S kamerou do Pendolina. Jaké vlastně je?

Vendula Křížová, Tomáš Netočný
7. 8. 2006 0:00
Praha - Půl roku poté, co dráhy ustály problém jménem Pendolino, pokračují v kampani, která má tomuto vlaku přilákat další cestující. Uvnitř: VIDEO.

Marketingoví odborníci největší státní firmy se rozhodli, že dnes posadí do Pendolina olympijského vítěze v akrobatickém lyžování Aleše Valentu. Na trase z Prahy do Olomouce chtěli dát cestujícím šanci setkat se s populárním sportovcem a případně s ním promluvit.

Infobox

    JAKÉ JE PENDOLINO

  • Nabízí nejrychlejší spojení. Z Prahy do Ostravy za 3:30.
  • Jen částečně uplatní hlavní přednost - výkyvné skříně vagónů.
  • Rychlost spojení je dána hlavně omezeným počtem zastávek.
  • Je téměř bez otřesů a tiché.
  • Vypadává klimatizace a strojvedoucí musí zapnout náhradní ventilaci.
  • Často nefunguje mobilní připojení k internetu, vypadává také telefonní síť.
  • Nerezové odpadkové koše jsou malé a lidé je kradou. Proto často chybějí.
  • Je nejdražší. Jízdné stojí o 200 korun více, než ve vlacích třídy Intercity.

 

České dráhy ještě nikdy nepropagovaly žádnou svou službu tak intenzivně, jako právě rychlovlak Supercity Pendolino.

Začátkem roku přitom musely všechny zbrusu nové soupravy Pendolino stáhnout do depa a kvůli závadám nebylo jasné, zda ještě někdy na železnice v Česku vyjedou.

Současné vedení Českých drah přiznalo, že smlouva na nákup vlaků od firmy Alstom byla nevýhodná a policie prošetřuje okolnosti, za jakých byla uzavřena.

Sedm souprav celkem za čtyři a půl miliardy korun se nakonec podařilo zprovoznit a dnes jezdí pravidelně z Prahy do Ostravy a z Prahy do Brna.

Dráhy uvádějí, že o Pendolino mají cestující zájem. "Tržby za jízdenky zvedly zisky z osobní dopravy o miliony korun," uvedl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Jaké tedy Pendolino vlastně je? Kamera Aktuálně.cz natočila, jak jízda Pendolinem vypadá. A průvodcem byl přímo jeden z jeho strojvedoucích.

KLIKNĚTE NA VIDEO A PROJEĎTE SE

Foto: aktualne.cz
Foto: aktualne.cz
Pendolino - po počátečních potížích se rozjelo k výkonům, o nichž není slyšet. Nejmodernější vlaková souprava v Česku už nezlobí.
Pendolino - po počátečních potížích se rozjelo k výkonům, o nichž není slyšet. Nejmodernější vlaková souprava v Česku už nezlobí. | Foto: aktualne.cz
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy