Policie obvinila Rusa za únos letadla

sim, aju, man
29. 12. 2006 13:23
Ruzyně - Policie obvinila údajného únosce ruského letadla, hrozí mu patnáctiletý trest. Navíc po něm společnost Aeroflot a Letiště Praha budou požadovat finanční kompenzaci.

Policie obvinila muže, kvůli němuž muselo ve čtvrtek nouzově přistát ruské letadlo letící z Moskvy do Ženevy na pražském ruzyňském letišti z ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Police také navrhla umístit muže, kterému hrozí osm až 15 let vězení, do vazby.

Ruští diplomaté si dnes postěžovali, že s obviněným mužem dosud nemohli mluvit. Zda nyní česká policie umožní zadrženému muži kontakt se zástupci ambasády nikdo z policie nesdělil. Rodinní příslušníci obviněného přespali v mezinárodním hotelu na pražské letišti a podle informací z ruské ambasády se chtějí ihned vrátit do Moskvy.

Náklady společně: Aeroflot a Letiště

Ruská společnost Aeroflot, jejíž letadlo muselo ve čtvrtek nouzově přistát na pražském ruzyňském letišti, uhradí náklady spojené s provozem letadla a přepravou cestujících. Česká strana pak zaplatí výdaje spojené se zajištěním bezpečnosti při této mimořádné události.

ČTK to dnes řekl ředitel pražského zastoupení ruské společnosti Viktor Parchimovič. Výše nákladů zatím nebyla vyčíslena. "Aeroflot zaplatí poplatky za přistání, start letadla a přepravu cestujících. Česká strana v souladu s mezinárodními dohodami uhradí náklady spojené s výdaji hasičů, policie a služeb," řekl.

Mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí sdělila, že zvláštní náklady si vyžádala zvýšená ostraha letiště, přísnější bezpečnostní kontroly a také asistence hasičů, kteří patří mezi letištní zaměstnance. Česká strana rovněž uhradila náklady spojené s občerstvením cestujících. Vyčíslení nákladů by podle Krejčí mělo být známo v prvním lednovém týdnu.

Po uzavření policejního vyšetřování letiště zváží, zda bude žalovat ruského občana, který nouzové přistání způsobil. "Čekáme na výsledek policejního vyšetřování," řekla Krejčí.

Letadlo pokračovalo dál

Unesené letadlo se ještě večer zvedlo z ruzyňské přistávací plochy a zamířilo do švýcarské Ženevy, kam mělo původně namířeno. "Letadlo odstartovalo ve 22:11," řekla mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí. Někdejší rukojmí tedy museli v tranzitu v Praze strávit přes jedenáct hodin. "Odletěli prakticky všichni. Unavení, ale šťastni, že mohou pokračovat v cestě."

2006: Cestující uneseného letadla přihlížejí evakuaci na pražském letišti.
2006: Cestující uneseného letadla přihlížejí evakuaci na pražském letišti. | Foto: Reuters

Start letadla zdržely především výslechy svědků incidentu.

Cestující museli také počkat na to, až do Prahy přicestuje čerstvá posádka, která s ohledem na dlouhé zdržení bude schopna pokračovat ve zpátečním letu z Ženevy do Moskvy.

V Praze zůstal pouze muž, který se - zřejmě až na palubě - opil. Začal se chovat agresivně, pral se, násilím se dožadoval, aby letadlo přistálo v Káhiře. Posádka se proto rozhodla nouzově přistát v Praze.

Podle ruského zpravodajského serveru Newsru.com se útočník jmenuje Jevgenij Vladimirovič Dagajev. Je mu 32 let. "Letěl s osmičlenou rodinou, na palubě měl i tři malé děti," upřesnil policejní prezident Husák. Později policie oznámila, že rodina zůstala spolu s Dagajevem v Praze.

Vzdušný dozor.
Vzdušný dozor. | Foto: Reuters

Policisté jej zatím neobvinili. Zjišťují , zda lze delikt označit za únos. V tom případě by pachateli hrozilo až patnáct let ve vězení. Mírnější vyšetřovací verze čin klasifikuje coby chuligánství.

"Vyšetřování komplikuje to, že incident se odehrál na palubě ruského letadla, tedy na území cizího státu," uvedl mluvčí prezidia Pavel Hanták.

Případ proto policisté konzultují s nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou a pražským státním zastupitelstvím.

Aeroflot v tísni

Letoun patří ruskému Aeroflotu. Jeho kapitán vyhlásil kolem desáté hodiny dopolední tíseň na palubě a požádal o přistání na Ruzyni. Policie a správa letiště okamžitě spustily poplach. Do vzduchu vzlétla dvojice stihaček Gripen. "Máme potvrzeno, že tento let je hlášen jako unesený," potvrdil krátce po po půl jedenácté policejní prezident Vladislav Husák.

2006: Cestující uneseného letadla přihlížejí evakuaci na pražském letišti.
2006: Cestující uneseného letadla přihlížejí evakuaci na pražském letišti. | Foto: Reuters

Před polednem pak bez bližších informací sdělil, že pachatel byl zneškodněn přímo cestujícími na palubě.

Co se vlastně stalo, vyšlo najevo o další hodinu později, když s tiskovým prohlášením vystoupil mluvčí Aeroflotu Viktor Sokolov.

"Příčinou dnešního nečekaného přistání letadla ruského Aeroflotu na pražském ruzyňském letišti byl opilý pasažér, který se na palubě stroje popral, snažil se silou dostat do pilotní kabiny, vyhrožoval, že letoun zničí a že má zbraň; a požadoval změnu směru letu," uvedl Sokolov.

Náklady zaplatí letiště Praha

Protože se nedařilo muže zklidnit, rozhodl se kapitán nouzově přistát v Praze.

"Opilý cestující - to se opravdu může stát. Posádka je proto na to cvičená a má za úkol jej nějakým způsobem zvládnout," komentuje postup mluvčí ČSA Daniela Hupáková. "Pakliže se to nepovede, má kapitán právo zažádat o nouzové přistání na nejbližším letišti, pokud cestující ohrožuje bezpečnost letu."

To je ono: A320 ruské skupiny Aeroflot na pražské Ruzyni.
To je ono: A320 ruské skupiny Aeroflot na pražské Ruzyni. | Foto: Reuters

Podle podepsaných mezinárodních úmluv pak letiště musí takový letoun přijmout. Byť pak nese náklady s nouzovým přistáním spojené.

"I v tomto případě musí náklady nést Letiště Praha," potvrdila mluvčí společnosti Krejčí. Firma ovšem bude částku vymáhat po pachateli, na kterého hodlá podat trestní oznámení. "Zatím není možné sumu vyčíslit."

Kvůli incidentu byly v pohotovosti desítky policistů, hasičů a záchranářů, dvojice armádních stíhaček, pyrotechnici.

170 cestujících na palubě

Na palubě stroje bylo 170 cestujících. Letěli na trase Moskva-Ženeva. Všichni pasažéři vyvázli bez zranění.

Po poledni byli evakuováni z letadla. Pak strávili jedenáct hodin v tranzitní hale v péči psychologů. Dostali občerstvení, tekutiny, v jinak nekuřácké hale si i mohli zapálit. Rovněž je (stejně jako posádku) vyslechli policisté.

Zatčení a prohledávání

Ti také prohledávali zavazadla: Dagajev totiž tvrdil, že má k dispozici zbraně a mohl by letoun poškodit.

Sám útočník byl v té době v nemocnici: Během potyčky, kdy se jej cestující snažili zpacifikovat, utržil různá drobná zranění. Lékaři mu ošetřili podlité oko.

Únosy v Evropě

1991 Čečenští rebelové unesli letadlo z jižního Ruska do Turecka. 1994 Skupina alžírských islamistů unesla v Alžíru letoun společnosti Air France. Speciální komando teroristy zlikvidovalo přímo na palubě během mezipřistání v Marseille. Únosci údajně chtěli letadlo vyhodit do vzduchu nad Paříží. 1996 Palestinský ozbrojenec unesl letadlo bulharské společnosti Hemus, letící z Bejrútu do Varny. V Bulharsku propustil cestující s posádkou pokračoval v letu do Norska. 1996 Ozbrojený turecký občan se zmocnil stroje,letícího z Kypru. Chtěl tak vyjádřit sympatie čečenských ozbrojencům ve válce s ruskou armádou. 2000 Skupina Afghánců se zmocnila stroje afghánské společnosti Ariana. Letoun přistál v Londýně,kde únosci i část pasažérů požádali o politický azyl. 2006 Turecký křesťan unesl letoun společnosti Turkish Airlines na lince z Tirany do Istanbulu. Chtěl se tím vyhnout nástupu do základní vojenské služby.

(Jedná se o velké únosy v posledních 15 letech)

Aeroflot odmítá, že by učinil jakoukoli chybu. "Při registraci na letišti Šeremeťjevo byl střízlivý a choval se adekvátně," uvedl Sokolov z tiskové služby společnosti. Lidé jevící známky opilosti podle něj nejsou do letadel Aeroflotu vpouštěni.

Strach z bomby? Byl zbytečný

Letadlo bylo celé odpoledne odstaveno na uzavřené prostoře pro riziková letadla. "Provoz na letišti ovšem incident nijak neovlivnil," řekla Aktuálně.cz mluvčí Krejčí.

Kolem letounu se shromáždila zhruba desítka hasičských vozů a nejméně stejný počet sanitek. V hodinách, kdy se zdálo, že jde o vážně míněný únos, dokonce dorazil i kamion záchranné služby, který by v případě, že by bylo najednou zraněno mnoho lidí, sloužil jako nemocniční jednotka.

Po druhé hodině odpolední pohotovost skončila a záchranné vozy opustily přistávací plochu.

Na letišti zasedá krizový štáb

Na Ruzyni zasedl krizový štáb, na který dorazil i policejní prezident Husák, který kvůli incidentu předčasně ukončil tiskovou konferenci, na níž představoval novou šéfku protikorupční služby.

Správa pražského letiště dlouho nevěděla, zda stroj nepřistál kvůli poruše. "Zatím nevíme, jestli stroj přistál kvůli technické závadě nebo protiprávnímu jednání na palubě," řekla před jedenáctou mluvčí Ruzyně Krejčí.

Kvůli incidentu musela vzlétnout také dvojice armádních stíhaček, které jsou pro podobné případy v pohotovosti. Gripeny ale letadlo nedoprovázely na ruzyňské letiště. "Let probíhal standardně, pilot stroje komunikoval s řízením letového provozu, a proto gripeny nemusely zasáhnout," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Letadla ruské společnosti v minulosti několikrát unesli čečenští radikálové na protest proti ruské politice.

 

Právě se děje

Další zprávy