Vyšetřování CzechTeku bude pokračovat

bar, ČTK
15. 8. 2006 15:54
Praha - Nejvyšší státní zástupkyně rozhodla pokračovat ve vyšetřování čtveřice policistů, kteří zkopali bezbranného mladíka.

Renáta Vesecká otevírá případ, jehož vyšetřování Inspekce ministra vnitra dlouhé měsíce protahovala a nakonec ho pod dohledem plzeňské státní zástupkyně odložila.

Jde o jeden z mnoha příběhů loňské skandální technopárty, při níž policisté brutálně zasáhli proti tančící mládeži. Čtyři chebské policisty tehdy zachytila televizní kamera, jak kopou do mladého muže Jana Pastrnka, který už v té době leží bezbranný na zemi, a mlátí do něj tonfou. 

"Nejvyšší státní zastupitelství vrací vyšetřovací spis v kauze zákroku členů pořádkové jednotky Policie ČR proti účastníku technopárty CzechTek 2005 Okresnímu státnímu zastupitelství Plzeň-město k došetření," uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství František Tlapák.

Proti rozhodnutí plzeňské žalobkyně, která původně odložení případu schválila, podala k nejvyšší státní zástupkyni stížnost zmocněnkyně napadeného Michaela Pavlíková.

Inspekce ministra vnitra o zákrok čtyř policistů proti ležícímu mladíkovi byl v souladu se zákonem a státní zástupkyně Antonie Zelená dala tomuto vysvětlení za pravdu. Odmítla i stížnost, kterou podala zmocněnkyně Pavlíková.

Právě skutečnost, že se nepodařilo prokázat porušení zákona, je podle státní zástupkyně jedním z důvodů, proč žádný z policistů z loňského CzechTeku neskončil u soudu. Naproti tomu u soudu už kvůli napadení policistů skončilo sedm technařů.

Antonie Zelená odmítla, že by vyšetřování policistů nebylo tak důkladné jako technařů. "Dělalo se, co se dalo," řekla nedávno Aktuálně.cz žalobkyně Zelená.

Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká už dříve prohlásila, že chce dohlédnout na vyšetření všech sporných zákroků policistů. Inspekce se zabývala jednatřiceti případy, všechny ale odložila s tím, že nedošlo k trestným činům nebo že se nepodařilo najít pachatele.

Stejně dopadl i případ mladé dívky, kterou policista udeřil při zásahu tak silně, až jí prorazil plíci. Kvůli tomuto vážnému zranění mohla Romana Krátká v krajním případě umřít.

 

Právě se děje

Další zprávy