Silnice: mrtvých může být pod 1000

Pavel Baroch
2. 11. 2006 0:00
Praha - V říjnu zahynulo při nehodách podle předběžných údajů 95 lidí; o 29 méně než loni. Je naděje, že mrtvých bude letos poprvé méně než tisíc.

Zatím nejpříznivějším rokem na silnicích byl - od počátku 90. let - ten loňský, kdy na silnicích zahynulo 1127 lidí.

Letos však od počátku roku zahynulo 774 osob a do konce roku zbývají "jen" dva měsíce. Loni touto dobu už smrt na silnici potkala 918 lidí.

Letošní údaje z policejních statistik jsou tak zjevně příznivější než vloni.

Infobox

REKORD: 766 MRTVÝCH

Naposledy zahynulo na silnicích méně než tisíc osob v roce 1989, a to 914. O dva roky dříve zahynulo vůbec nejméně lidí - 766. Nejpříznivějším rokem po roce 1989 byl rok 2006, kdy zahynulo 1127 osob.

Historický rekord ovšem padnout nemusí. Experti upozorňují, že se sněhem a ledem, který lze brzy na cestách čekat, bude přibývat dopravních nehod i mrtvých.

Podle Josefa Tesaříka z Policejního prezidia je tento trend patrný už poslední čtyři roky. Například loni v prosinci bylo nejvíce havárií za celý rok a zemřelo sto lidí. Loňský listopad byl ještě o deset usmrcených tragičtější.

"Šance, že by letos poprvé mohlo zahynout méně než tisíc lidí, tady je, ale nechejme si optimismus raději až na konec roku," řekl Aktuálně.cz Tesařík.

Dodal, že statistiku ještě může zhoršit i říjen, protože 95 usmrcených je zatím předběžný údaj; konečná čísla bude mít Policejní prezidium k dispozici za několik dní.

Bodový systém pomohl Česku mezi smetánku

Přesto letošní příznivá čísla ve statistikách mrtvých při dopravních nehodách přičítají policisté i experti na bezpečnost především zavedení bodového systému. A také velkému veřejnému ohlasu, který vyvolala už příprava zavedení přísnějších trestů za přestupky na silnicích.

Policejní kontroly pomohly omezit počet usmrcených
Policejní kontroly pomohly omezit počet usmrcených | Foto: Ondřej Besperát

Česko se tak podle nejnovější statistiky Evropské unie dostalo mezi země s nejnižším počtem obětí dopravních nehod.

Eurokomisař pro dopravu Jacques Barrot v rozhovoru pro vybrané noviny označil Česko za dobrého žáka. Zlepšení situace přičetl častějším kontrolám na silnicích a právě i bodovému systému.

Lidové noviny napsaly, že od loňského podzimu do letošního října zaznamenalo Česko jeden z největších úbytků smrtelných nehod v celé Evropě.

Počet nehod klesl o 25 procent, čímž se republika dostala do skupiny zemí, které takto ušetřily každý čtvrtý život.

Policisté chystají další silniční kontroly

Statistiky ukazují, že od prudkého zlepšení po zavedení bodového systému v červenci se situace na silnicích znovu zhoršila. Například v září zahynulo jen o osm lidí méně než před rokem.

Někteří poslanci tvrdí, že je to vinou policie, která není na silnicích příliš vidět. Policisté se v některých krajích znovu chystají k častějším silničním kontrolám, například na Zlínsku.

Policie se chystá na další silniční kontroly
Policie se chystá na další silniční kontroly | Foto: Ondřej Besperát

"Zase přibývá závažných přestupků, které po platnosti zákona vymizely. Počet přestupků roste. Drtivá většina nehod je zaviněna nekázní a nedbalostí řidičů," řekl v pondělí novinářům ředitel zlínské pořádkové a dopravní policie Bronislav Šabršula.

Zlínští policisté chtějí být v listopadu na silnicích ve svém okresu prakticky každý druhý den, poprvé dokonce využijí i vrtulník.

Na sérii kontrolních akcí se chystají i dopravní policisté na severní Moravě. První z kontrol se uskutečnila v neděli. Řidiči většinou překračovali povolenou rychlost.

V ostravské Rudné ulici, kde je povolena devadesátka, jel jeden řidič dokonce o padesát kilometrů rychleji.

"Zpočátku se řidiči báli tvrdého postihu. Nyní nám dopravní nehodovost opět roste," řekl podle ČTK policista Jiří Zlý.

 

Právě se děje

Další zprávy