Policie: Autobus havaroval kvůli srnce

Red Dom, ČTK
18. 9. 2006 13:00
Vídeň/Schrems - Řidič autobusu, který včera ráno havaroval na českorakouské hranici, se může vrátit do Česka. Postupně se vrací i zranění.

Rakouská policie přijala řidičovo vysvětlení, že nehodu způsobila srna, která přebíhala silnici.

"Samotná příčina nehody je jasná," řekl ČTK policejní zdroj ze Schremsu. Podle místní policie se už čeká pouze na vyhodnocení měření rychlosti. "Ale taková věc se může stát, i kdyby jel podle předpisů," dodal jeden z rakouských policistů s tím, že řidič neměl v krvi žádný alkohol a na vozidle se nenašla závada.

Vrak autobusu si na pokyn policie už může majitel z Rakouska odvést.

První z třicítky zraněných klientů Ústavu sociální péče ve Stodě, kteří byli hospitalizování se již dnes v noci vrátí domů. Nikdo z nich není v ohrožení života.

"Jeden z nich se vrátí nazpět do Stodu, druhý bude hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Plzni a třetí bude umístěn do domácího ošetření," uvedla Jana Filípková, mluvčí krajského úřadu, který je zřizovatelem ústavu.

Po uzavření policejního vyšetřování rakouské státní zastupitelství rozhodne, zda bude vůči někomu vznesena žaloba. Spis také může být předán české justici.

Neštěstí, při němž v neděli ráno na rakousko-české hranici v autobuse zahynuli čtyři lidé a 45 dalších se zranilo, tvrdě zasáhlo život sociálního ústavu. Poté, co internetová a digitální média poprvé oznámila, že při nehodě v Rakousku havaroval autobus vezoucí z Chorvatska pět desítek účastníků zájezdu sociálního ústavu ve Stodu, ovládlo zařízení nedaleko Plzně neštěstí. Vyděšení klienti pobíhali po chodbách a plakali. Ošetřovatelkám, které je chlácholily a utěšovaly, nebylo o nic lépe.

"Dověděli jsme se to asi deset minut poté, co se to stalo. Nálada je tady opravdu smutná - prostě odpovídající takové tragické události," řekl ČTK ředitel ústavu Radomír Bednář.

V ústavu žije zhruba 180 mužů s mentálním postižením ve věku od 19 let až do důchodového věku. Pocházejí z celé České republiky. Na zájezdy k moři jezdí klienti pravidelně, loni byli v Itálii, letos jeli do Chorvatska.

CO SE STALO
Foto: aktuálně.cz
Zcela zaplněný autobus v mlze vletěl mezi stromy u silnice B2 nedaleko česko-rakouských hranic, spadl ze čtyřmetrové výšky na bok a převrátil se na střechu. Řidič jel povolenou rychlostí, nehodě předcházel smyk, jehož příčina není zatím jasně vysvětlena...
FOTOGRAFIE
Ještě víc než hodinu po neštěstí byla záchranná akce stále v plném proudu. Desítka cestujících byla v autobusu vklíněna, aby se hasiči ke zraněným dostali, museli odšroubovat několik sedaček...

V autobuse bylo 38 mužů s lehčím a středním mentálním postižením, devět zaměstnanců ústavu jako doprovod a také dva řidiči a majitel dopravní kanceláře. Při havárii byli zraněni všichni lidé až na jednoho. "Někteří z nich ale utrpěli jen modřiny, oděrky a lehčí zranění. Tyto lidi přiveze z Rakouska zpátky náhradní autobus, který je už na místě," uvedl Bednář.

Ředitel stále nemá pohromadě seznam postižených lidí. Podle něj ale mezi mrtvými není nikdo z personálu. "Seznamy stále dáváme dohromady, voláme rodinám klientů a čekáme na příjezd autobusu," uvedl. Autobus zřejmě přijede až večer.

Situaci komplikuje fakt, že jde o mentálně postižené lidi, což značně ztěžuje komunikaci. "Navíc personál je také zraněn, takže informace se těžko získávají," uvedl. Ředitel vyslal do Rakouska svého zástupce, který by měl tuto obtížnou situaci pomoci vyřešit.

Jihočeští záchranáři již převezli jednoho pacienta do Českých Budějovic vrtulníkem, dalšího sanitkou. Tito zranění mají poranění plic, hrudníku a hlavy. Řidič autobusu je podle lékařů ve špatném psychickém stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy