Videoreportáž: Kdyby města patřila kolům

Vendula Křížová
23. 9. 2006 13:00
Praha - Na jedné straně kolona aut, na druhé kolona cyklistů. Tak vypadala včera v podvečer pražská magistrála. Podívejte se na VIDEO.

Na závěr Evropského týdne mobility a v rámci Dne bez aut se v Praze konala velká cyklojízda. Přes tisíc cyklistů se vypravilo do ulic města s nemalým cílem. Ukázat všem, že kolo je také dopravní prostředek, a pokusit se přesvědčit řidiče, aby nechali auta doma a do práce vyrazili na kolech.

"Chceme bezpečnější silnice ve městě, chceme stejná práva jako auta, ale hlavně chceme, aby lidé nechali auta doma," neslo se mezi účastníky včerejší jízdy.

Přestože tisícihlavý peloton dopravu v Praze na hodinu zpomalil, cílem těchto akcí nebylo a není zkolabovat provoz v hlavním městě. "My jedeme, jak můžeme. Jsme také dopravní prostředek, nikoho neblokujeme," říkají koordinátoři akce. Mnoho řidičů však s nimi nesouhlasilo a dávalo to najevo trubením, nadávkami nebo tůrováním motorů.

Daniel Mourek
Daniel Mourek | Foto: Ludvík Hradilek

V Praze se cyklojízdy konají pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci. Pořádají si je cyklisté sami. Letošní Den bez aut byl zatím největší cykloakcí v České republice a tak policie koordinovala, aby se pelotonu nic nestalo.

Na necelou půl hodinu měli pro sebe jezdci na kolech celý Nuselský most a po magistrále pak pokračovali až k Vltavě a na Výstaviště, kde všechny cyklojízdy tradičně končí.

Podrobnosti a pravidla cyklojízd na oficiálních stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy