Vláda: Policie nemá vyšetřovat policii

sim, čtk
1. 12. 2006 2:15
Praha - Policista pochybil? Až dosud jeho delikt prošetřovala inspekce, spadající stejně jako policie pod vnitro. Vláda to hodlá rychle změnit.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kabinet Mirka Topolánka ve čtvrtek v noci schválil změnu v kontrole policejní práce.

"Prohřešky policistů nemá řešit Inspekce ministra vnitra, ale orgán spadající pod ministerstvo spravedlnosti nebo zcela samostatná instituce," citovala Topolánka ČTK.

Jak se hlídá policie

  • Samostatné vyšetřovací instituce, které postupují nezávisle na policii či vězeňské službě, existují v řadě zemí. Fungují například v Nizozemsku, Francii, Kanadě, Norsku či Irsku.
  • Zde také působí policejní ombudsman.
  • Další státy o ustavení samostatných orgánů údajně uvažují.
  • Zřízení nezávislého orgánu, který by policisty prošetřoval, doporučily Česku v minulosti výbory OSN pro lidská práva, proti mučení, pro odstranění všech forem rasové diskriminace i pro práva dítěte. Navrhovala ho také komise proti rasismu a netoleranci Rady Evropy.
  • Podle představ rady by měla v Česku vzniknout nová instituce, kterou by upravil zákon. Jejího ředitele a jeho zástupce by jmenoval parlament.

Premiér tak vyslyšel Radu pro lidská práva, která dlouhodobě tvrdí, že prověřování a odhalování činů příslušníků ozbrojených bezpečnostních sborů není dostatečně nestranné, účinné a objektivní. "Připravujeme systémové řešení," doplnil předseda ODS.

Nyní stížnosti na jednání policistů či dozorců vyřizují příslušné policejní nebo vězeňské útvary. Případné trestné činy pak prošetřuje Inspekce ministra vnitra či orgány vězeňské služby.

Deník Aktuálně.cz navíc před časem upozornil, že inspekce by měla vyšetřovat i sama sebe. Tedy: Pokud se v podezření z nepravostí ocitne pracovník inspekce, řeší jeho delikt opět inspekce. A to včetně jejího ředitele Miroslava Borníka. Podřízení tak vyšetřují svého šéfa.

Nejčerstvější případy, které vypátral deník Aktuálně.cz, staví inspekci do podezření, že taková vyšetřování záměrně vede do ztracena. Zpráva šéfa útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho nadto výslovně uvádí pracovníky inspekce jako ty, kdo pomáhali politikům ovlivnit vyšetřování citlivých kauz.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy