Strážník dostal za demonstraci vyhazov

Michal Pavec
28. 8. 2006 18:00
Praha - Účast na nedělní neonacistické demonstraci bude stát pražského strážníka Milana Tobiáše místo. U Městské policie končí.
Městský strážník - ilustrační foto
Městský strážník - ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Policista byl jedním z 26 zadržených lidí, kteří včera před izraelským velvyslanectvím protestovali proti zahraniční politice židovského státu.

Strážník "ztratil spolehlivost"

Účast na akci pravicových extremistů, z nichž někteří měli u sebe nacistické symboly a zbraně, Tobiášovy nadřízené překvapila.

"Vyrazilo mi to dech, nic podobného se u nás zatím nestalo," řekl deníku Aktuálně.cz šéf Městské policie v Praze 10 Josef Farkaš. Právě v jeho obvodu Tobiáš osm let sloužil.

Podobně zaskočen byl i ředitel pražských městských policistů Vladimír Kotrouš. Neměl prý žádné signály o problematických aktivitách zadrženého strážníka. Rozhodl se ale rázně zakročit a Tobiáše propustit.

"Jeho jednání je v rozporu s povoláním strážníka. Odborně tomu říkáme "ztráta spolehlivosti". Dnes jsme se dohodli na ukončení služebního poměru," sdělil deníku Aktuáně.cz Kotrouš.

Na neonacistické demonstraci před izraelským velvyslanectvím v Praze zadržela policie zbraně včetně několika plynových pistolí.
Na neonacistické demonstraci před izraelským velvyslanectvím v Praze zadržela policie zbraně včetně několika plynových pistolí. | Foto: čtk

Výjimečný případ

Milan Tobiáš se na podobné akci neocitl poprvé. Podle oborníka na pravicový extremismus Ondřeje Cakla ze sdružení Tolerance a občanská společnost ale strážník nebyl členem žádné neonacistické organizace. Na jejich shromážděních působil spíše jako fotograf a kameraman.

Výčet jeho dalších aktivit je však velmi bohatý. Tobiáš je členem KDU-ČSL a autorem internetové stránky, na které prezentuje své názory na různé společenské problémy. Podle Ondřeje Cakla mají některé jeho články skrytý antisemitský podtext, ale nejsou trestně postižitelné.

Všichni tři dotázaní se shodli na tom, že jde o velmi ojedinělý případ. Žádné důkazy o přímém napojení dalších policistů na českou ultrapravici nemají.

Někteří městští strážníci ale s neonacisty sympatizují, upozorňuje Cakl: "Mám informace, že někteří mimopražští policisté s nimi udržují kontakty."

Uchazeči o práci u Městské policie procházejí přísnými psychologickými prověrkami, které by měly odhalit případné sklony k agresivitě.

Žádné výraznější zpřísnění vstupních testů proto ředitel pražské Městské policie Kotrouš nechystá. U strážníka Tobiáše se prý navíc žádné známky agresivity při službě neprojevily.

Plynové pistole a nože - jen přestupek

Na včerejší povolené demonstraci proti izraelské blízkovýchodní politice se sešly zhruba tři desítky lidí - zejména členové extrémistického hnutí Národní odpor. Většinu z nich policie zadržela.

Manifestace byla sice povolená, ale podle mluvčí pražské policie demonstranti porušili stanovená pravidla, a proto proti nim strážci zákona zakročili.

Demonstranti se na akci vybavili i zbraněmi. Policisté u nich objevili nože, boxery, a dokonce i plynové pistole. Ani jednu ze zbraní však neonacisté nepoužili.

Držení těchto typů zbraní navíc není trestné, a proto policie ohodnotila počínání demonstrantů jen jako přestupek.

 

Právě se děje

Další zprávy