Útok skinheadů: soud kritizuje policii

ČTK
12. 10. 2006 12:49
Ostrava - Za loňské tažení skupiny skinheadů Ostravou, při kterém bylo napadeno a zbito několik lidí, byli potrestáni jen dva mladíci. Soud kritizoval práci policie.

"Zůstává nad tím rozum stát," řekla předsedkyně senátu o policejním vyšetřování. Podle ní si policejní rada vyhodnocoval důkazy, jak se mu to hodilo.

"Pokud by policejní rada znal trestní řád, mohlo být spravedlnosti učiněno za dost. Rozsudek dnes mohl být úplně jiný," dodala. Mezi napadenými byl přitom i zástupce ředitele ostravské policie Josef Pravda. "Mrzí, že tresty jsou nízké. Takové chování by mělo být potrestáno. Mrzí mě kritika policie jako celku, když jde o chybu jednotlivce," řekl Pravda.

Soud totiž nedokázal čtveřici usvědčit z napadení dvou lidí a dva z možných násilníků - mladého muže a dívku, které ještě nebylo 18 let - obžaloby zprostil úplně. Neprokázalo se totiž, že by se aktivně na útoku podíleli. "Soud může mít podezření, ale to nestačí na odsouzení," řekla soudkyně. Dva odsouzení stráví za mřížemi 18, respektïve 22 měsíců.

Napadený: Asi jsem měl po útočnících chtít občanky

"Je to ponaučení do budoucnosti pro každého, koho někdo napadne. Musí si od útočníků vyžádat občanský průkaz a opsat si vše potřebné pro jeho identifikaci," řekl ČTK jeden z napadených, ostravský novinář Jan Král. Právě útok na něj zůstal bez trestu.

U odsouzeného Ivana Bogdana, který při útoku ještě pronášel nacistické hesla a pozdravy, je účast na násilnostech jednoznačně prokázána. Za nacistický pozdrav a fakt, že se takto choval jen tři měsíce po návratu z vězení, dostal vyšší trest. O čtyři měsíce méně bude ve vězení dvacetiletý Milan Honkyš.

Policie si vyslechla ostrou kritiku
Policie si vyslechla ostrou kritiku | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle obžaloby čtveřice souzených s řadou dalších lidí, které policie nedopadla, loni v polovině listopadu popíjela alkohol ve Slezské Ostravě. Po 22:00 vyrazili do centra města. Jako prvního cestou napadli právě Krále, který venčil psa. Po útoku zůstal ležet v krvi a léčil se deset dnů. Skupina se pak přesunovala dál.

Oběti řádění: mladá dívka, policista či novinář

Na lávce přes řeku Ostravici zaútočili na třiadvacetiletou dívku. V řádění pokračovali o několik minut později nedaleko Husova sadu, kde Bogdan začal provolávat nacistická hesla a se vztyčenou pravicí ve výskoku kopl do zad policistu.

Celkem podle obžaloby skupina napadla během 20 minut v centru Ostravy sedm lidí. Obžalovaní to ale popírali nebo nevypovídali vůbec. Přiznali sice, že se v místech pohybovali, ale rozhodně prý na nikoho neútočili. Naopak tvrdili, že skupinka neznámých násilníků napadla i je.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy