nikoho zraněného, respektive... Sám jsem zvolil cestu středem vozovky a uhybal občasně projíždějícím autům. Lepší varianta - auto vidím, letící tašku ze secesních činžáků nikoli..."

23:17 - Filip Berlich má podrobnosti k pádu jeřábu: "Na našem sídlišti Lhotka v Praze 4, ulici Otradovická se asi před hodinou zřítil stavební jeřáb.Nikomu se nic nestalo, jen 2 auta jsou zdemolovaná. Hrozí zde ale akutní nebezpečí spadnutí druhého jeřábu, který je v těsné blízkosti již spadlého. Policie celé místo neprodleně uzavřela a nepouští žádné chodce ani automobily."

23:10 - Dr.Gaga z Prahy 10 píše: "V ulici Za návsí v Záběhlicích jsou popadané tašky na silnici. Nad křižovatce u Bulhara spadla směrová plechová cedule doprostřed vozovky. Když jsem se asi v devět hodin vracel domů, tak na Bohdalci byl takový vítr, že se nedalo jít proti."

23:00 - Katka Stárková ze Zahradního města píše: "V Praze 10 Zahradním Městě se na křižovatce ulic Švehlova a Topolová utrhl semafor a visí na drátech nad vozovkou a přechodem pro chodce. Vypadá to, že se brzy úplně utrhne. Jinak kolem létají kusy laminátového zábradlí a ulicí se valí popelnice.

Na pražském sídlišti převracel silný vítr kontejnery na tříděný odpad.
Na pražském sídlišti převracel silný vítr kontejnery na tříděný odpad. | Foto: Tomáš Adamec

22:55 - Veronika Jiravová z Chodova píše: "Praha Chodov (ulice Blažimská) je bez proudu, rozsah bohužel neznám."

22:43 - Stavební jeřáb převrátil poryv větru v Otradovické ulici v Praze 4. Spadl na čtyři zaparkovaná osobní auta, která poškodil. Nikdo zřejmě nebyl zraněn. Hasiči pro jistotu evakuovali tři rodinné domy v okolí, řekl ČTK dispečer pražských hasičů. Další evakuaci nařídili v Hloubětíně, kde vichr utrhl střechu jednoho z domů.

V pražské Otradovické ulici je ještě jeden jeřáb, který poryvům větru odolal. Pro šestičlennou rodinu z jednoho z domků bylo zajištěno náhradní ubytování, uvedl hasič.

22:18 - České aerolinie za pozdní odpoledne a večer zrušily kvůli silnému větru celkem 15 letů.

21:57 - V pražské Bohúňově ulici odjel ženě, která si odskočila do lékárny, kočárek s dítětem. Dvakrát se převrátil, dítěti se naštěstí nic nestalo. V pražských Letňanech zase zranila padající střešní taška zasahujícího dobrovolného hasiče. V Průběžné ulici praskla skleněná výplň a pořezala na rukou a v obličeji staršího muže. Podobné zranění bylo hlášeno i v obchodě v Žitné ulici, kde rovněž praskla výloha.

21:50 - Alena Pazourová píše: "V Praze na Smíchově, jak je zastávka u nákupního centra, se urval kus reklamy. Dopadl na ženu, měla rozseknutou hlavu. Na místě byla záchranka." Mluvčí záchranné služby Simona Cingánková později potvrdila, že žena byla s tržnou ranou na hlavě dopravena do motolské nemonice.

21:25 - Dodávky elektřiny v pražské Libni byly obnoveny kolem 21:00. Výpadek zapříčinila technická závada na kabelu. Mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec ČTK řekl, že je jen velmi malá pravděpodobnost, že by poruchu zapříčinil silný vítr nad Prahou.

21:02 - Pražská Ruzyně hlásí, že silný vítr fouká ve směru hlavní ranveje, takže letadla neohrožuje. ČSA nicméně musela zrušit několik letů. Vichr řádí rovněž v Londýně a Amsterodamu, tamní letiště omezila provoz. "Zrušili jsme dva lety do těchto měst," uvedla odpoledne mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Nyní navíc ČSA zrušily dalších sedm letů. Jde o lety do Hannoveru, Düsseldorfu, Berlína, Londýna, Amsterodamu, Varšavy a Vídně.

20:23 - Vítr v hlavním městě je natolik silný, že lidé mají problém při nástupování a vystupování z hromadné dopravy. Zejména starším lidem vichr podtrhává nohy.

19:23 - Pražskou Libeň postihl rozsáhlý výpadek elektřiny. Není jasné, zda poruchu způsobil silný vítr, který zasáhl Prahu, pracovníci poruchové linky Pražské energetiky (PRE) zatím přesnou příčinu výpadku neznají. Na odstranění poruchy PRE pracuje, obnovu dodávek předpokládá kolem 21:00.

do 19:00 - Pražská Ruzyně musela sáhnout po nebývalých bezpečnostních opatřeních. Kvůli silnému větru, který v nárazech dosahuje přes 100 kilometrů v hodině, přestala používat nástupní tunely.

"Místo tunelů cestující při nástupu a výstupu z letadel používají pojízdné schůdky a do terminálu je vozí autobusy. Letecký provoz zatím omezen nebyl," uvedla po šesté večer mluvčí letiště Eva Krejčí.

do 18:00 - Již od dopoledních hodin vyjíždějí pražští hasiči k nehodám způsobeným silným větrem, v odpoledních hodinách museli vyjíždět zhruba každých deset minut. Hasičský sbor již zasahoval na více než 35 místech a nehod stále přibývá.

Pražští hasiči nejčastěji vyjíždějí k případům utržených plechů, nalomených větví či převrácených stromů. V Šeberově dokonce spadl strom na dům, na některých křižovatkách spadly semafory, na dálnicích D1 a D8 se převrátily kamiony.

Na Moráni na otevřeném prostranství rozlehlého Karlova náměstí vítr shodil podle zpravodajky ČTK po 17:00 z budovy střešní tašky. Dopadly na chodník, nikoho nezranily. Vítr tam také urval dopravní značku, která poškodila projíždějící auto. Na chvíli se kvůli tomu dokonce zastavil provoz, řidička ale zakrátko s rozbitou směrovkou odjela. Procházející lidi také obtěžovalo množství zvířeného prachu a listí.

Praha má i prvního zraněného. Silný vítr vyrazil skleněnou výlohu obchodu v Žitné ulici v Praze 1 a pořezal kolemjdoucího muže.

Nárazy větru odpoledne v Praze na Karlově dosáhly 125 kilometrů za hodinu.

Střední Čechy

01:48 - Michal Hocký z Hudlic píše: "Ještě jsem neusnul díky vichřici, která venku zuří. Vítr trhá tašky ze střech a prší, jako kdyby venku byl soudný den."

00:35 -  Pavel Venera z Nehvizd píše: "Zažíváme druhý výpadek proudu během třiceti minut. Bez zdroje je celá obec Nehvizdy, ale Čelákovice svítí. Budiž jim to přáno. Prší, oblohu na severu i na východě protínají blesky."

23:40 - Pavel Pávek z Kostelce nad Černými lesy píše: "Silný nárazový vítr se nezmenšuje. Spadlo pár tašek se střech, v okolí je několik zbořených plotů. Před 23.00 začal po celém městě fungovat proud, který nešel od cca 15.00. Dopravní nehody nejsou zatím žádné ale asi není dobré vyjíždět, padají větve a pár stromů."

23:11 - Mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka do redakce Aktuálně.cz píše: "Na oficiálních stránkách Středočeského kraje www.kr-stredocesky.cz zveřejňujeme aktuální uzavírky silnic kvůli spadlým stromům a větvím. Je tam také pokyn hejtmana vydaný po 20. hodině v souvislosti s vichřicí."

23:09 - Oldřich Bajer z Dobřichovic píše: "Již více než dvě hodiny nefunguje v Dobřichovicích elektřina v domácnostech (s výjimkou čtvrti Brunšov). Silnice mezi Jílovištěm a Všenory je sjízdná s obtížemi pro několik spadlých stromů a spoustu větví."

22:54 - Václav Vašků píše: "Teď jsem mluvil s kamarádem ze Strážovic na Benešovsku a říká, že tam spadly stožáry s elektrickým vedením mezi Borovkou a Tloskovem, hoří kopec a zasahují hasiči, celá oblast je bez proudu."

21:19 - ÚMRTÍ Dva mladíci zahynuli ve čtvrtek večer ve Vestci nedaleko Prahy v autě, na které se v silném větru zřítil strom.

Jesenická posádka rychlé záchranné služby vyjela na místo v 19:42. Mladíci jeli ve starším automobilu značky Volkswagen, na který spadl topol a prorazil střechu. Cestující v autě uvěznil. Jednomu bylo 21 let a pocházel z Vestce, druhý u sebe neměl doklady a jeho totožnost zatím není známa. Oba podlehli na místě vážnému úrazu hlavy. Lékař už mohl pouze konstatovat smrt. Z auta je museli vyprostit hasiči, dodala mluvčí.

19:55 - Dana Hermanová ze Zaječova píše: Celá obec Zaječov na Berounsku je již 3/4 hodiny bez proudu. Všude je tma. Zatím se nic neděje.

19:40 - Střední Čechy hlásí výpadky elektřiny. Postižené obce jsou Brandýs nad Labem, Toušeň, Dolní Bousov, Dublovice, Kamýk nad Vltavou, Kostelec nad Černými Lesy, Český Brod, Uhlířské Janovice, Unhošť, část Rakovníka, Králův Dvůr, část Berouna a Příbrami.

Z důvodu poruchy na vedení 110 kV je omezena výroba na generátoru v Elektrárně Mělník II, jenž dodává teplo pro město Mělník a blízké obce Horní Počaply a Dolní Beřkovice.

do 18:00 -VÁŽNÉ ZRANĚNÍ Zatím nejvážnější nehodu způsobil silný vítr odpoledne mezi Rakovníkem a obcí Ruda. Strom zde v lese spadl na osobní automobil a zranil pět lidí, z toho jednu ženu těžce. Při nehodě na Rakovnicku ženu vymrštil náraz stromu ven z vozu. Byla v bezvědomí a utrpěla vážný úraz hlavy. Po ošetření byla převezena do nemocnice v Praze - Střešovicích. Zbývající čtyři lidé z vozu byli převezeni na chirurgickou ambulanci do Rakovníka. Jednatřicetiletá řidička má otřes mozku a na nehodu si nepamatovala. Její šestadvacetiletá spolujezdkyně má zlomenou pravou ruku, zhmožděný hrudník a záda. Sedmatřicetiletá žena má pohmožděniny a tržné rány na hlavě, dvacetiletý muž pohmožděnou kyčel.

V kladenské nemocnici s poraněnou rukou skončil také jednačtyřicetiletý muž, na jehož vůz spadl dvacetimetrový strom na silnici mezi Kladnem a Libušínem.

V Milíně na Příbramsku po 18:00 narazil vlak do spadlého stromu na trati. Záchranáři jsou na místě a zjišťují počet zraněných.

Během dne ještě rychlá lékařská služba z Benešova vyjížděla do Neveklova ke dvaadevadesátileté ženě, které větrem vyražená plechová vrata pohmoždila hrudník a rameno. Ženu záchranáři po ošetření transportovali na chirurgickou ambulanci do Benešova.

Havárii tří nákladních automobilů způsobil odpoledne vítr na silnici mezi obcí Knovíz a Slaným na Kladensku. Vozy se srazily, když přívěs jednoho z nich vybočil po nárazu větru ze směru. Silnice byla na tři hodiny zablokovaná, nikdo nebyl zraněn.

Středočeští hasiči vyjížděli mezi 14:30 a 18:00 už k více než 80 událostem, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. Odstraňovali spadané stromy a větve, likvidovali spadlé sloupy nebo přetrhané dráty elektrického vedení, uvolněné střešní krytiny i několik požárů. Silný vítr zatím nejvíce zasáhl západní a jihozápadní část kraje. Nejvíce výjezdů hlásí Kladno, Rakovník, Praha-západ, Beroun, Příbram a Benešov.

Například na Benešovsku hasiči odstraňovali spadlé stromy v Jírovicích, Týnci nad Sázavou, Rabyni, Řehenicích nebo Vranově. Vyjížděli také zabezpečit několik střech, mimo jiné na náměstí v Pyšelích nebo u staré pošty v Benešově.

Liberecký kraj

20:50 - PRVNÍ OBĚŤ VICHŘICE. Padající strom usmrtil hasiče, který zasahoval ve Slunečné na Českolipsku. Spolu se svými kolegy odstraňoval z vozovky zřícené stromy. Mluvčí záchranné služby Kristýna Fejfarová dodala, že strom dopadl přímo na hasiče. Pokoušeli se ho oživit kolegové i přivolaní zdravotníci, velmi těžkým zraněním však podlehl.

20: 50 - V Jilemnici spadl strom na osobní auto, ve kterém byl poraněn člověk. "Zatím nevím, o jak vážné zranění jde," uvedla Fejfarová.

Kvůli padajícím stromům je neprůjezdná silnice druhé třídy z Nového Boru do Sloupu v Čechách a také málo využívaná vedlejší vozovka ze Slunečné do Kamenického Šenova.

20:12 - Padající stromy ohrožovaly motoristy na silnici první třídy Liberec - Děčín. Na frekventovanou komunikaci v lesním úseku mezi Novým Borem a Práchní vyjížděli profesionální hasiči do 19:30 čtyřikrát a odstraňovali tam ležící kmeny. Policisté kolem osmé večer uvažovali, že ji kvůli bezpečnosti řidičů uzavřou.

Se spadlými stromy mají problém sanitky, které na několika místech nemohou projet. Stromy například zablokovaly silnici na Albrechtickém kopci z Liberce do Frýdlantu nebo Husovu třídu v Liberci. Mezi Libercem a Frýdlantem ve vichřici havaroval kamion. V centru Liberce se smrk z parku u České spořitelny zřítil na trolejové vedení.

V Liberci stromy poničily automobily například v Rumunské nebo v Jabloňové ulici. V Jablonci vichřice odnesla plechy z věžáku a i tam stejně jako na Semilsku stromy přehrazovaly vozovky a omezovaly dopravu. Na žádnou z komunikací na Liberecku, Jablonecku a Semilsku ale policisté do 19:30 nezakázali dlouhodobě vjezd.

19:58 - K. Mauerová z Nového Města pod Smrkem píše: "V severních Čechách je situace docela v pořádku. Každou chvíli zde však "houkají" hasiči a blikají nám světla. Objevují se menší výpadky proudu. Vítr láme větve stromů a dokonce jeden veliký strom spadl nám přímo před očima. Odhaduji, že je tak 100 let starý. Žádná zranění se neobjevují. Vítr otřásá celým domem.

Noční vichřice v centru Prahy. Turisté prchali před větrem do nejbližších hospůdek.
Noční vichřice v centru Prahy. Turisté prchali před větrem do nejbližších hospůdek. | Foto: Tomáš Adamec

19: 56 - Marťas Beneš z Liberce píše: "Sotva Liberčtí hasiči zlikvidovali havárii stromu spadlého přes koleje, byli odvoláni na několik dalších případů popadané dřeviny do liberecké čtvrtě Pavlovice. Na tomto místě došlo k pádu topolu o výščce přes 25 metrů a bohužel přímo na stojicí vůz Ford Tranzit, který byl zcela zničen a další vozy v okolí poškozeny drobně od větví. O necelých 500 metrů se skácely dva vzrostlé smrky vedle sebe a to přímo na pozemní komunikaci, kde momentálně na štěstí nebyl žádný provoz. Prozatím vše proběhlo bez zranění. Operační středisko HZS vylásilo ohotovost i všem sborům dobrovolných hasičů a Vodní záchranné službě Liberec.

19:00 - V meteorologické stanici na libereckém letišti měla vichřice největší rychlost - téměř 105 kilometrů v hodině, krátce po 19:00 hodině. Policisté vyzývají řidiče v celém kraji, aby se svými vozy vůbec nevyjížděli. Před pohybem venku a zejména pod stromy varují i chodce.

Plzeňsko

00:50 - Velké množství stromů, které ve čtvrtek padaly kvůli silnému vichru v celém Plzeňském kraji, doslova odřízlo Železnou Rudu na Klatovsku od světa. Stromy zatarasily silnice na Šumavě i na Tachovsku.

00:45 - Hasiči v Plzeňském kraji absolvovali do půlnoci na 320 výjezdů, řekl ČTK jejich mluvčí František Vaško. Spadané stromy na některých místech uvěznily auta i autobus. Zablokovaný byl například autobus na Tachovsku u Kladrub. Vichr shodil v Radějovicích na Plzeňsku komín, poškodil střechy například v Hrádku u Rokycan, v Nepomuku, na domu s pečovatelskou službou v Holýšově, v Přešticích, Klatovech či Plzni.

00:40 - Vichřice nadzvedla střechu domu v obci Víteň, kde se štít propadl do bytu. Ve Strašicích utrhl vítr střechu na čtyřpatrovém domě, zůstala viset nad okny. Po řádění větru skončil na vozovce krov v obci Svéradice, ve Vejprnicích skončila část střechy v elektrickém vedení. Od padlých elektrických drátů vzniklo také několik požárů, hořelo třeba v trafostanici u Starého Plzence. Nechyběly ani případy, kdy stromy nebo sloupy padly na osobní automobily. Mezi popadanými stromy zůstala uvězněna i vozidla.

21:35 - KALAMITA Vichřice v celých západních Čechách kácí stromy na silnice a strhává části střech a přerušuje elektrické vedení. Na Ašsku se množství poruch na elektrické síti blíží ke kalamitě.

Na vrchu Fichtelberg na německé straně Krušných hor - u Klínovce, už dokonce dosáhl v nárazu rychlosti 51 metrů za sekundu, to je téměř 184 kilometrů za hodinu, řekla Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Silný vítr zaznamenali meteorologové také například na Velkém Javoru v Německu u hranic, kde naměřili v nárazu téměř 155 kilometrů za hodinu, na Přimdě na Tachovsku přes 115 a v Plzni v nárazech až 122 kilometrů za hodinu, řekla Suchá.

 do 18:00 - Už 55 výjezdů měli do šesté večer hasiči v Plzeňském kraji. Vítr v regionu kácí stromy na silnice a strhává části střech, informoval ČTK mluvčí hasičů František Vaško.

Na několika místech západních Čech už vítr dosáhl v nárazech rychlosti kolem sta kilometrů za hodinu a má ještě sílit. Na vrchu Fichtelberg na německé straně Krušných hor - u Klínovce, už vítr dokonce dosáhl v nárazu rychlosti 48 metrů za sekundu, to je téměř 173 kilometrů za hodinu.

V Plzni, Karlových Varech a Chebu měl vítr v nárazech rychlost téměř 94 kilometrů v hodině, na šumavském Velkém Javoru v Německu přes 133 a na Přimdě na Tachovsku 108 kilometrů za hodinu.

Hasiči zasahovali během dne po celém kraji. Stromy spadlé na silnici likvidovali na Šumavě, Rokycansku, Plzeňsku i Domažlicku. Na kravíně ve Štítově na jihu Plzeňska vítr poškodil střechu, stejně jako na třípodlažním činžovním domě v Plzni. Vítr uvolnil také zrcadlo na křižovatce v obci Defurovy Lažany na Klatovsku, ve Vrhavči padlý strom přetrhl dráty elektrického vedení.

Vítr poškodil i střechu pavlačového domu v Plzni, střechu základní školy v Kaznějově na Plzeňsku. U Zelené Lhoty na Klatovsku a v Rokycanech spadl strom na dráty elektrického vedení.

Karlovarský kraj

23:42 - NEHODA VLAKU - Nehoda mezi Aší a Hazlovem má toto skóre: Jeden z cestujících utrpěl těžké zranění a byl převezen do nemocnice. Dalších deset cestujících bylo s lehčími zraněními ošetřeno na místě, informoval mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

22:00 - V Karlovarském kraji už museli hasiči vyjíždět k více než 100 zásahům. Vichřice zasáhla především Chebsko, kde hasiči zaznamenali 39 událostí a Karlovarsko s 34 událostmi. Klidnější situace je na Sokolovsku, kde hasiči vyjížděli hlavně k odstraňování vyvrácených stromů v 17 případech.

21:38 - Na území celého kraje nyní leží stovky popadaných stromů, informoval ČTK mluvčí krajských hasičů František Petr.

20:57 - Jeden z cestujících vlaku, který se srazil s padlým stromem, utrpěl těžké zranění. Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara bylo nutné po nehodě s vlakem popojet. "Vlak musel couvat, na místo by se jinak nedostala sanitka," uvedl Neusar. Jak vážné je zranění cestujícího a jaké škody pád stromu na vlak, se teprve zjišťuje.

19:40 - NEHODA VLAKU Mezi Aší a Hazlovem na Chebsku narazil kolem sedmé osobní motorový vlak do stromu. Jeden z cestujících utrpěl lehké zranění. Strom porazil na koleje prudký poryv větru. Na místě zasahují drážní hasiči, kteří musejí kmen z kolejí odstranit. "Do té doby tam bude patrně přerušen provoz," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Hutta.

do 18:00 - V Božím Daru na Karlovarsku poškodil odpoledne silný vítr střechu kostela. Hasiči se sice pokusili uvolněné plechy zajistit, ale akci znemožnil vítr dosahující rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině.

"Další poškozená plechová střecha byla hlášena z Horního Slavkova na Sokolovsku. Nad chodníkem zde visel plech ze střechy neobydleného domu a ohrožoval chodce. Krátce nato byla naprosto stejná situace hlášena z Hradiště na Karlovarsku," uvedl mluvčí místních hasičů.

Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči v Karlovarském kraji k zásahům jen v době mezi 12:00 až 14:40 v jedenácti případech. V karlovarském regionu bylo těchto výjezdů šest, na Sokolovsku dva a na Chebsku tři. V sedmi případech šlo o stromy popadané přes vozovku, v jednom případě, v Doubravě na Chebsku, spadl strom na dráty elektrického vedení. Zbylé tři události se týkaly plechových střech budov.

Ústecký kraj

00:14 - Martin Hanzal píše o železnici: Vítr silně komplikuje železniční dopravu. Situace kritická i v Ústeckém a Libereckém kraji. V oblasti Rumburska, Děčínska a Českolipska byla zastavena veškerá doprava rozhodnutím dispečera. Vlaky vyčkají v nejbližší stanici do rozednění (odvolání). Zpoždění na ostatních tratích dosahuje až tří hodin, mezinárodní vlaky z a do Německa jsou zastaveny - Deutche Bahn rozhodly o zastavení železniční dopravy v celém Německu."

23:50 - Jiřina Miňovská z Ústí nad Labem píše: "Vítr v Ústí začíná slábnout, už ani neprší. Dokonce je občas vidět jasnou oblohu."

23:21 - Tomáš Smrčka z Cínovce píše: "Chtěl jsem jen upřesnit u příspěvku p.Tručka, že hraniční přechod Cínovec je uzavřen pro vozidla nad 7,5 t od otevření dálnice D8."

23:14 - Jana Buláková z Děčina píše: "Ten největší vichr se, zdá se, již nad Děčínem přehnal. Děčín sužoval od cca 18.00 do 22.00 a vyvrcholil v tuto roční dobu ve věc nevídanou - bouřku. Teď je 23.13 a je relativní klid. Fouká docela mírně a už ani neprší. Na nebi jsou dokonce vidět i hvězdy."

23:09 - Jiří Javorský ze Šluknovska píše: "U nás v Dolní Poustevně (šluknovsko) je teď úplné bezvětří. Znamená to konec nebezpečí, nebo je to naopak klid před bouří. Před dvěma hodinama při silném větru a bouřce s mnoha blesky klesla teplota ze 13 st. na  nulu během několika minut. Napadnul sníh, teď už zase roztál, je 5 st. nad nulou."

22:00 - Vítr v Krušných horách dosáhl ve čtvrtek navečer rychlosti 182 kilometrů v hodině, tedy orkánu.

21:56 - Vítr odnesl střechu celnice v Mníšku a u jedné budovy ve Varnsdorfu. V Ústí nad Labem pak poryvy vyvrátily lampu veřejného osvětlení.

21:45 - ZAVŘENÉ HRANICE  Vítr uzavřel železnici z Děčína do Německa i silniční přechody. Na německé straně železnici zablokovaly popadené stromy. Cizinecká a pohraniční policie proto hraniční železniční přechod Děčín uzavřela.

Neprůjezdné jsou hraniční přechody v Rumburku a v Hrádku nad Nisou. Podle Haukové je v Rumburku tak špatné počasí, že zde nemohou jezdit automobily. Hrádek nad Nisou uzavřela německá policie kvůli popadaným stromům.

21:10 - Josef Truček píše: "Pro kamiony zavřeli Cínovec. Je to kvůli větru, nebylo by to bezpečné. A u Němců snad popadaly stromy."

19:56 - Jiřina Miňovská z Ústí nad Labem píše: "Bydlím v Ústí nad Labem a vítr zde ulamuje kusy větví, před několika minutami mi dokonce vyvrátil na zahradě 2 smrky. Prakticky se nedá vyjít ven."

Vysočina

22:54 - Vojtěch Pekárik z Chýšky píše: "Mezi Jihlavou a Havlíčkovím Brodem ve vesnici Chýška už víc jak tři hodiny nejde elektřina.Vypadá, že stejně jsou na tom i okolní vesnice."

22:52 - Radka K. z Brtnice píše: "Jsem z Brtnice, která leží kousek od Jihlavy na Vysočině. Vypadla nám na několik hodin elektřina, ale naštěstí už jde. Je však velice silný vichr, je fakt strašné."

20:15 - Vítr na Vysočině dosahuje místy síly orkánu. Ve Žďárských vrších meteorologové naměřili náraz téměř 130 kilometrů v hodině. Podle záchranářů je situace nejhorší na Havlíčkobrodsku.

20:20 - VÁŽNÉ ZRANĚNÍ V Podmoklanech vítr strhl strom na auto. Řidič byl zraněn těžce, spolujezdkyně vyvázla s lehčím zraněním, řekl ČTK ředitel krajské záchranné služby Lukáš Kettner. Podle něj vítr vpodvečer smetl z lešení dva lidi na Chotěbořsku, skončili rovněž v nemocnici.

Mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem vítr smetl přívěs nákladního auta do protisměru, kde se střetl s osobním vozem. Nehoda se obešla bez vážnějšího zranění. Bližší informace zatím nejsou známy, záchranáři jsou v terénu, řekli ČTK operační důstojníci.

Hasiči a silničáři podle operačních důstojníků odstraňovali zatím stromy v lese u Bílého Kamene na Jihlavsku. Na silnici mezi Jihlavou a Pelhřimovem. Na Třebíčsku mezi Hrotovicemi a Rouchovany. Na Havlíčkobrodsku mezi Šlapanovem a Věžnicí, Babicemi a Okrouhlicí a také na Světelsku. Na Pelhřimovsku stromy spadly na silnice u Panských Dubenek, u Částrova, Bácovic i Cetoraze. Většinou jde o silnice druhých a třetích tříd.

Jihomoravský kraj

4:06 - Karel Vašíče z Klentnic u Mikulova píše: "První velké poryvy větru kolem 23 hodiny. Obrovský hukot z vrcholů Pálavy nad obcí. Cca kolem 02:30 mírné uklidnění. V 3:57 další vlna velmi silného větru, větrné poryvy. Máme v předzahrádce lavici na sezení, masivní fošny na kovové konstrukci, váha asi 60 kg. Tuto lavici vichr nejprve převrátil a pak nadzvedl a přeletěla asi 2m v předzahrádce. Vítr vyrazil a vylomil z pantů dřevěná dvířka na seník v jeho štítové stěně. Jsme ve starém domě, zatím to odneslo několik křidlic. Elektřina jde nepřetržitě celou noc. Veřejné osvětlení mimo provoz. Při dopisování reportu v 4:02 vítr v maximální síle první vlny z doby kolem půlnoci. Máme štěstí, že jsme od západu trochu chráněni převýšením hřebenu Palavy. Nepamatujeme takový vichr, jako dnes.

3:55 - Jiří Navrátil z Úsobrna na Blanensku píše: "Tak vítr moc nepolevuje. Stočil se z jihozápadního na na zádaní až  severozápadní a funí dál. Párkrát vypadla elektrika, ale už zase jede. Světla v obci nesvítí .  Jelikož se nalézáme celkem krytí ze tří světových stran , cítíme zde vždy nejvíce severo-západ. V každém případě je tohle jeden z nejsilnějších větrů za poslední dobu.Na Protivanov (radar Skalky  www.chmi.cz) to je odsud asi 25km vzduchem. Ti tam musí mít hodně veselo."

1:53 - Milan Jelínek z Brna píše: "Již přestalo pršet a vítr citelně oslabil. Fouká sice stále silnější nárazový vítr, ale to nejhorší asi už pominulo. Kolem 23. hodiny se ponořila městská část Brno - Komín na několik desítek vteřin do uplné tmy."

00:57 - Jiří Blažek z Brna píše: "V Brně teď silně prší, sem tam se zablýská a vítr je velice silný. Občas jsou slyšet sirény - asi hasiči. Nic jiného z domu nevidím."

00:40 - Bára Vanšová z Brna píše: "Bydlíme na sídlišti na Vinohradech v panelovém domě, už kolem 22:00 se tu začal zvedat silnější vítr, zprvu to vypadalo jen na nějakou menší větrnou spousť, ale kolem 23-24:00 začal vítr sílit a vypadá to na pořádnou vichřici, ke všemu se tudy prohání pěkná vodní smršť. Venku se nedá pomalu ani chodit, bojíte se aby vás to neodfoukklo, s okny to pěkně hází a zdá se, že možná brzy vypadne proud."

00:36 - Rostislav Juráček, Brno Medlánky, píše: "Vypadá to, že jsme to přežili bez úhony na zdraví! Střecha se v poryvech větru párkrát prohla a praskáním vzbudila děti, ale teď už zase klidně spí !

23:14 - Rostislav Juráček, Brno Medlánky, píše: "Zatím relativní klid!!! Sedím kousek od sportovního letiště v Brně-Medlánkách.Vítr sice fouká ve větší intenzitě než obvykle ale vzduchem zatím nic nelítá!!!"

do 20:00 - Žádné větší problémy záchranáři nehlásí.

Moravskoslezský kraj

01:15 - Marek Zbránek píše z Frýdlantu nad Ostravicí: "Po 23h silný nárazový vítr spřívalovým deštěm a silnou bouřkou přicházející od strany Frenštát p.R.; blesky ozařující celou oblohu; postupný přechod větru směrem na Frýdek - Místek; utišení deště a větru k 0:30; po jedné hodině zpětný efekt kotliny, vítr se opět zesiluje; bez deště. Do 22h drobné poklesy proudu, výpadky pouze ve veřejném osvětlení

1:18 - Pavel Nedvídek z obce Hlubočec na Opavsku: "Kolem půlnoci se tu přehnala bouřka, ale teď jenom fouká beze srážek . Prozatím to není žádná divočina."

00:40 - Milan z Výškovic píše: "Fouká silný nárazový vítr, přívalový déšť. Vítr v těchto místech není prozatím tak silný, že by vyvracel stromy, nicméně chůze je velmi obtížná."

00:21 - Martin Polášek z Opavy píše: "V centru Opavy fouká silný nárazový vítr, vydatně prší a několikrát se ukázal blesk. V parku popadalo několik větví ze stromů a kolem domů leží vyvrácené popelnice. Rozhodně ale není situace nijak dramatická a vypadá to spíše jako klid před bouří."

00:01 - Adam Svrčina hlásí silnou bouřku u Lysé hory u Frýdlantu nad Ostravicí.

23:18 - Lukáš Vávra z Komorní Lhotky píše: "Komorní Lhotka, 23:17 hod. Momentálně je část obce bez elektrického proudu, pár zlomených stromů a nějaká střešní krytina dole. To nejhorší nás ještě čeká."

23:00 - Alena Zedníková z Havířova píše: "Uvolněné plechy na jedné ze střech v centru města ohrožovaly hlavně auta, majitelé si je urychleně přeparkovávají. a místě zasahovala Městská policie. Hodinu to ted vypadalo, že se vítr uklidnil, ale momentálně sílí a opět padají plechy."

do 18:00 - Vyvrácený strom padlý přes silnici zablokoval dopravu v Řepišti na Frýdecko-Místecku a ve Velké Polomi na Opavsku. Jen v Ostravě hasiči vyjeli sedmkrát. "Větve například padaly ve Vítkovicích a na sídlišti Ostrava-Jih. Na Karvinsku jsme měli šest zásahů. Stromy padaly na silnice v Českém Těšíně a v Horních Bludovicích. Nalomené větve byly v Bohumíně a v Karviné," vyjmenoval mluvčí hasičů mluvčí Petr Kůdela.

Na dvou místech v Havířově na Karvinsku hasiči připevňovali uvolněné plechy. Jejich kolegové z opavské farmaceutické společnosti zase zasahovali u uvolněného dílu vzduchotechniky.

Podle pracovníka ostravské hydrometeorologické stanice nejvíce fouká v Mošnově na Novojičínsku. Tamní stanice naměřila nárazy větru o rychlosti 72 kilometrů za hodinu. Ve vyšších polohách byl vítr ještě silnější. Na Šeráku v Jeseníkách měřicí stanice zaznamenala nárazy o rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu. Podle odborníků se rychlost větru ve večerních a nočních hodinách bude ještě zvyšovat.

Jižní Čechy

7:09 - Martin Staško se loučí fotografií: "Vítr skoro přestal, pro změnu začalo pršet a voda v řece stoupá. Posílám fotografii pro představu."

Volyňka v pátek nad ránem.
Volyňka v pátek nad ránem. | Foto: Martin Staško

4:09 - Martin Staško ze ozval znovu: "Vítr sice fouká, ale je cítit, že v tom není to nadšení co večer a v noci. Voda ve Volyňce nestoupá, ale drží se cca 35 cm na včerejší úrovní. Neprší."

2:16 - Martin Staško, Volyňsko, Černětice: "Jsme sice v údolí, ale nárazy jsou dost razantní. Nahoře na hřebenech je slyšet praskání lámaných stromů. Přestalo pršet, ale při čištění hrubých česel na Volyňce je vidět, jak rychle stoupá voda - od 8:00 cca o 35 cm. Ve vodě je spousta ulámaných větví a padlých kmenů."

02:11 - Do redakce napsal výpravčí železniční stanice Vimperk Vladislav Šlégr: "Od 22:30 byl zastaven železniční provoz na trati Volary - Vimperk a  v 1:17 v úseku Vimperk - Bohumilice v Čechách. Pokračuje se na odstraňování padlých stromů."

1:52 - Jan Hrabík z Českých Budějovic píše: "Momontálně zde poměrně hustě prší už cca hodinu a v ulicích je celkem dost vody. Kolem půlnoci se zdálo, že síla větru je již na ústupu, v současné době však opět zesílil. Při procházce kolem 24 hodiny bylo vidět v ulicích množství ulomených větví, poražených kontejnerů a spoustu jiného nepořádku .Teplota vzduchu je stále poměrně vysoká - 11,5 C."

00:13 - David z Písku píše: "V centru Písku stále fouká velmi silný vítr a nárazy větru nepolevují, spíše naopak. Pořád je slyšet, jak z domů padají tašky. Teď po půlnoci se spustil prudký liják. S dodávkou proudu zde není problém, zatím žádný výpadek."

23:36 - Lukáš Krump píše z hotelu Šumava v Srní: "V šumavské obci Srní nejde elektřina od zhruba 20.30. Navíc je silnice v okolí Čeňkovy pily zatarasena spadlými stromy."

23:34 - Energetici hlásí: Bez proudu je celá třetina Jihočeského kraje.

22:48 - Boháčovi z Českých Budějovic píší: "Bydlíme na Pražském sídlišti v devatém patře panelového domu. Barákem se prohání pořádná "meluzína". Z okna máme výhled na severo východ. Než jsme před chvilkou venčili psa, všimli jsme si že Hluboká nad Vltavou a Hosín nesvítí. Jinak je tu celkem silný nárazový vítr, nejdřív nic a pak by vás to smetlo. Z balkonů padají různé předměty a všude na zemi jsou odlomené větve ze stromů. Z okolí slyšíme i řinčet sklo, ale doufám, že nic nezpůsobí vážnější škody. Po příchodu z venčení psa jsme koukli z okna a Hluboká nad Vltavou už svítí. Hosín je stále ve tmě. Tady v ČB pouze občas problkávají pouliční lampy, ale jinak se nic zvláštního neděje. Jinak vítr každou chvílí sílí. Prosím také pokud má někdo informace z obce Majdalena na Třeboňsku, aby dali vědět, máme tam rodiče, kteří se neozývají. Předem moc děkujeme za pomoc." (E-mail: [email protected])

21:59 - Stovky popadaných stromů blokují provoz na jihočeských silnicích. "Řidiči by raději měli zůstat doma, pokud nemusejí vyjet. Vyhýbat by se měli zejména lesním úsekům. Na volných plochách ale zase hrozí, že vítr převrátí auto," uvedl operační důstojník jihočeské policie.

21:45 -  LIDÉ UVĚZNĚNI VE VLAKU Mezi Číčenicemi, Prachaticemi a Volary uvěznily stromy dva osobní vlaky i s cestujícími. "Nemám informace, kolik je v nich cestujících," uvedl Jiří Kafka z Českých drah. Jeden osobní vlak uvízl mezi spadlými kmeny na trati mezi Strakonicemi, Vimperkem a Volary. "Žádná zranění zatím nejsou, jsou jen drobné hmotné škody," dodal Kafka.

21:22 - Deenn z Písecka píše: "Mirovice, Slavkovice, Čimelice a okolí Blatné od 19.00hod. výpadek proudu.Vítr zde láme vzrostlé stoleté duby. Sousedovi utrhl část střechy stodoly. Rychlost nárazů se stále zvyčuje.Okr.Písek - Jižní Čechy."

21:07 - Silný vítr způsobil výpadky v tisících domácností. Bez elektřiny jsou České Velenice, Třeboň a další místa v pohraničí. Největší problémy jsou v pohraničí - na Prachaticku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku," řekl mluvčí energetické skupiny E.ON Vladimír Vácha. Obnovení dodávek ve Velenicích komplikují rozsáhlé polomy.

21:05 - RYCHLÍK SE ZASTAVIL Mezinárodní rychlík z Vídně do Českých Budějovic narazil do spadlého stromu mezi Českými Velenicemi a Novými Hrady. "Nyní se to zprovozňuje, obnovení provozu předpokládáme ve 21:30," řekl ČTK Jiří Kafka z Českých drah.

20:30 - Hasiči zaznamenali kvůli spadlým stromům 55 výjezdů, zasahovali také u 12 poškozených střech. Žádné zranění zatím policisté ani hasiči nezaznamenali, řekli operační důstojníci.

19:20 - Rychlík shodil v 19:15 trolej na hranici Jihočeského a Plzeňského, nejezdí kvůli tomu vlaky mezi Českými Budějovicemi a Plzní. Drobné problémy na železnici jsou také v okolí Volar na Prachaticku.

do 18:00 - Několik stovek jihočeských domácností postihly odpoledne kvůli silnému větru výpadky elektřiny, a to zejména v jižní části Táborska a na východě Strakonicka. Energetici v kraji k 16:00 evidovali tři poruchy na linkách vysokého napětí a zhruba 20 poruch na linkách nízkého napětí.

"Příčinou poruch jsou ve všech případech pády stromů do linek. Na odstavení těchto poruch se v současné době intenzivně pracuje," uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Hasiči dosud odstraňovali deset stromů spadlých na silnici na Prachaticku, několik výjezdů měli i na Jindřichohradecku a Českobudějovicku. V Budějovicích například odstraňovali uvolněný okap, upřesnila mluvčí Alena Horáková.

Před zesilujícím větrem varují i jihočeští meteorologové. V Kocelovicích na Strakonicku dnes odpoledne zaznamenali nárazy větru o rychlosti 115 kilometrů za hodinu. "To už je mohutná vichřice," řekla ČTK meteoroložka Zdeňka Smolíková. Nyní fouká v celém kraji a Smolíková předpokládá, že během noci nárazy ještě zesílí až ke 145 kilometrům za hodinu, což už je síla orkánu. V noci může být i bouřka, v pátek už vítr trochu zeslábne.

Hradecký kraj

5:00 - REKORDNÍ VÍTR   Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu ve vysílání ČT24 potvrdila, že noční orkán byl rekordní. Na Sněžce nabral rychlost 216 kilometrů v hodině, tedy asi 60 metrů za sekundu. "Taková rychlost dosud nebyla v Česku naměřena," potvridla Ferebauerová.

4:14 - Na horním toku Labe platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Řeka ho dosáhla v Brodě a u obce Vestřev. Kvůli vydatnému dešti stoupá také Stěnava, na níž byl v Otovicích vyhlášen druhý stupeň, znamenající pohotovost. Oznámil to dnes vodohospodářský informační portál ministerstva zemědělství.

Podle předpovědi meteorologů mělo být v noci v Královéhradeckém kraji převážně zataženo s deštěm, na horách jsou srážky vydatnější. Během dne by se měly objevovat přeháňky, silný vítr má pozvolna ustávat.

1:47 - Do redakce píší Hasiči Úpice. "Jednotka vyjela na likvidaci spadlých stromů přes silnici a elektrické vedení na silnici mezi Radčí  a Starým Rokytníkem. Dále jsme pracovali na odstranění spadlého stromu ze silnice ve Velkých Svatoňovicích u Pětiletky. Následovalo zajištění uvolněných plechů na střeše sokolovny. Ve 20:14 JSDH Úpice vyjela na odstranění spadlého stromu přes silnici mezi Radčí a Hajnicemi. "Dále: přestalo pršet, ale opět se začíná zvedat silný vítr," napsal za hasiče Petr Jarý.

23:32 - Martin Musil z Hradecka píše: "Kratonohy od 21 hod. stále bez proudu. Nyní po 23 hod. již vítr a bouřka ustala."

23:10 - Jan Pruška z Hradce píše: "Nejhorší v Hradci Králové máme asi za sebou. Nejhorší průběh nastal mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní. Prudký liják spolu s větrem udělali své a odnesli to větve na stromech. Také tu bylo skoro jako ve dne, protože blesky na obloze se nezastavily. Teď už vítr ustupuje a déšť slábne.

22:55 - Jana Slaninová z Hradce píše: "Hradec králové - před chvílí se vítr trošku uklidnil. silně prší dál."

20:24 - Silný vítr dosahuje v hřebenových partiích Krkonoš v nárazech až síly orkánu.

20:20 - ZVEDÁ SE VODA Vichr vyvrátil na Trutnovsku několik stromů, které zablokovaly silnice. Kvůli vydatným dešťovým srážkám stoupla v Královéhradeckém kraji také hladina některých vodních toků. Na několika místech na Labi platí první či druhé stupně povodňové aktivity.

Zatímco například ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku dnes v 06:00 hladina Labe dosahovala 111 centimetrů, dnes v 18:00 hodin to bylo již 191 centimetrů.

Pardubický kraj

23:22 - Zdeněk Kaška z České Třebové píše: "Tak tady se to přehnalo vcelku rychle, ale napáchalo to vcelku škody také, teď už nic neslyším, ale sílu to mělo velkou, velké plechy ze střechy to zvedalo jako by nic, i když byly zapřené."

do 20:00 - Pardubický kraj zatím vážné problémy nehlásí. Například svitavská radnice na však Pardubicku nechala v obavě před dešti preventivně upustit vodu ze dvou rybníků poblíž města.

Olomoucký kraj

00:11 - Marika Horáková z Olomouce píše: "Vítr zde byl před chvílí velmi silný a byla i silnější bouřka, teď už se vítr objevuje jen nárazově."

23:53 - V Šumperku, Rejvízu a Zlatých Horách byla kvůli větru přerušena dodávka elektrické energie.

23:47 - Franta Dvořák z Olomouce píše: "Právě teď začal foukat dost silný vítr a hustě prší. Takovou vychřici sem tu dlouho neviděl."

23:37 - Jiří Čapkovič z Olomouce poslal do redakce fotografii: "Ulice Březinova, Olomouc. Začíná nám to tady řádit, přichází to od Šternberka a už i mezi paneláky si tu vítr začíná pohazovat s popelnicemi. A to jsem si myslel, že to bude kapku chráněno okolními domy..."

Vichr si v Olomouci pohrává s popelnicemi. Žádné auto není dost v bezpečí.
Vichr si v Olomouci pohrává s popelnicemi. Žádné auto není dost v bezpečí. | Foto: Jiří Čapkovič

do 20:00 - Hasiči v Olomouckém kraji vyjeli ke 13 případům, z toho převážná část byla na Jesenicku. Většinou jde o spadané stromy nebo stržené tašky či plechy ze střech, řekl dnes ČTK operační důstojník olomouckých hasičů.

"Na Jesenicku jsme měli zatím hlášeno deset událostí. Především na Javornicku, v okolí Bernartic, na Rejzvízu či v Bílé Vodě. Většinou vítr zlomil větve či část stromu, nahlášeny máme i spadané tašky či plechovou krytinu ze střech," doplnil operační důstojník šumperských hasičů. Plech ze střechy stavební buňky odnesl vítr i v Hranicích na Přerovsku. Větší nápor práce očekávají hasiči během noci.

V Olomouckém kraji zatím fouká vítr v průměru rychlostí deset metrů za sekundu. V nížinách dosahuje v nárazech rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu a jde o bouřlivý vítr. V nejvyšších částech Jeseníků lze hovořit o vichřici, v nárazech vítr dosahuje rychlosti 25 až 30 metrů za vteřinu.

Zlínský kraj

05:01 - Zbyněk Jakšík píše: "V tuto chvíli je v Hradišti už sucho, neprší, avšak síla větra nepolevila, je stále silná a bere sebeou vše co pevně nedrží."

02:55 - Roman ze Zlínska píše: "Ve Zlíně a okolí jsme si prošli nejhorším zhruba kolem jedné: bouřka, silný vítr, ale prakticky beze škod. Na hlavním tahu ani jedna sanitka či hasiči. Teď prakticky bezvětří, ustal i ten vytrvalý déšť."

02:03 - Znovu píše Ondřej Vaverka z Uherského Hradiště: "Situace se již pomalu uklidňuje. Přestalo pršet, ustává i vítr. Větve na stromech se již tolik neprohýbají. Několikrát jsem zaslechl roztříštění tašky o chodník. Bohužel nemohu jít prozkoumat situaci k řece Moravě či do Smetanových sadů, kde budou dle mého názoru polámané větve."

1:52 - Situaci na Zlínsku nepřetržitě sleduje Zbyněk Jakšík: Bohužel, déšť se v intervalech vrací zpět, vítr je chvíli klidný, chvíly průdký. Situace je stále klidná, celé město svítí, zatím bez výpadku el. energie.

1:20 - Dan Václavek poslal z hotelu Portáš unikátní fotografii: "Blesk přibližně nad Radhoštěm, foto z hřebenu Javorníku v 00:07 hod."

Blesk nad Radhoštěm.
Blesk nad Radhoštěm. | Foto: Dan Václavek

00:54 - Znovu se ozval Zbyněk Jakšík: "Rychlost větru neustále zesiluje, špička právě dorazila z Čech! Více se rozpršelo, lépe řečeno nejde díky větru a dešti vidět na krok, být deset sekund venku znamená být zcela promočený. Nad krajem jsou vidět blesky a hřmí. Keře se ohýbají úplně k zemi."

00:52 - Ondřej Vaverka z Uherského Hradiště píše: "Před malou chvílí dorazil déšť i do Uherského Hradiště. Je tu úplná průtrž mračen, dokonce se teď i blýsklo. Vítr je velmi silný. Jak dlouho bude řádění živlu trvat si netroufám odhadovat. Možná 30 až 60 minut."

00:40 - Martina Slezáková z Uherského Hradiště píše: "Byla jsem se po půlnoci projít se psem u Moravy, foukal docela silný vítr, tvořily se krásné vlny jako na klidném moři, navíc proti proudu.. Za jiných okolností by to bylo romantické.. Ovšem stromy na hrázi, resp. větve, nepříjemně vrzaly. Vypadá to, že dnešek bude zatěžkávací zkouškou.. Neradila bych, aby tama někdo chodil, resp. všeobecně pod stromama. Před chvílí začalo pršet, vlastně je to pořádný slejvák se silným větrem."

00:38 - Petr Esterka z Vizovic píše: "Do 0:20 nic zvláštního nedělo. Pak během minuty zesílil vítr, rozpršelo se a začaly padat kroupy. Nyní hustě prší a citelně se ochladilo. Napětí v elektrické síti několikrát zakolísalo, ale dosud nevypadlo."

00:27 - Zbyněk Jakšík ze Zlínska znovu píše: "Do stále více sílícího větru začalo právě hustě pršet, na silnicích se tak snižuje viditelnost."

0:01 - Zbyněk Jakšík ze Zlínska píše: "Sjízdnost silnic je v celku dobrá, řidiči by si však měly dát pozor na cestě ze Zlína do Hradiště směr zlínský zimní stadion-Kudlov, kde foukající silný vítr - ohýbá stromy a občas se na silnici vyskytují polámané větve. Nárazově fouká velké množství listí z lesa u silnice. Dále pak mezi obcí Březolupy a Šarovy kde leží na vozovce větší kusy větví.

Situace v Uh. Hradišti - zde se stala na jednom z hradišťských sídlišť Hliník situace, kdy plastový kontejner na tříděný plast byl sílou větru popohnán a rozjel se ze sídliště (leží na největším hradišťském kopci), ohrozil tak právě projíždějící automobil a zaparkovaná auta a předzahrádky. Pohotový občané však kontejner vrátili a přivázali společně s ostatními řetazy ke stromu.

V Uh. Hradišti čas od času prolítne nějaké smětí či plastová popelnice na odpad.

Situace je zde momentálně klidná avšak začíná se zesilovat síla větru, neprší a je 13,6 stupňů nad nulou (měřeno dig. meteo. stanicí v 23:50)

23:55 - Hasiči zasahovali u přetrhaného vedení v obci Brusné na Kroměřížsku. Vedení k rozvodnému sloupu, na který byl připojen jeden rodinný dům, narušila spadlá větev. V místě policisté na čas přerušili i dopravu. "Přes přetížené telefonní linky se operační důstojník nemohl dovolat na pracovníky energetické společnosti. Hasiči tak dráty z cesty odstranili speciálními kleštěmi sami," řekl mluvčí krajského záchranného sboru Ivo Mitáček.

V ten samý okamžik hasiči odčerpávali vodu ze sklepa obytného domu v Jablůnce na Vsetínsku. Na Uherskobrodsku odstraňovali spadlý strom. Lidské životy si v regionu vítr nevyžádal.

23:49 - Silnice od Bystřice pod Hostýnem směrem na Slavkov je kvůli vichřici uzavřená. Starostové okolních obcí vyhlásili stav pohotovosti, k zásahu jsou připraveni i tamní dobrovolní hasiči.

23:30 - Ondřej Vaverka z Uherského Hradiště píše: "Nic dramatického se neděje, fouká čerstvý vítr. Vzhledem ke směru větru (podle chmu.cz fouká vítr Dolnomoravským úvalem směrem na sever přes Hornomoravský úval k severním až severovýchodním hranicím s Polskem) se zdá, že bude bouřka, zuřící na severu České Republiky, odvanuta do Polska a do Zlínského kraje se vůbec nedostane.

23:25 - V.Veselý z Holešova píše: "Tady Holešov. Začíná se zvedat velmi silný vítr. Myslím,že to bude mazec.

do 20:00 - Zlínský kraj zatím vážnější problémy nehlásí. Hasiči museli pouze odpoledne na Kroměřížsku odstranit z cest tři spadlé stromy. E.ON., který dodává energii do rozvodných sítí na Zlínsku, vyhlásil pohotovost na technických zařízeních.

 

Právě se děje

Další zprávy