V Tatrách sněží. Omezte tůry

redakce DOM, čtk
1. 9. 2006 9:20
ON-LINE - Ve výšce nad 1800 metrů nad mořem totiž ve Vysokých i Západních Tatrách napadlo kolem 30 centimetrů nového sněhu a pohyb v horách je nebezpečný. Uvnitř: PŘEDPOVĚĎ

Ve výšce nad 1800 metrů nad mořem totiž ve Vysokých i Západních Tatrách napadlo kolem 30 centimetrů nového sněhu a pohyb v horách je nebezpečný.

"Tato situace není ničím výjimečným. Koncem srpna či začátkem září sněží každý rok. Tento sníh však ještě roztaje, protože obvykle potom přijde babí léto," řekl dnes ČTK Erik Rabatin z Horské záchranné služby ve Starém Smokovci.

Poznamenal, že v těchto dnech je v Tatrách málo turistů, protože v horách panuje velmi špatné počasí. "Dole už třetí den prší a podle předpovědi bude pršet i další dva dny. Nad 1800 metrů zase sněží," řekl záchranář.

Všeobecně však platí, že nejvhodnější podmínky na návštěvu Vysokých Tater jsou pro turisty na podzim, kdy je v horách nejstabilnější počasí a díky nižším teplotám je i velmi dobrá viditelnost.

Na víkendové pobyty přijíždějí v tomto období do Tater hlavně Poláci, ale i Češi, Slováci jsou až na třetím místě. V zimní sezoně v lyžařských střediscích převládají zejména návštěvníci z Ruska či Ukrajiny.

ČTVRTEK 31.srpna

14:15 - Voda na některých tocích stoupá

Stav pohotovosti byl vyhlášen na říčce Smědá v Libereckém kraji a na řece Moravě v Olomouckém kraji

Na Rožnovské Bečvě ve Zlínském kraji, na Lomné u Jablunkova v Moravskoslezském kraji, na Zdobnici v Královehradeckém kraji byl vyhláše stav bdělosti. 

"Neočekáváme nic dramatického. Voda by měla pomalu klesat během odpoledne a večera," řekl Aktuálně.cz hydrolog Michal Ryglewicz z Hydrometeorologického ústavu.

10:00 - Česko zasáhne silný déšť a vítr

Velmi větrno a deštivo bude od dnešní noci do čtvrtečního odpoledne.

Meteorologové nevylučují, že trvalé srážky mohou ojediněle, a to zejména v horských oblastech na severu země, zvednout hladiny menších toků.

Za silného větru se doporučuje nezdržovat se v blízkosti větších stromů, které může vítr vyvrátit nebo ulomit jejich větší větve.

To platí i pro pobyt v autě nebo v málo odolných objektech, například stanech, nabádá Český hydrometeorologický ústav v dnešní výstraze.

Zesilování západního až severozápadního větru očekávají meteorologové od dnešních 22:00. Vítr má dnes v noci a ve čtvrtek přes den dosahovat rychlosti šesti až 10 metrů za vteřinu, v nárazech a na horách 15 až 25 metrů za vteřinu, tedy 54 až 90 kilometrů za hodinu.

Infobox

JAK BUDE V NEJBLIŽŠÍCH DNECH?

  • Poslední prázdninová sobota by měla být podle meteorologů vydařená a nejteplejším dnem tohoto týdne. Bude sice stejně jako v pátek oblačno, po ránu se ojediněle vyskytnou mlhy a někde místní přeháňky. Během dne se ale co chvíli ukáže sluníčko a odpolední teploty vystoupají na letních 22 až 26 stupňů Celsia a vát má jen mírný vítr.
  • V neděli se počasí mírně pokazí, ale stále bude teplo a vát bude slabý vítr. Očekává se velká oblačnost a zataženo, občasný déšť a přeháňky. V noci na neděli se mají teploty pohybovat mezi 15 až 11 stupni Celsia a přes den vystoupají na 19 až 23 stupňů Celsia.
  • Oblačná obloha místy s přeháňkami či bouřkami by měla vydržet až do středy. Místy se budou tvořit mlhy. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 19 až 23 stupni Celsia.
  • Koncem týdne se počasí umoudří. Srážky budou jen ojediněle, teploty do 20° stupňů.

PŘEDPOVĚĎ ON-LINE

Slábnout má během čtvrtečního odpoledne a večera. Silný vítr bude v krajích Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Vysočině, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Silný déšť zasáhne podle meteorologů především sever a severovýchod území, tedy kraje Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Množství trvalých srážek by mohlo během noci a čtvrtečního rána a dopoledne dosáhnout 10 až 25 milimetrů, v horských oblastech místy 30 až 45 milimetrů.

Počasí bude ve čtvrtek ovlivňovat tlaková níže nad Pobaltím. Kolem ní bude do České republiky pokračovat příliv chladného vzduchu od severozápadu.

Ve čtvrtek se do střední  Evropy začne během dne rozšiřovat od jihozápadu výběžek vyššího tlaku vzduchu.

09:58 - Ernesto opustil Floridu, John míří ke Kalifornskému poloostrovu

Stovky příslušníků národní gardy byly uvedeny do pohotovosti v amerických státech Severní a
Jižní Karolína a jejich obyvatelé byli varováni před příchodem tropické ouře Ernesto. Podle agentury AP Ernesto už opustil oblast Floridy a pohybuje se směrem na sever.

Národní centrum pro hurikány ve floridském Miami oznámilo, že větry ve východní části od středu bouře dosahují rychlosti 65 kilometrů v hodině.

Předpokládá se, že dnes a v pátek by Ernesto mohl do východní části Severní Karolíny vrhnout až 18 centimetrů srážek. Meteorologové však upozorňují, že vydatné srážky do regionu zřejmě přinese bouřkový systém, který Ernesta předchází. O tomto systému se dosud odborníci nezmiňovali.

Foto: Reuters

Střed bouře by se měl k jihokarolínskému pobřeží přiblížit dnes večer, pak přeletět nejvýchodnější cíp státu a zamířit do centrální části Severní Karolíny.

Ačkoliv Ernesto zeslábl až na tropickou níži při přeletu nad severem Floridy a ani spadlé srážky nedosáhly očekávaného množství, je stále v platnosti varování v pásmu od Cocoa Beach na Floridě až po Wilmington na jihovýchodě Severní Karolíny. "Očekáváme velké lijáky," prohlásil severokarolínský guvernér Mike Easley.

V jeho státě je v případě záplav a přerušení dodávek elektrické energie připraveno zasáhnout 150 národních gardistů a také pohotovostní tým.

Podobná pohotovost platí i v Jižní Karolíně, kde si pro jistotu obyvatelé připravují pytle s pískem na ochranu proti přívalům vody.

Kolem dnešní páté hodiny SELČ se Ernesto nacházel severně od floridského mysu Canaveral a postupoval na sever rychlostí 23 kilometrů v hodině. Na poloostrově bouře nenapáchala větší škody.

Naopak hurikán John, který se pohybuje podél tichomořského pobřeží Mexika, bičuje přímořská letoviska silnými lijáky, vichry a několikametrovými vlnami a hrozí, že vyvolá sesuvy půdy a záplavy.

09:12 - Splavnost řek: Vynikající

Letošní srpen je vodákům mimořádně nakloněn a i na sklonku léta je většina řek velmi dobře splavných. Deště z posledních dní zvedly hladiny toků tak, že je možné se vydat třaba i na horní Jizeru či Kamenici. ČTK to sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Vltava je bez problémů splavná od Lenory, pod Vyšším Brodem už protéká více než 30 metrů krychlových za sekundu a je třeba dávat pozor u jezů, které mohou být za tohoto stavu pro méně zkušené vodáky nebezpečné. Zvýšený průtok se udrží po celý víkend, protože od pátku budou v Čertových proudech závody na divoké vodě a bude kvůli tomu upouštěna přehrada Lipno.

Lipno není jediná přehrada, jejíž odpouštění mohou vodáci využít. Upouštět se bude i vodní nádrž Nýrsko na Úhlavě a Mohelno na Jihlavě.

"Dobrou vodu s průtoky nad 20 metrů krychlových má i Lužnice, Otava či Ohře, stejně dobře jsou splavné i Berounka a Sázava, i když horní tok Sázavy musíme vyloučit," uvedl Jančar. Sjíždět lze i Ploučnici, Radbuzu či Mži na dolních tocích. Na Moravě je možné vyrazit na Moravu a Dyji a dolní toky Odry nebo Opavy.

STŘEDA 30.srpna

12:45 - Ve Vysokých Tatrách sněží

Ve střední Evropě pokračuje chladné počasí, odpolední teploty se většinou pohybují kolem 15 stupňů, průměrné denní teploty se v úterý v České republice pohybovaly až 7 stupňů pod dlouhodobým průměrem.

Velmi chladno je i na horách, maximální teploty se pohybují kolem 10 stupňů, v severních horských oblastech včera místy nepřekročily 5 stupňů.

U našich sousedů na Slovensku dokonce padal v oblasti Vysokých Tater sníh, na Lomnickém štítě, kde se teplota celý den držela pod nulou, napadlo 6 cm sněhu.

12:00 - Srpen: milovníci tepla skřípou zuby.

Druhý prázdninový měsíc byl totiž zhruba o stupeň chladnější než normálně.

Průměrné teploty se pohybovaly většinu dnů pod teplotním normálem, jednou dokonce o více než čtyři stupně Celsia.

Nad hranici normálu, která vychází z hodnot mezi lety 1961 až 1990, se rtuť teploměru dostala jen v sedmi srpnových dnech.

Červenec byl průměrně o 4,5 stupně teplejší než obvykle.

Podle meteorologů byly v srpnu průměrné teploty o jeden stupeň nižší než normál.

Podle vedoucího odboru klimatologie ČHMÚ Luboše Moravčíka ale odborníci ještě nemají údaje ze stanic s nižší nadmořskou výškou, kde bývá tepleji.

Díky nim se tedy srpen ještě může přiblížit normálu.

Nejhlouběji pod normální hranici klesla teplota 15. srpna, kdy byla o 4,2 stupně nižší. Dosáhla v průměru 13,5 stupně. Proti normálu byly nejchladnější dny mezi 3. a 15. srpnem, kdy rtuť teploměru skončila tři a více stupňů pod normálem.

Nejteplejším dnem byl 17. srpen s 20,1 stupně Celsia. Bylo o 3,6 stupně víc, než bývá v tomto dni obvyklé.

Podle Moravčíka nejsou časté změny počasí v Česku nic neobvyklého.

"Jsme území v takovém klimatickém pásmu, kde je normální častější změna počasí. Ležíme také na rozhraní mořského a pevninského klimatu, takže změny jsou vlastně neustálé," uvedl Moravčík.

Podle něj by lidé měli katastrofické zprávy z médií o změnách klimatu brát s rezervou a neměli by se každou změnou počasí příliš znepokojovat.

"Takovéto výkyvy tu v historii byly, jsou tu a budou," dodal.

10:35 - Déšť výrazně zasáhl do programu tenisového US Open

Na tenisovém US Open museli pořadatelé kvůli nepříznivému počasí zrušit celý program druhého hracího dne. Déšť je k tomu
v úterý donutil poprvé od roku 2004, kdy byl na vině hurikán Frances. První zápasy nejprve začaly se zpožděním tři a půl hodiny, celkem se jich rozehrálo devět, ale nakonec byl přesunut na dnešek kompletní program. Podle aktuálního rozpisu by dnes mělo ve Flushing Meadows nastoupit sedm českých zástupců.

08:52 - Atlantis na rampě čeká na zlepšení počasí

Raketoplán Atlantis, který se vrátil na startovací plošinu u floridského pobřeží, bude čekat na odeznění slábnoucí tropické bouře Ernesto.

Do kosmu by se mohl vydat příští týden, nejdříve však příští středu. Podle agentury Reuters se naskytne maximálně jen dvoudenní startovací okno.
 
Datum dalšího pokusu o start nebylo stanoveno, ale Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) podle odborného serveru Space.com hodlá zahájit odpočítávání tři dny před startem, jakmile se Ernesto přežene.

Startovací okno pro misi Atlantisu STS-115 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se uzavře příští čtvrtek. To bylo stanoveno kvůli nutnosti sladit pobyt raketoplánu na oběžné dráze s příletem ruské lodě Sojuz.

Ředitel startů NASA Mike Leinbach na tiskové konferenci řekl, že prostor pro start nyní bude pravděpodobně příští středu nebo čtvrtek.

Blížící se bouře si v úterý málem vynutila návrat stroje do hangáru, americký NASA ale přesun v polovině sedmikilometrové cesty odvolal.

Start Atlantisu z Kennedyho vesmírného centra na Floridě byl původně plánován na neděli, NASA jej však přeložil kvůli počasí na pondělí a poté na úterý.

Podle předpisů NASA se musí raketoplán vrátit do hangáru v případě, že rychlost venkovního větru přesahuje 79 mil za hodinu (127 kilometrů za hodinu). Od úterý jsou však předpovědi pro intenzitu tropické bouře Ernesto mnohem příznivější.

Úterní přesun do hangáru měl trvat dvanáct hodin. Soustava raketoplánu s raketami převážená krokem na těžkém pásovém podvozku se nacházela zhruba v polovině, když padlo opačné rozhodnutí. Atlantis takovou peripetií prošel jako první raketoplán v historii.

00:45 - Hurikán John už dosáhl třetího stupně a může ještě zesílit

Síla hurikánu John, který se vytvořil v úterý u tichomořského pobřeží Mexika z tropické bouře, narůstá. Podle amerických meteorologů nyní dosahuje na pětistupňové Saffirově-Simpsonově škále třetího stupně.

Agentura AP v noci na dnešek navíc napsala, že by mohl ještě zesílit a dosáhnout čtvrtého stupně.

Experti nicméně nečekají, že hurikán zasáhne přímo pevninu. Varují ale, že v některých oblastech Mexika patrně způsobí záplavy. V prázdninových rezortech Acapulco, Puerto Vallarta a Ixtapa prý hrozí sesuvy půdy. Očekává se, že v některých částech země může spadnout až 20 centimetrů srážek; z tohoto důvodu jsou desítky obcí na pobřeží ve stavu pohotovosti.

V úterý hurikán dosahoval maximální rychlosti 185 kilometrů za hodinu. Nacházel se asi 280 kilometrů jižně od Acapulca a pohyboval se rychlostí kolem 17 kilometrů v hodině k severozápadu, rovnoběžně s pobřežím.

V Acapulcu vyhnala tropická bouře John na pevninu rybáře, návštěvníci pláží se museli smířit s mírným deštěm a zamračenou oblohou. Letiště ale zůstalo i nadále otevřené a jen málo nasvědčovalo tomu, že se do oblasti blíží hurikán.

ÚTERÝ 29.srpna

18:00 - Srpen byl zhruba o stupeň chladnější než normálně

Léta si letos v srpnu lidé moc neužili. Průměrné teploty se pohybovaly většinu dnů pod teplotním normálem, jednou dokonce o
více než čtyři stupně Celsia. Nad hranici normálu, která vychází z hodnot mezi lety 1961 až 1990, se rtuť teploměru dostala jen v sedmi srpnových dnech. ČTK to sdělili pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu. Červenec byl průměrně o 4,5 stupně teplejší než obvykle.

Podle meteorologů byly v srpnu průměrné teploty o jeden stupeň nižší než normál. Podle vedoucího odboru klimatologie ČHMÚ Luboše Moravčíka ale odborníci ještě nemají údaje ze stanic s nižší nadmořskou výškou, kde bývá tepleji. Díky nim se tedy srpen ještě může přiblížit normálu. "Například v pondělí byla průměrná teplota 13,2 stupně, což je 1,3 stupně pod normálem,"
řekl ČTK Moravčík. V neděli průměrná teplota činila 13,9 stupně, byla tak o 1,1 stupně nižší než normál.

Nejhlouběji pod normální hranici klesla teplota 15. srpna, kdy byla o 4,2 stupně nižší. Dosáhla v průměru 13,5 stupně. Proti normálu byly nejchladnější dny mezi 3. a 15. srpnem, kdy rtuť teploměru skončila tři a více stupňů pod normálem. Nejteplejším dnem byl 17. srpen s 20,1 stupně Celsia. Bylo o 3,6 stupně víc, než bývá v tomto dni obvyklé.

12:05 - Teplárny v Karlovarském kraji začaly kvůli chladným dnům topit

Zřejmě nejchladnější dny letošního léta přijdou v těchto dnech do Karlovarského kraje. Meteorologové očekávají teploty jen málo nad deset stupňů Celsia, teplárny v kraji už začaly topit.

Karlovarská teplárenská topí už od minulého čtvrtka. Ode dneška se začnou zahřívat radiátory i v Sokolově. "Začínáme najíždět, neznamená to, že už dnes se bude topit naplno, najíždíme postupně," uvedl dispečer teplofikace Sokolovské bytové, která je distributorem tepla v Sokolově.

10:15 - V rakouských Alpách už se hlásí zima

V rakouských Alpách se v noci na dnešek přihlásilo první poselství blížící se zimy. Vysokohorskou silnici Silvretta mezi spolkovými zeměmi Tyrolsko a Vorarlbersko pokrylo deset centimetrů sněhu. Policie vyhlásila na některých úsecích povinnost nasazení sněhových řetězů, napsala agentura APA s odvoláním na informace rakouského autoklubu.

Náhlý vpád zimy není v alpských průsmycích ve výšce přes 2000 metrů ani v letních měsících ničím neobvyklým. S bílou pokrývkou se v srpnu v západní části Rakouska setkávají téměř každoročně. V roce 1990 dokonce napadlo ve druhé polovině osmého kalendářního měsíce v průsmyku Silvretta přes metr sněhu a alpská komunikace musela být celý týden uzavřena.

10:00 - U Mexika vznikla tropická bouře. Hrozí hurikán

U tichomořského pobřeží Mexika se vytvořila tropická bouře John. Její vichry dosahují rychlosti 72 kilometrů v hodině a během následujících 30 hodin by mohla zesílit na hurikán. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na americké národní středisko pro hurikány v Miami.

Oko bouře se nachází asi 250 kilometrů jižně od oblíbené surfařské oblasti Puerto Escondido a pohybuje se na severozápad. Směřuje k  turistickým letoviskům na západním pobřeží Mexika a už dnes se má přiblížit k Acapulku, kam přinese silný déšť a vítr.

PÁTEK 25.srpna

12:00 - Česko podle meteorologů čeká teplotně nadprůměrné babí léto

Česko podle meteorologů čeká teplotně nadprůměrné babí léto. Oteplení zřejmě přinese již druhá půlka příštího týdne. Na jeho konci mohou teploměry ukázat až 26 stupňů Celsia. Začátek školního roku budou provázet oblačné a polojasné dny s občasnými přeháňkami. Příští týdny by podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly být srážkově průměrné. Nejvyšší denní teploty v první polovině září budou zřejmě přesahovat 20 stupňů Celsia.

ČTVRTEK 24. srpna

9:20 - Velké řeky jsou pro vodáky stále bez problémů splavné

Konec prázdnin je pro vodáky stále příznivý. Všechny velké řeky, na které se nejčastěji vydávají, jsou dobře splavné. 

Na Vltavě, kde v současné době teče pod Vyšším Brodem 30 metrů krychlových za sekundu, je třeba dávat pozor u jezů, které mohou za tohoto průtoku být nebezpečné. 

Také průtok na Lužnici v Bechyni je stále nad 20 metrů krychlových za sekundu. Vodáci by měli být opatrní na jezech, jako je Pilař, Čejnov či Dráchov. Otava je dobře splavná ze Sušice a pokud koncem týdne zaprší, stojí za pokus vyjet i do Radešova či Rejštejna na obtížnější úsek.    

V Ohři dovoluje průtok regulovaný přehradami plavbu v celém úseku až do Kadaně. Opatrnost je nezbytná na jezech v Tuhnicích a Radošově. Berounka je tradičně splavná z Plzně a na výlet je možné využít i krátké úseky na Mži, Radbuze či Úhlavě. 

Jen krátké úseky s dostatkem vody jsou na Bečvě, Odře nebo Opavě na dolních tocích. Stejně je tomu na Orlicích, ale i na Jizeře, která je na dolním toku od Malé Skály sjízdná již dobře. Sázava je splavná od peřejí Stvořidla k Pikovicím.

STŘEDA 23. srpna

14:30 - Meteorologové zpřesnili předpověď na víkend

Přes den teploty kolem 20, v noci lehce nad 10. Srpen se zvolna loučí, a pokud jde o počadí, tak to dělá způsobem, jakým se předváděl celý. Meteorologové vydali předpověď na příští víkend, která je spíše pro milovníky chladného léta - navíc bude poměrně deštivo, zejména v úvodu volných dní.

ÚTERÝ 22. srpna

14:00 - Ministerstvo zemědělství projedná s rolníky případné náhrady škod po skončení sklizně

Případné náhrady škod, které podle zemědělců způsobilo nepříznivé počasí při sklizni, projednají zástupci Agrární komory a ministerstva zemědělství po skončení žní na základě definitivních údajů. Obě strany se na tom dohodly při dnešním jednání, vyplývá z jejich vyjádření pro ČTK. Podle komory deště z počátku srpna značnou část úrody obilí znehodnotily a standardní kvalitu bude mít nejvýše polovina produkce. Tržby rolníků za sklizeň prý kvůli tomu meziročně klesnou o tři až čtyři miliardy korun.

13:30 - Maďarská vláda čelí tvrdé kritice kvůli nedělní bouři

Maďarská vláda čelí tvrdé kritice kvůli nedělní bouři v Budapešti, která si vyžádala nejméně čtyři životy a dalších asi 300 zraněných. Maďarští meteorologové tvrdí, že jasně varovali ministerstvo vnitra, že se živel blíží. Složky civilní obrany ale údajně zareagovaly s několikahodinovým zpožděním.

NEDĚLE 20. srpna

12:00 - Řecko hlásí rekordní vedra

Řecko o víkendu zasáhla vlna tropických veder, před kterou varovali meteorologové již v průběhu týdne. Místní úřady v Aténách i na dalších místech země vyhlásily stav pohotovosti, když teploty ve stínu dosáhly až 42 stupňů Celsia.

7:20 - V Česku chladněji, na Moravě loučení s horkým létem

Český hydromoteorologický ústav předpovídá, že dnešek bude rozdílný v Čechách a na Moravě. Zatímco na západě republiky už lidé pocítí příchod studené fronty a počasí odpovídající končícímu létu, na Moravě nastane loučení s létem -tedy teploty ještě kolem 25 stupňů, místy dokonce více.

SOBOTA 19. srpna

20:00 - Letní počasí pomohlo festivalům, například tomu na Okoři

Letní teploty a slunce přimnělo mnohé návštěvníky festivalu u hradu Okoř sledovat program jen v plavkách či v co nejvíce úsporném oblečení. Jiní naopak hledali stín.

15:13 - Psycholog má dost horkého počasí: půjde do -120 stupňů

O světový rekord pobytu člověka v extrémním mrazu se pokusím příští měsíc, oznámil v jednom z posledních horkých dní letošního léta Andrew Urbiš, psycholog Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Při teplotě minus 120 stupňů Celsia chce vydržet osm minut. Ke svému pokusu si pozve zástupce Guinessovy knihy rekordů i notáře.

Muž se na pokus připravuje již téměř dva roky, od doby, kdy je polarium v Čeladné v provozu. Pobyt v tamní komoře přitom postupně prodlužuje. "Můj osobní rekord je z června, trval sedm a půl minuty. Vydržel bych tam déle, ale obsluha komory dostala strach, aby se mi něco nestalo, a vytáhla mě ven," řekl muž, který 25. srpna oslaví šedesátiny.

PÁTEK 18. srpna

15:40 - První polovina srpna byla nejchladnější od roku 1961

Po tropickém červenci a části června byla první polovina letošního srpna teplotně podprůměrná. Období od 1. do 16. srpna
bylo na území České republiky teplotně podprůměrné s odchylkou od normálu minus dva stupně.

Tato část srpna tak byla šestá nejchladnější v porovnání se stejným obdobím za posledních 45 let. Průměr teplot ve dne byl dokonce nejchladnější nejméně od roku 1961. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav na své internetové stránce.

6:30 - Japonsko zasáhl silný tajfun

Tajfun Wukong dnes v noci udeřil na japonský ostrov Kjúšú. Provázejí ho lijáky a vítr o rychlosti 83 kilometrů v hodině. Živel si již vyžádal dva mrtvé a jeden člověk se pohřešuje.

Obětí se stal surfař, kterého na moři smetla šestimetrová vlna. V rozvodněné řece našel smrt jeden člověk a další, který spadl do řeky, se pohřešuje. Letiště muselo zrušit některé lety a problémy má i železnice; řada vlaků na ostrově jezdí kvůli lijákům zpožděná.

Tajfun Wukong vznikl počátkem týdne v Tichém oceánu a směřuje pomalu k severu patnáctikilometrovou rychlostí. Od japonských břehů by se měl vzdálit dnes večer a v Jižní Koreji ho lze očekávat v sobotu. Wukong, pojmenovaný podle slavné postavy čínské mytologie - opičího krále - je desátý tajfun letošní tichomořské sezony.

ČTVRTEK 17. srpna

16:00 - Česká přírodní koupaliště jsou poměrně čistá, ale studená

Kvalita vody přírodních koupališť se s postupem léta zhoršuje, ale stále je dost míst, kde je i dva týdny před jejich koncem voda čistá. Počasí ale koupání příliš nepřeje a teplota vody se proti horkým červencovým dnům snížila až o deset stupňů. Právě chladnější počasí růst toxických sinic zpomalilo. V oblastech, které počátkem srpna postihly přívalové deště a regionální záplavy, může být voda stále ještě zakalená.

14:00 - Severomoravská koupaliště mají problémy se sinicemi

Na všech místech Slezské Harty na Bruntálsku určených ke koupání odhalili hygienici při odběrech výrazný nárůst množství toxických sinic. Lidem proto nedoporučují, aby se v Leskovci, Nové Pláni a Roudnu koupali. Koupání i vodním sportům by se měly vyhnout hlavně děti, těhotné ženy, alergici i lidé s oslabeným imunitním systémem. Uvedla to dnes krajská hygienička Helena Šebáková.

Obdobná situace je také v hlučínském jezeře na Opavsku. V nádržích Brušperk a Baška na Frýdecko Místecku hygienici sice zaznamenali zlepšení mikrobiologické kvality vody, ale také v těchto místech mírně vzrostl počet sinic. I těmto nádržím by se tak raději měli vyhnout citlivější jedinci. Velmi dobrá kvalita vody je naopak na Kališově a Vrbickém jezeře na Karvinsku nebo na Stříbrném jezeře v Opavě.

11:10 - V Ústeckém kraji se lze koupat bez obav

V naprosté většině přírodních koupališť v Ústeckém kraji se lze koupat bez obav. Z dvacítky jezer, rybníků a nádrží, které tam hygienici každoročně kontrolují, je nevhodná voda ke koupání pouze v Habrovicích na Ústecku. Vyplývá to z informací hygieniků.

Zhoršenou kvalitu vody mají podle hygieniků Chabařovice na Ústecku jezero Chmelař na Ústecku. Hygienici tam vodomilům doporučují, aby se po koupání osprchovali. Sníženou průhlednost vody pak mají Mšené Lázně na Litoměřicku a Nechranická přehrada na Chomutovsku.

10:55 - Teploty v Česku dosahují 25 stupňů

Nejvyšší teploty se v těchto dnech dostávají k letním 25 stupňům Celsia. Takový den byl v letošním srpnu zatím jen jeden, a to ten první, kdy například v Praze bylo 26 stupňů Celsia.

Dnes a v pátek by měly teploty hranici letního dne překročit a růst až těsně k tropické třicítce. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav na své internetové stránce. Hranici 30 stupňů Celsia ale páteční maxima pravděpodobně nepřekročí,

STŘEDA 16. srpna

3:40 - Katastrofální záplavy v Etiopii mají už téměř 200 obětí

Na téměř dvě stovky se již vyšplhal počet mrtvých při záplavách v jihozápadní Etiopii. Záchranáři se nyní snaží dostat do sedmi izolovaných vesnic, kde zůstalo uvězněno na 20.0000 obyvatel.

"Bilance mrtvých po katastrofě řeky Omo dosáhla 194," oznámila v úterý večer místní televize, která citovala z policejního hlášení. "Sedm vesnic je obklíčeno vodou a nelze se k nim dostat ani vrtulníky," prohlásil šéf místní správy. Záplavy vyvolala řeka Omo, která se po týdenních vydatných deštích vylila z břehů. Tok ústí do jezera Turkana, na jehož březích leží vesnice.

0:50 - HN: Rozmary počasí stály letos pojišťovny už tři a půl miliardy

Celkové škody, které letos musely pojišťovny kvůli řádění živlů proplatit, už činí 3,5 miliardy korun a dále rostou. Počet pojistných škod způsobených přírodou se poprvé v české historii přehoupne za jediný rok přes 100.000 případů. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Kvůli stále častějším velkým vodám se rozšiřuje počet oblastí, které pojišťovny odmítají pojistit. "Zvýšené riziko povodní má pětina adres v zemi. Zcela nepojistitelné je riziko povodně či záplavy u každé sté adresy, kde hrozí alespoň dvacetiletá voda," uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích.
 
  

ÚTERÝ 15. srpna

11:25 - Na polích u Jevišovky se stále drží voda z povodní

Jevišovka na Břeclavsku svádí neustálý boj s velkou vodou. U obce je po nedávných vytrvalých deštích zaplaveno téměř 70 hektarů polí. Zaplavovány jsou při vyšších průtocích kvůli narušené pravobřežní hrázi říčky Jevišovky. Vedení obce má obavy z dalších dešťů. Vodohospodáři ale slibují, že hráz v nejbližší době opraví.

Vesnice sváděla boj s velkou vedou již v dubnu. U obce bylo zaplaveno 700 hektarů polí poté, co se narušila hráz říčky Jevišovky. Později téměř vše vyschlo. Při červnových deštích šla hladina řeky nahoru a pod vodou skončilo sto hektarů polí. Nyní se situace zopakovala.
 
 

11:00 - Most spojující Břeclav a Lednicko-valtický areál je opět v provozu

Od víkendu opět slouží turistům most přes potok Včelínek, který spojuje Břeclav s nedalekým Lednicko-valtickým areálem. Při dubnové povodni jej strhla velká voda. Nyní byl opraven alespoň provizorně. Po sezoně postaví podnik Lesy ČR na jeho místě zcela nový most.

Velká voda letos strhla v Břeclavi-Poštorné také tamní lávku, která byla dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Radnice ji chce nechat obnovit ještě do příchodu zimy.

6:30 - Tajfun zabil v Číně už 295 lidí

Počet obětí tajfunu Saomai, který se minulý čtvrtek přehnal přes jihovýchodní Čínu a který je považován za nejsilnější v zemi za posledních 50 let, si podle nejnovější bilance vyžádal již 295 obětí.

Čínské úřady podle agentury AP očekávají, že tento počet ještě poroste.Tajfun napáchal i značné materiální škody. Zničeny byly desetitisíce domů, tisíce kilometrů silnic i elektrického vedení a zdevastována byla velká část úrody. Materiální škody se odhadují na miliony dolarů.

PONDĚLÍ 14. srpna

21:00 - Prudký vítr srazil strom na osobní vlak

Silný vítr srazil dnes večer strom na osobní vlak na trati Železný Brod - Tanvald na Liberecku. Záchranáři ošetřili tři zraněné cestující. Provoz na trati je přerušen, náhradní přepravu zajišťují autobusy, sdělil mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Podle mluvčí krajské záchranné služby Kristýny Fejfarové cestovalo motorovým vlakem s jedním vagonem v době neštěstí osm lidí. Tři z nich potřebovali pomoc záchranářů. Jedna žena měla úraz na hlavě, další žena skončila v turnovské nemocnici s podezřením na zranění páteře.

PÁTEK 11. srpna

10:20 - Bdělost na Nových Mlýnech může skončit do několika hodin

Na jižní Moravě platí již jen jeden první stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost. Je vyhlášen na odtoku z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Vodohospodáři v něm uvolňují retenční prostor, který se zaplnil po nedávných deštích.

Za příznivého počasí se předpokládá, že by bdělost na Nových Mlýnech mohla být zrušena již v nejbližších hodinách, řekli dnes vodohospodáři z podniku Povodí Moravy. Na všech ostatních místech se situace zklidnila.

10:10 - Druhý stupeň hlásí už jen Lužnice

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu platí pohotovostní stupeň pouze v Jihočeském kraji, a sice na Lužnici v Klenovicích.  

ČTVRTEK 10. srpna

16:00 - Druhý povodňový stupeň hlásí už jen dvě místa

Lužnice v Pilaři a Dyje v Nových Mlýnech - to jsou poslední dvě místa, která mají vyhlášený pohotovostní stupeň. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav na svých internetových stránkách.

10:40 - V Pardubickém kraji bezprostřední nebezpečí pominulo

Řeky Novohradka a Chrudimka na Pardubicku od středy vytrvale klesají. Obyvatelé okolních obcí již záplavy přímo neohrožují. Provoz na všech dříve uzavřených silnicích byl podle cestářů obnoven.

Na Chrudimce v pardubické čtvrti Nemošice stále platí druhý povodňový stupeň stejně jako na Hamrech. Novohradka v Úhřeticích má nejnižší stupeň povodňové aktivity. Motoristé mohou ode dneška využívat vozovky z Úhřetic do Úhřetické Lhoty a mezi Dvakačovicemi a Vejvanovicemi.

10:25 - Labe v Ústí kulminovalo, hladina je na ústupu

Hladina Labe v Ústí nad Labem začala klesat. Kulminovala v noci na dnešek na výšce 502 centimetrů, v sedm hodin ráno už byla na výšce 479 centimetrů, řekla uvedla pracovnice ústeckých střekovských jezů, kde je i vodočet.

Obvykle má řeka dva metry. Labe v krajském městě nedosáhlo ani na hranici druhého povodňového stupně. V Ústeckém kraji tak Labe nadále komplikuje život pouze obyvatelům Dolního Žlebu na Děčínsku. Od úterního odpoledne je uzavřena silnice z této děčínské místní části do centra města.

STŘEDA 9. srpna

15:50 - Řeky v Královéhradeckém kraji už klesají

Hladiny řek, které se po vydatných deštích v Královéhradeckém kraji v pondělí rozvodnily a dosáhly nejvyšších stupňů povodňové aktivity, postupně klesají. Nejnižší stupně povodňové aktivity v kraji platily dnes odpoledne již jen na Stěnavě v Meziměstí a Otovicích na Náchodsku a na Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

Meteorologové během dneška nezaznamenali na území Královéhradeckého kraje žádné srážky a hladiny řek by měly i nadále klesat. "Předpokládáme pokračování poklesu průtoků ve všech přítocích Labe," uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

15:05 - Záplavy v Libereckém kraji způsobily mnohamiliónové škody

Škody po pondělní povodni na Jizeře a Smědé půjdou v Libereckém kraji do mnoha milionů korun. Například v řekách velká voda poničila břehy, opěrné zdi, stavidla nebo kamenné spádové stupně a naplaveninami zanesla koryta.

Největší škody napáchala v pondělí rozvodněná Jizera v Jablonci nad Jizerou. V továrně Hybler je spočítali na několik milionů korun, město asi na půl milionu. Velká voda poničila také autokemp a protekla asi 20 rodinnými domy. Mnohamilionové škody povodeň zavinila také v Harrachově, kde se říčky a potoky vzedmuly jako nikdy za posledních deset let.

12:50 - Ve středních Čechách stoupá jen Labe

Středočeské řeky v noci na dnešek většinou klesaly, města na Mladoboleslavsku mohla postupně odvolat stav ohrožení. Jizera se tak již většinou dostala i pod limit prvního povodňového stupně.

Naopak zatím stoupá hladina Labe, v Brandýse nad Labem dnes v 07:00 dosáhla limitu druhého stupně povodňové aktivity. Vyplynulo to z informací správců povodí, meteorologů a radnic. Na Mladoboleslavsku kulminovala Jizera během úterního odpoledne a večer začala výrazně klesat.

10:10 - Jižní Morava hlásí jen druhé stupně, bojí se ale víkendových dešťů

Povodňová situace na jižní Moravě se zklidňuje. Druhý stupeň povodňové aktivity znamenající pohotovost platil dnes ráno na třech místech, a to na řece Dyji v Janově, na vodním díle Nové Mlýny a v Ladné. První stupně mají na šesti místech na řece Dyji a dále na řece Svitavě v Bílovicích na Brněnsku.

Průtoky všude v kraji klesají. "Předpokládáme, že se situace během čtvrtka na většině míst zcela uklidní. Co bude dál, nelze zatím říci. Na víkend se totiž očekávají další přeháňky," řekl dnes David Fína z vedení společnosti Povodí Moravy.

Jihomoravský kraj postihly letos povodně již třikrát. Nejhorší dopad na region měly jarní záplavy.

9:35 - V Pardubicích stoupla voda až dvojnásobně

Na řekách Novohradce a Chrudimce v Pardubickém kraji stále platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Hladina Chrudimky v
některých částech Pardubic oproti úterý stoupla až dvojnásobně na téměř tři metry. V městské části Mnětice je pod vodou restaurace a hřiště, řekl dnes starosta čtvrtého obvodu Petr Heřmanský.

Na nejvyšším povodňovém stupni se stále drží i Novohradka v Úhřeticích. Od úterý jsou zaplaveny a neprůjezdné silnice z Úhřetic do Úhřetické Lhoty a mezi Dvakačovicemi a Vejvanovicemi.

ÚTERÝ 8. srpna

17:45 - Vysočinu ohrožují Svratka s Doubravou

Na Vysočině platil dnes v podvečer třetí stupeň povodňové aktivity, který představuje stav ohrožení - v Borovnici na Svratce a v Bílku na Doubravě.

Během dopoledne hladina stoupla na řece Jihlavě, ale dosáhla nejvýš druhého povodňového stupně. Podle údajů povodí naopak stav ohrožení skončil na Jankovském potoce v Miloticích i na Želivce v Poříčí. V kraji během dne ustal déšť a situace se uklidňuje.

Hasiči dopoledne asi sedmkrát vyjížděli kvůli čerpání vody ze sklepů. "Jsou to ojedinělé objekty - nejedná se ani o jejich zaplavení, spíš o stoupání podzemních vod," řekla mluvčí krajských hasičů Denisa Vrbová.

17:20 - Vsetínsko hlásí několik zatopených sklepů a evakuovaný tábor

Vydatný déšť způsobil problémy na několika málo místech na Vsetínsku. Hasiči dnes čerpali vodu z několika zaplavených
sklepů domů. Voda vnikla i do sklepa slévárny ve Vsetíně. V Bystřičce na Vsetínsku byl preventivně evakuován letní stanový tábor, který se nachází u říčky pod přehradou. Více než pět desítek dětí nalezlo přístřeší na hřišti a v místní školce.

16:10 - Situace na Jizeře ve středních Čechách je stále vážná

Odpoledne platil na řece Jizeře stav ohrožení v Mnichově Hradišti, Bakově nad Jizerou, Mladé Boleslavi a Benátkách nad Jizerou. Situace by se ale měla zlepšovat. Pohotovost platí na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a v Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku. První stupeň, stav bdělosti, platí na Labi v Brandýse nad Labem a v Nespekách na Sázavě. Vyplývá to z informací pracovníků povodí a radnic.

15:20 - Jihočeská Lužnice stoupá, přibyl na ní další třetí stupeň

Hladina Lužnice se zvyšuje. Třetí stupeň povodňové aktivity je stále v Nové Vsi na horním toku a dnes odpoledne Lužnice vystoupila těsně nad stupeň ohrožení také u jezu Pilař.

Hladiny ostatních řek kulminovaly během pondělka a v noci na dnešek, nyní už klesají. Například hladina říčky Černá v Líčově, kde byly v pondělí největší problémy, už klesla i pod stupeň bdělosti, uvedl dnes Petr Hovorka z Povodí Vltavy. Meteorologové v nejbližších dnech nepředpokládají trvalý déšť, spíš jen přeháňky.

"Zdá se, že situace nebude tak vážná jako na přelomu června a července," uvedl Hovorka.

14:00 - V Harrachově napáchala povodeň miliónové škody

Povodeň v Harrachově na Semilsku způsobila v pondělí škody za několik milionů korun. Místní lidé nepamatují, že by se někdy v korytech řek a potoků valilo tolik vody jako v noci na dnešek. Řekl to harrachovský starosta Václav Cajthaml.

"Rozbouřená říčka Milmice podemlela mezinárodní silnici E65 v úseku asi 50 metrů. Opěrná zeď tam nevydržela nápor vody a řidiči mohou po komunikaci jezdit pouze v jednom pruhu," uvedl Cajthaml. Velká voda strhla podle starosty břehy i na jiných tocích, poškodila mostky a jeden úplně zničila.

11:45 - Na Náchodsku je situace klidná, uzavřena jsou jen skalní města

Bezprostřední povodňové nebezpečí na Náchodsku zatím nehrozí, informuje tamní spolupracovník Aktuálně.cz Jiří Horák.

Metuje se blíží do 2. stupně a není předpoklad že by měla dosáhnout stupně ohrožení. Úpa v České Skalici kolísá na dolní hranici jedničky (do Rozkoše jde druhý stupeň). Labe by měla udržet přehradní nádrž Les Království - má údajně ještě rezervy.

Kvůli rozvodněným tokům a silným dešťům uzavřeli správci výletní okruhy Adršpašskými a Teplickými skalami na Náchodsku. Na turistických okruzích mezi pískovcovými útvary je místy až po kolena vody, například v Adršpašských skalách rozvodněná Metuje poničila několik menších lávek pro pěší.

V Náchodě už ale od rána neprší a převládá slunečné počasí.

10:40 -

Dyje se místní zatím nebojí

Voda v řekách na jižní Moravě kvůli vytrvalým dešťům stoupá. Na Dyji v Janově a Podhradí na Znojemsku platí druhé povodňové stupně. Na obou místech ale ještě škody na majetku nevznikly.

"Přestalo pršet. Zatím je stav hladin setrvalý nebo mírně stoupající. Předpokládáme, že se situace uklidní," řekl David Fína z Povodí Moravy.

10:00 - Třetí stupeň byl vyhlášen na Chrudimce a Novohradce

Na řekách Novohradce a Chrudimce v Pardubickém kraji platí ode dnešního rána nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Hladina
Novohradky v Úhřeticích se oproti pondělnímu ránu vlivem dešťů zvedla o více než dva metry. Už se voda vylévá ze břehů přes silnice, které jsou neprůjezdné, řekla starostka Úhřetic Lenka Pulpitová. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň je též na Chrudimce v Hamrech. Zvedají se řeky Tichá Orlice a Loučná a Labe.

9:30 - Liberecký kraj hlásí pokles hladin

V Libereckém kraji klesaly přes noc hladiny Jizery a Smědé a největší nebezpečí povodní tam dnes ráno pominulo. Velká voda
nepřinesla žádné ztráty na životech. Řekl to dnes operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Liberci Aleše Pěnička.

Největší škody napáchala rozbouřená řeka v Jablonci nad Jizerou. V pondělí v noci vystoupila na téměř 4,5 metru a protékala továrnami, kempem Zátiší a dostala se také do přibližně 20 domů. "V některých lidé měli kolem půl metru vody. Naštěstí se nám podařilo udržet hráz nad místní části Pilištita, navážely se na ni i velké kameny z lomu," uvedl jablonecký starosta Václav Nosek. Dnes ráno se Jizera ve městě s 2000 obyvateli vrátila do koryta a teklo v ní jen něco přes dva metry vody.

Situace se stabilizovala i v Železném Brodě a Višňové.

8:15 V Krkonoších přestalo pršet

V Krkonoších v noci na dnešek ustal vydatný déšť, který v pondělí rozvodnil některé řeky. Například na Labi ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku již platí pouze první, nejnižší stupeň povodňové aktivity, třetí stupně zůstávají v Královéhradeckém kraji na několika místech na Labi na Trutnovsku, na Stěnavě na Náchodsku, na Úpě v Horním Maršově na Trutnovsku. První a druhý stupeň povodňové aktivity platí na Metuji na Náchodsku, vyplývá z informací vodohospodářského dispečinku společnosti Povodí Labe.

8:05 Lužnice v Nové Vsi dosáhla třetího stupně

Jediným místem v jižních Čechách, kde je nyní třetí stupeň povodňové aktivity, je Nová Ves na horním toku Lužnice. Hladiny ostatních řek kulminovaly během pondělka a v noci na dnešek a nyní klesají,

7:55 Sázava ve Zruši rychle stoupala

V noci na dnešek se hladiny středočeských řek dále zvyšovaly. Časně ráno dosáhla Sázava ve Zruči druhého stupně a hladina stoupá. Roste i výška hladiny Labe v Mělníku, i zde ale bezprostředně záplavy nehrozí.

7:00 V Královéhradeckém kraji se situace zklidňuje

Nejvíce zvednuté řeky kulminovaly, třetí stupně ohrožení však zatím zůstávají v platnosti. V kraji na mnoha místech stále prší, hladiny nyní stoupají na Pardubicku a Náchodsku.

6:00 Třetí stupně byly vyhlášeny na Vysočině

V noci se zkomplikovala situace na řekách pramenících na Vysočině. Třetí stupeň je na horní Svratce. Naopak na severu Čech některé toky kulminovaly. Například v Jablonci nad Jizerou klesla za posledních šest hodin hladiny řeky o více než metr.

PONDĚLÍ 7. srpna

23:22 - Pršet má dál na většině území. Ústřední povodňová komise zatím nezasedne

Ústřední povodňová komise vyhodnotila záplavy jako lokální, proto se zatím nechystá oficiálně zasednout. "Situaci ale sleduje a vyhodnocuje, vydává také pravidelné zprávy," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Výraznější srážkové úhrny čekají v noci na úterý meteorologové v severních a severovýchodních horách, na Českomoravské vrchovině, kde by mohlo spadnout až 25 milimetrů srážek, a v Novohradských horách a v Jeseníkách. Tam může napršet až 50 milimetrů.

V Jeseníkách i na Českomoravské vrchovině ale meteorologové předpokládají dosažení jen prvních povodňových stupňů. V povodí horní Lužnice, Malše, a Černé budou hladiny kolísat na úrovni třetího stupně, jeho dosažení nelze vyloučit i na středním toku Lužnice.

Příliv chladnějšího vzduchu bude pokračovat. V noci má být zataženo až oblačno, pršet má na většině území, zejména na východě. V úterý má být převážně oblačno, místy přeháňky, na severovýchodě území ještě zataženo a déšť. Nejvyšší teploty mají být mezi 16 až 20 stupni Celsia.

22:00 - V Jablonci nad Jizerou řeka zaplavuje domy, situace je vážná

V krkonošské obci Jablonec nad Jizerou vystoupila kolem 20:00 hladina řeky na 440 centimetrů a začala zaplavovat domy podél toku. Hasiči evakuovali několik desítek obyvatel téměř dvoutisícového města. Těžké stroje budovaly nebo zpevňovaly hráze,
protože pytle s pískem již nedokázaly čelit náporu řeky a mizely v ní. ČTK to řekl jablonecký místostarosta Miroslav Kubát.

"Jde o nejhorší povodeň, jakou jsem tady zažil. Překonává i záplavy ze srpna 2002. Na hráz v místní části Pilištita vozíme těžké kameny a kusy betonu. Pokud nevydrží, tak voda zatopí hřiště, koupaliště i okolní domy. Hrozí, že povodeň se dostane i do města a na náměstí," dodal Kubát. Velká voda zaplavila v Jablonci nad Jizerou továrny a přetekla přes silnici na Jilemnici.

18:25 - Na jihu Čech platí třetí stupeň na dvou místech, situace se ale většinou uklidňuje

V jižních Čechách jsou nyní dvě místa, kde platí třetí stupeň povodňové aktivity, a to na řece Černé v Líčově na Českokrumlovsku a v nedalekém Pořešíně na řece Malši. Odpoledne se zvedla hladina Lužnice v Nové Vsi a dosáhla druhého stupně, čili pohotovosti. Ostatní řeky už kulminovaly a začínají klesat, případně se tak stane do dnešního večera.

V Líčově a v Pořešíně, kde se dnes hladina zvedla nejvíc, už se situace uklidňuje. "Většina řek je na poklesu, výjimkou jsou toky v povodí Lužnice," řekla hydroložka Kateřina Štěrbová dnes v 17:30. 

18:10 - Jizera hrozí i ve Středočeském kraji

Kvůli vydatným a vytrvalým dešťům rychle stoupá hladina Jizery na území Středočeského kraje. Řeka ve městech na Liberecku, které leží výše proti proudu, již dosáhla druhých a třetích povodňových stupňů. Na Mladoboleslavsku proto s napětím čekají další vývoj situace.

Lze předpokládat, že i zde během noci může řeka dosáhnout až stavu ohrožení. "Nevíme ale v jakém rozsahu se řeka může tady u nás rozlít," řekl primátor s tím, že údolní niva kolem Jizery na Mladoboleslavsku je podstatně širší než na horním toku řeky. Povodňová komise se podle něho sejde opět v 21:00 a podle vývoje situace začne buď zasedat nepřetržitě, nebo se po uklidnění
situace rozejde.

18:00 - V obcích na řece Smědé mají lidé strach. Voda opět stoupá

Poté, co hladina Smědé odpoledne klesala, vrátila se zpět k hodnotám ze 13. hodiny. A nadále stoupá. Obyvatelé přilehlých vesnic mají obavy, že by se mohla opakovat situace z roku 2002.

Voda vylitá z břehů zatím zasáhla jen několik málo obytných budov stojících poblíž toku. 

16:45 - Přehrada Labská u Špindlerova Mlýna dosáhla hodnot stoleté vody

Množství vody v rozvodněném Labi v přehradě Labská u Špindlerova Mlýna dnes dosáhlo hodnot stoleté vody. Například v centru Špindlerova Mlýna hladina Labe během dne dosahovala výšky přes tři metry, zatímco minulý týden byl v řečišti v centru horského střediska necelý metr vody. Podle vodohospodářů hladina Labe ve Špindlerově Mlýně odpoledne začala klesat.

Velká voda zkomplikovala na několik hodin dopravu mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, kde policisté omezili dopravu. Odpoledne však policie silnici opět zprůjezdnila. "Ten úsek je se zvýšenou opatrností průjezdný v obou směrech," řekl operační důstojník trutnovských policistů.

16:30 - Liberec zažívá rekordní úhrn srážek

Více vody než jindy za celý srpen napršelo od nedělních 08:00 do dnešních 16:00 v Liberci. Ve stanici Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na letišti nedaleko od Ještědu naměřili za uplynulých 32 hodin zhruba téměř 92 milimetrů srážek. Dlouhodobý měsíční průměr je v srpnu 88,6 milimetru.

Rekordní jednodenní srážky byly v Liberci 23. června 1992, kdy napršelo 122,2 milimetru. Na jeden metr čtvereční tak tehdy za 24 hodin dopadlo více než 122 litrů vody. Nedělní a dnešní silné deště zvedly v Libereckém kraji hladiny řek. Smědá, Jizera a Kamenice se během dneška dostaly na třetí povodňový stupeň - ohrožení.

16:20 - V Brně se kvůli dešti zřítila zeď domu

V Brně se pravděpodobně kvůli silnému dešti zřítila štítová zeď neobydleného domu v Havránkově ulici. Při
neštěstí, které se stalo okolo 14:00, nebyl nikdo zraněn. Suť spadla na silnici a byla hned odklizena. Dům je určen k demolici, uvedl mluvčí strážníků Zdeněk Novák.

Vytrvalý déšť působí problémy i v brněnské dopravě. V Hradecké ulici, která tvoří hlavní výpadovou trasu na Svitavy, se pod mostem nahromadilo půl metru vody. Provoz je sveden do jednoho jízdního pruhu. Podobné problémy jsou i pod mostem ve Vídeňské ulici.

Také hasiči mají plno práce. Dnes vyjížděli na 20 míst k odstraňování vyvrácených stromů, spadaných větví a k čerpání zatopených prostor. V Brně čerpali vodu z prostoru u nákladní rampy v obchodním domě Bauhaus v Heršpické ulici a z archivu krajského soudu v Husově ulici. V Drnovicích na Vyškovsku zase čistili silnici od bahna.

15:30 - Meteorologové prodloužili povodňovou výstrahu

Český hydrometeorologický ústav prodloužil výstrahu před možnými záplavami do středečních 11:00. Podle zprávy meteorologů z dnešních 14:00 platí povodňová pohotovost do této doby pro kraje Středočeský, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Povodňové ohrožení pro kraje Jihočeský, Královéhradecký a Liberecký platí do úterních 14:00.

14:00 - Policisté uzavřeli silnici do Špindlerova Mlýna

Kvůli rozvodněnému Labi dnes policie uzavřela hlavní silniční tah mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem na Trutnovsku. Labe u Herlíkovic podemlelo část opravované silnice, řekl operační důstojník trutnovských policistů.

"Silnice je uzavřená z preventivních důvodů, údajně je jeden z úseků podemletý. Ve Špindlerově Mlýně zatopila voda sklepy některých objektů blízko řeky, strhla také několik menších mostů na cestách pro pěší, například na Dolském potoce," dodal starosta Špindlerova Mlýna Oldřich Šimek.

Podle něj by výška hladiny Labe ve známé horské obci měla začít postupně klesat, protože srážky na horách ustávají.

13:30 - Situaci ve Višňové zatím zvládají hasiči

Ve Višňové na Liberecku se vylila z břehů řeka Smědá a zatopila většinu příjezdových cest do obce.

Majetkové škody zatím hlášeny nejsou. Objekty, které voda ohrožuje, se hasičům daří včas zabezpečit. Záchranáři už naplnili kolem pěti tisíc pytlů s pískem, což je podle starostky Marie Matuškové více než při povodních v roce 2002. Ve srovnání s nimi však neprotéká Višňovou ani polovina vody. 

Starostka Aktuálně.cz řekla, že obci se vyplatila protipovodňová opatření. Voda tu má ale začít klesat nejdříve za čtyři hodiny. Situaci pomáhají zvládnout hasičské sbory z okolí.

Řeka Smědá ohrožuje i přilehlé obce Černousy, Předlánce a Vísku. V nedalekých Hejnicích začala její hladina klesat.   

12:50 - Ústřední povodňová komise zatím zasedat nebude

Ústřední povodňová komise vyhodnotila záplavy jako lokální, proto se zatím nechystá oficiálně zasednout. "Situaci ale sleduje a vyhodnocuje, vydává také pravidelné zprávy," řekla dnes mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

12:00 - Povodňová komise v Českých Budějovicích rozhodla o zvýšení odtoku z vodního díla Římov

V Českých Budějovicích dnes zasedala povodňová komise. "Zásadní informací je, že na vodním díle Římov bude kolem dnešního poledne zvýšen odtok ze současných 25 na 40 metrů krychlových za sekundu. Touto manipulací dojde ke zvýšení průtoku na vodních tocích pod přehradou. Na Vltavě tak bude podle vodohospodářů průtok až 200 kubíků," uvedl primátor města Miroslav Tetter.

Jinak je podle něj voda v obou místních řekách v korytech a zatím nehrozí nebezpečí, že se vylije z břehů. "Už tradičně jsou problémy s Dobrovodským potokem, který se vylil a zaplavil některé garáže, proto bych chtěl touto cestou vyzvat majitelé vozů a garáží, aby si vozidla odvezli," dodal primátor.

11:10 - Hasiči evakuovali dětský tábor na Trutnovsku

V Havlovicích na Trutnovsku hasiči preventivně evakuovali tři desítky dětí ze stanového tábora v blízkosti řeky Úpy. "Kdyby voda ještě stoupla o deset centimetrů, tak by se stany mohly ocitnout ve vodě, evakuace byla preventivní, aby děti nechodily v blátě," řekl starosta Havlovic Pavel Dvořáček.

Evakuovaní táborníci budou ubytováni v místním kulturním domě, zbývající část táborové základny, kde je jídelna a další zázemí, voda neohrožuje.

09:50 - Pršet má i dnes celý den

Pršet má během dneška na celém území republiky, silný a trvalý déšť, který může zvedat hladiny řek, očekávají meteorologové především v Jihočeském, Královéhradeckém a Libereckém kraji.

V noci spadlo na hřebenech Krkonoš a Jizerských hor místy až 100 milimetrů srážek. Silné srážky zaznamenali meteorologové i v Novohradských horách.

09:46 - V Libereckém kraji ohrožují záplavy obce kolem Smědé

Města a obce v okolí řeky Smědé na Liberecku ohrožují záplavy. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity platil dnes po 08:00 v Hejnicích, v Bílém Potoce a ve Višňové. Starostové varovali obyvatele, lidé vynášeli nábytek do vyšších poschodí a připravovali se na evakuaci. U Smědé zasahovali dobrovolní i profesionální hasiči. Z Liberce tam vyrazily posily se člunem. Hladiny řek by se dopoledne měly ještě  zvedat, odpoledne se vzestup zřejmě zastaví a v noci nastane pokles. ČTK to řekl Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

08:25 - V hradeckém kraji platí třetí stupeň

V Královéhradeckém kraji vyhlásili vodohospodáři třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity na Labi u přehradní nádrže Labská ve Špindlerově Mlýně. Kvůli silným dešťům v Krkonoších stoupla hladina Labe v tomto místě na 123 centimetrů, zatímco například v sobotu ráno byla její výška 16 centimetrů. První stupně povodňové aktivity platí také na Labi u obce Vestřev a na Úpě v Horním Maršově na Trutnovsku. První stupeň byl vyhlášen také na Stěnavě na Náchodsku.

07:40 - Jihočeské hladiny stoupají

Vytrvalý déšť zvedá hladiny jihočeských řek, Malše v Líčově už vystoupila na druhý stupeň povodňové aktivity, čili pohotovost. V kraji je i několik prvních stupňů a meteorologové na dnešek hlásí další srážky. Jihočeští hasiči přes noc kvůli vodě k větším zásahům nevyjížděli. První stupně povodňové aktivity platí nyní na Malši v Roudném a Pořešíně, na celém horním toku Blanice, tedy v Blanickém mlýně a Podedvorech, v Nové Vsi na Lužnici, na řece Stropnici v Pašínovicích a na Vltavě v Lenoře.

NEDĚLE 6. srpna

18:50. Vodohospodáři v hradeckém kraji začali vypouštět přehradu Labská ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších.

Vodohospodáři se připravují se na silný déšť, který na dnešní noc, pondělí a úterý předpovídají meteorologové. Kvůli vypouštění přehrady dosáhla hladina Labe pod přehradou prvního povodňového stupně, bdělosti.  Zvýšený odtok z přehrady neohrožuje žádný majetek lidí a firem pod přehradou. Víkendové deště zvedly hladiny řek v povodí Labe jen slabě.
Kromě Labe pod přehradou ve Špindlerově Mlýně nebyl dnes vpodvečer na žádném místě vyhlášen povodňový stupeň.

13:50 - ČHMÚ: Východ Čech a Moravu zasáhne silný trvalý déšť

Od dnešního večera do úterního odpoledne zasáhne hlavně sever, západ, jih a východ Čech silný trvalý déšť. Od pondělního poledne bude stejné nebezpečí hrozit i Moravě. Na východě Čech a na Moravě kvůli tomu bude platit vysoký stupeň nebezpečí povodňové pohotovosti. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silný trvalý déšť by měl od dnešních 18:00 do úterních 10:00 zasáhnout kraje Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a kraj Vysočina a od pondělního do úterního poledne pak i kraje Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Silný déšť čekají meteorologové od dnešních 18:00 do pondělního poledne v krajích Středočeském, Karlovarském a Jihomoravském.

SOBOTA 5. srpna

17:20 - Na severu a východě Čech se mohou zvedat hladiny řek

Meteorologové očekávají během dneška silný a trvalý déšť na Vysočině a v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji. Po nočních a dnešních ranních srážkách by se v těchto oblastech mohly zvedat hladiny řek, menší vodní toky mohou dosáhnout prvního povodňového stupně.

Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na silný trvalý déšť, která platí až do dovolání.

V Královehradeckém kraji může spadnout 20 až 60 milimetrů srážek, v dalších třech krajích mezi 15 a 50 milimetry. Při vyšší lokální intenzitě deště doporučují odborníci sledovat malé vodní toky, kde nelze vyloučit lokální rozvodnění.

PÁTEK 4. srpna

15:20 - Moravskoslezský kraj zrušil mimořádná protipožární opatření

Úřad Moravskoslezského kraje dnes zrušil mimořádná protipožární opatření vyhlášená kvůli extrémnímu horku a suchu. Přistoupil k tomu po dohodě s hasiči a s ohledem na množství srážek a předpovědi počasí, řekla dnes ČTK mluvčí Šárka Swiderová.

Dodala, že od dnešní půlnoci je opět povolen provoz parních lokomotiv a zrušen zákaz rozdělávání ohňů na volných prostranstvích. Majitelé lesů také od soboty mohou opět pálit klestí nebo těžební odpad z lesů.

14:30 - Nižší teploty a srážky potrvají, řeky by se zvedat neměly

Meteorologové dnes zrušili výstrahu, která varovala před možným zvedáním hladin řek po deštích. "Srážky nezpůsobily žádné významnější vzestupy řek, proto jsme výstražnou informaci zrušili. Pro povodňovou bdělost totiž platila až do soboty," řekla ČTK pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu.

Srážky se budou vyskytovat v Čechách i v noci a v sobotu, ale podle hydrologů by neměly způsobit žádné významnější vzestupy hladin řek na stupně povodňové aktivity. Nejvíce by mělo pršet v Krušných horách a na Šumavě.

Hydrologové se obávali, že když naprší na suchou a vyprahlou zemi, ta srážky nepojme a voda po ní steče do řek. "To se nestalo, vsáklo se to, déšť nebyl tolik prudký," uvedla meteoroložka.

Nejméně do poloviny příštího týdne by mělo být počasí obdobné jako v těchto dnech - oblačno s přechodným protrháním oblačnosti a s teplotami mezi 17 a 21 stupni Celsia.

Podle měsíčního výhledu zveřejněného 31. července by měl být srpen jako celek teplotně nadprůměrný, ale s tím, že pro první dekádu meteorologové uváděli denní maxima jen mezi 20 a 26 stupni Celsia. "Zatím to vypadá, že začátek srpna, možná i první polovina, bude teplotně podprůměrný. Možná to vynahradí konec srpna," uvedla meteoroložka. Nová dlouhodobá předpověď vyjde 10. srpna.

12:12 - V červenci vedla vedra v Nizozemsku k úmrtí 500 osob

Nizozemsko zaznamenalo v prvních třech červencových týdnech, kdy v zemi panovala vedra, zvýšenou úmrtnost. Podle dnes zveřejněných údajů Státního statistického úřadu zemřelo o 500 osob více než je jinak v tomto období běžné.

Zvýšený počet úmrtí zaznamenaly statistiky zejména v týdnu od 17. do 23. července, kdy zemřelo 2800 osob, tedy o 300 více než obvykle. Podle meteorologického ústavu dosahovala průměrná teplota v tomto týdnu 31,5 stupně Celsia.

V době, kdy se teploty blížily obvyklým sezónním, byla úmrtnost také téměř průměrná.

Nizozemský statistický úřad nechce, podobně jako další evropské instituce, dávat do přímé souvislosti zvýšenou úmrtnost a vedra. Údaje pouze srovnává. Konstatoval však, že po obzvláště teplém dni se úmrtnost zvyšuje.

11:01 - Na východě USA by měla polevit neúnosná vedra

Týdenní vedra, která sužovala východ Spojených států, mají podle předpovědi dnes nebo nejpozději v sobotu skončit. Za dva týdny, kdy nadprůměrné teploty postupovaly od západu na východ, přišlo v jejich důsledku v USA o život přes 150 lidí.

Na řadě míst ve státě New York ve čtvrtek padly teplotní rekordy. Největší vedra ale panovala zřejmě ve středu, kdy na newyorském letišti LaGuardia bylo naměřeno 38,9 stupně Celsia. Podobně vysoké teploty doprovázené mimořádnou vlhkostí vzduchu zaznamenaly i ostatní stanice rozmístěné po osmimilionovém New Yorku. Úleva nepřicházela ani v noci, kdy teploty klesaly sotva těsně pod 30 stupňů Celsia.

Na dnešek už meteorologové hlásí snížení denních maxim pod 30 stupňů Celsia, které by s mírným zvýšením měly vydržet po celý příští týden. Dlouhodobý normál v tuto roční dobu je v New Yorku 28,9 stupně Celsia. Výstrahy před vedry nyní vystřídala varování před silnými bouřkami, které změnu počasí provázejí.

Ochlazení se už projevilo ve střední části USA v Kansas City, St. Louis a Indianapolisu, do Washingtonu a Baltimoru by mělo dorazit dnes v noci a v sobotu.

09:40 - Kvůli vodě muselo být v Brně evakuováno 960 skautů

Celkem 960 skautů museli dnes v noci evakuovat hasiči z Mariánského údolí v Brně, kde se koná setkání členů tohoto hnutí z 18 zemí. Polovinu obřího stanového tábora, kde bydlí, ohrožovala voda po silném přívalovém dešti. V táboře je místo pro 2500 dětí a mladých lidí.

"Hrozilo, že stany skončí pod vodou. Proto bylo rozhodnuto, že část skautů bude evakuována," řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů. Nikdo nebyl zraněn, hmotné škody zatím nevznikly.

Bezmála tisícovka skautů našla útočiště na čtyřech místech v Brně. Nejpočetnější skupina byla umístěna do tělocvičny ve stanici brněnských hasičů v Lidické ulici.

ČTVRTEK 3. srpna

19:42 - Varování meteorologů se naplňuje, déšť je vydatný

Na mnoha místech České republiky nárazově, ale vydatně prší. Pro osm krajů Česka na východě země stále platí varování před lokálními povodněmi. Ve všech moravských krajích platí povodňová bdělost či pohotovost, což je znamení, že přivalové deště někde mohou zvednout hladiny natolik, že voda může vystoupit z břehů.

Následky deště může mírnit fakt, že po předchozích vedrech je půda mnohde vysušená a má schopnost nasáknout dost srážek.

16:59 - Na řadě míst v Česku trvá zákaz koupání

Na Vysočině je zdraví nebezpečná voda v rybnících Kachlička, Ředkovec a Řeka na Havlíčkobrodsku a také v Pilské nádrži na Žďársku. Kvůli sinicím zakázali hygienici koupání také v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Ostatní sledované vodní plochy v Libereckém kraji jsou v pořádku. V Ústeckém kraji se kvalita vody v přírodních koupalištích příliš nezměnila. Zakalenou vodu mají Chmelař na Litoměřicku, Habrovice a Chabařovice na Ústecku a Nechranická přehrada na Chomutovsku v kempu U Hráze. Nikde však kvalita vody podle hygieniků neohrožuje zdraví lidí.

Situace se zhoršila v Plzeňském kraji, kde hygienici zakázali koupání v rybníku Valcha na Klatovsku. V rybníku Hnačov na Klatovsku a koupališti Podhájí u Horšovského Týna na Domažlicku je voda nevhodná ke koupání. V Karlovarském kraji není kvůli přemnožení sinic a vodního květu koupání možné ve Velkém Rybníku u Hroznětína nebo v Betlémě u Teplé. Kvalita vody se zhoršila rovněž v přehradní nádrži Skalka u Chebu.

Jihočeští hygienici zakázali koupání v Podolsku u Orlického jezera. Po rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci jde o druhé místo v regionu, kde platí zákaz koupání. Téměř všechna pražská přírodní koupaliště jsou zatím podle hygieniků vhodná ke koupání. Výjimkou je hostivařská nádrž, kde koupání nedoporučují.

Ve středních Čechách se situace nezměnila - zákazy nadále platí v Komárovském rybníku na Mladoboleslavsku a v poděbradském jezeře na Nymbursku. V Královéhradeckém kraji nadále platí zákaz koupání v nádrži Rozkoš na Náchodsku. Rozbory ukázaly zhoršenou kvalitu vody také v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku, kde hygienici nedoporučují koupání citlivým osobám. Lidé se stále mohou koupat bez omezení v převážné většině přírodních nádrží v Pardubickém kraji. Čistá voda je například v přehradě Seč na Chrudimsku.

Na severu Moravy hygienici nedoporučují koupání a provozování vodních sportů zejména v oblíbených přehradách Baška na Frýdecko-Místecku a Slezská Harta na Bruntálsku. Voda není vhodná ke koupání ani na hlučínské Štěrkovně a v přírodní nádrži v Brušperku. Hygienici ve Zlínském kraji zakázali koupání ve slepém rameni řeky Moravy v rekreační oblasti Pahrbek u Napajedel na Zlínsku. Zákaz se vztahuje na všechny tamní pláže.

16:41 - Východ USA stále sužují vedra

Východ Spojených států stále sužují ničivá vedra a vysoká vlhkost vzduchu. Poptávka po elektřině, vyvolaná z části zapnutými
klimatizacemi, dosáhla rekordních úrovní. Na některých místech dochází k výpadkům proudu. Meteorologové vydali varováni před vedrem pro státy na pobřeží od Massachusetts po Jižní Karolinu a části Oklahomy, uvedla agentura AP.

Od neděle už podle úřadů v souvislosti s vedry přišlo v tomto regionu o život nejméně 13 lidí a u sedmi dalších panuje podezření, že i u nich horka měla určitý podíl. Stejná vlna veder, která nyní sužuje východ USA, si předtím na západě země v Kalifornii vyžádala 164 obětí.

Podle meteorologů není možné s ochlazením počítat do dnešního večera (noc na pátek SELČ), kdy by se teploty měly dostat pod 30 stupňů Celsia.

Úřady také vyzvaly obyvatele, aby nepouštěli klimatizace na nejvyšší stupně. Poptávka po elektřině totiž na některých místech dosahuje rekordních úrovní. S výpadky proudu se potýkají například v New Yorku, kde už koncem července byly tisíce lidí několik dní bez elektřiny.

14:28 - Pro houby je zatím pořád sucho

Na plné košíky hříbků či křemenáčů si houbaři kvůli suchu musí ještě počkat. V posledních dnech sice občas zaprší, ale pro houby je to stále málo. Když vydrží současné chladnější počasí s výskytem přeháněk ještě alespoň deset dní, přestanou se lidé z lesa vracet s prázdnou, předpovídá jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha.

"Tento týden mi lidé přinesli nějaké holubinky a hříbky, jsou to ale ojedinělé nálezy," dodal mykolog. Lidé tak v lese sbírají zatím spíše borůvky.

Počasí by v příštích dnech houbám mělo přát. Přes Česko  přechází studená fronta, mohou se vyskytovat bouřky i soustavnější deště. Polojasná s občasnými přeháňkami nebo deštěm by měla být celá první srpnová dekáda. Noční teploty budou mezi 16 až deseti stupni Celsia, nejvyšší denní budou 20 až 26 stupňů Celsia.

13:53 - Požární omezení platí v Jihočeském kraji už jen do pátku

Jihočeský hejtman dnes zrušil požární omezení, která kvůli zvýšenému nebezpečí vzniku požáru v extrémním suchu vyhlásil 21. července. Od soboty tedy bude opět možné rozdělávat v jižních Čechách ohně, informovala dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková.

Upřesnila, že hejtman se tak rozhodl na základě změny počasí provázené dešti, kdy na většině území kraje již hrozba požárů pomíjí.

"Znamená to, že zákaz rozdělávat oheň v přírodním prostředí a spalovat hořlavé látky ve volném prostranství, včetně jakéhokoli pálení v lese, platí ještě v pátek do 24:00. Víkendový program si tedy jihočeští občané a návštěvníci kraje mohou zpestřit třeba i posezením u táboráku bez rizika pokuty," uvedla mluvčí.

11:15 - Meteorologové varují před silným deštěm a povodněmi

Meteorologové varují, že od dnešního odpoledne do pátku bude na mnoha místech v Česku silně pršet. Nebezpečný déšť očekávají na Moravě a v Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Podle meteorologů zde může za 24 hodin spadnout jeden až tři centimetry srážek; na Českomoravské vrchovině a na některých místech na severu Moravy a ve Slezsku by mohlo srážek spadnout za stejnou dobu až pět centimetrů.

Ode dneška do soboty se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohou nebezpečně rozvodnit hladiny vodních toků v Jihočeském, Jihomoravském a Pardubickém kraji a na Vysočině. Vyšší stav vody, avšak méně nebezpečný, očekávají v Královéhradeckém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

V případě velmi intenzivních dešťů se podle meteorologů v zasažených místech mohou především lokálně rozvodnit místní toky. Druhý ze tří povodňových stupňů, pohotovost, lze ojediněle očekávat například v Novohradských horách nebo na Českomoravské vrchovině.

STŘEDA 2. srpna

17:45 - Středočeský kraj odvolal mimořádná opatření kvůli suchu

Středočeský kraj odvolal mimořádná opatření, která platila kvůli dlouhotrvajícímu suchu a vysokému nebezpečí požárů. Řada
zákazů platila v kraji dva týdny. Kraj omezení zrušil na základě předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. ČTK o tom informoval mluvčí krajského úřadu Martin Kupka.

"Vycházeli jsme z doporučení Hasičského záchranného sboru a z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu," doplnil Kupka. Podle předpovědi by se teploty v srpnu měly pohybovat kolem 27 stupňů, očekávají se i srážky.
   

12:24 - Vlna veder nadále sužuje východ USA

Vlnou veder trpí v posledních dnech východní část Spojených států, kde v úterý na některých místech teplota vyšplhala až na 38 stupňů Celsia. A město New York zaznamenalo nový rekord v požadavku na dodávky elektrické energie, napsala agentura Reuters.

Horké počasí se na východní pobřeží přesunulo z Kalifornie, kde si vyžádalo 136 lidských životů. Kromě toho několikrát zkolaboval systém rozvodu elektřiny.

Vysoké teploty zaznamenali nejen obyvatelé New Yorku, ale také Filadelfie a hlavního města Washingtonu, přičemž předpovědi na dnešek předpokládají teploty ještě vyšší. Vražedná horka se nevyhnula ani Detroitu, St. Louis a Chicagu.

"Je to velmi nebezpečná vlna vedra. Je to skutečně více než znepokojující, může to vážně ohrozit životy," varoval newyorský starosta Michael Bloomberg.
   

10:34 - V Hracholuskách přestaly růst sinice, voda je nejlepší u hráze

V rekreační vodní nádrži Hracholusky na Plzeňsku se zastavil růst vodního květu sinic. Nejkvalitnější voda je v dolní části nádrže u hráze, nejhorší pak v horní části od Butova až k silničnímu mostu. V tomto úseku je nevhodná ke koupání. Vyplývá to z nového rozboru vody v přehradě. Odborníci ho provedli v úterý. ČTK to dnes řekl Jindřich Duras z laboratoře Povodí Vltavy. 

 "V oblasti kempu Radost je množství sinic ještě přijatelné, směrem ke hrázi se množství vloček vodního květu snižuje. U hráze je voda průhledná do čtyř metrů. Jedinou komplikací může být případné nahromadění vloček sinic větrem, například v nějaké uzavřené zátoce," uvedl Duras. Voda má u hladiny teplotu 25 stupňů.

Doplnil, že pro rybáře je zajímavé, že ve čtyřech metrech pod hladinou mizí z vody rozpuštěný kyslík a dále ke dnu je voda zcela bez kyslíku. "Proto by nebylo moudré nahazovat příliš hluboko," dodal.

10:34 - Hasiče ve Zlínském kraji zaměstnávají rojící se sršni

Polojasné počasí, které v těchto dnech panuje ve Zlínském kraji, vylákalo z hnízd nebezpečný bodavý hmyz. Hasiči denně vyjíždí k několika případům, při nichž likvidují především sršní roje, řekl dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Ne všechny případy ale řeší hasiči, k odchytu vyjíždějí i včelaři nebo firmy určené k likvidaci rojů. Profesionální záchranáři zasahují, pouze když jsou přímo ohroženi obyvatelé.

Podle mluvčího hasičů je to každoroční jev a hasiči jsou na podobné zásahy dostatečně připraveni. Nejčastěji zasahují u případů rojů u zastávek autobusů, parků s větším pohybem osob, činžovních domů, dětských táborů nebo hřišť. V praxi záchranáři zohledňují i jednotlivé případy ohrožení seniorů, dětí nebo těhotných žen.

ÚTERÝ 1. srpna

14:48 - Letošní červenec byl opravdu mimořádný

Letošní červenec byl podle prvních souhrnných hodnocení meteorologů o 4,6 stupně teplejší, než je dlouhodobý normál. Průměrná teplota v prvním prázdninovém měsíci činila 21,7 stupně Celsia, dlouhodobý průměr je 18,3 stupně Celsia. Přitom již při teplotní odchylce vyšší než 2,5 stupně meteorologové hovoří o mimořádně nadnormálním měsíci. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav na své internetové stránce.

Nejnižší odchylku od normálu (3,7 stupně) měly jižní Čechy, nejvyšší (5,1 stupně) východní a severní Čechy. Srážkově byl červenec v ČR podnormální.

Červenec nebyl výjimečný extrémními teplotami, teplota se jen několikrát dostala přes 35 stupňů Celsia, ale neobvyklé je dlouhé trvání veder a množství dnů, kdy byly v Česku tropické teploty.

Od roku 1961 nikdy nenastalo tolik tropických dní, vyznačujících se třicetistupňovými teplotami, jako v letošním červenci. Do konce července jich meteorologové ze stanice Praha-Karlov naměřili 19.

13:14 - I v srpnu bude teplo, ale tropická vedra poleví

Podle třicetidenního výhledu Českého hydrometeorologického úřadu by měl být i srpen teplotně nadprůměrný. Teploty se můžou vyšplhat znovu i ke třicítce, ale spíš výjimečně.

Minimálně na příští dva týdny by ale Českou republiku měla opustit tropická vedra, která se vyskytovala neobvykle dlouhou nepřetržitou dobu. 

První srpnová dekáda by měla být polojasná až oblačná s občasnými přeháňkami nebo deštěm, ojediněle se mohou vyskytovat bouřky. Nejvyšší denní teploty budou 20 až 26 stupňů Celsia.

Druhých deset dní by se mělo zpočátku opakovat počasí obdobné jako v první dekádě, později by měla ubývat oblačnost na polojasno až skoro jasno s ojedinělými srážkami. Denní teploty se ke konci dekády budou pohybovat maximálně mezi 23 a 29 stupni Celsia.

Poslední dekáda srpna by měla být skoro jasná až polojasná, srážky by se měly vyskytovat jen ojediněle v podobě přeháněk nebo bouřek a v závěru dekády bude přibývat oblačnosti a srážky mohou být četnější. Denní maxima vystoupí na 23 až 29 stupňů Celsia, na konci srpna se pak ochladí a nejvyšší denní teploty budou jen mezi 19 a 25 stupni Celsia.

10:01 - V Dyji je málo vody, pramice nemůže vozit turisty

Na déšť netrpělivě čekají lodníci z Břeclavi zajišťující přepravu turistů pramicí Jitka po řece Dyji z centra města k osm kilometrů vzdálenému zámečku Pohansko. Člun začal na této trase jezdit počátkem prázdnin. Kvůli nedostatku vody byl ale v provozu jen téměř tři týdny. "Až sprchne, budeme moci vyjet," řekl ČTK jeho provozovatel Jan Maděřič.

Pohansko se nachází na dolním toku Dyje. Vlivem sucha se v těchto místech nyní průtok pohybuje okolo 16 metrů krychlových vody za sekundu. Aby mohl být provoz obnoven, musí se zvýšit na nejméně 24 metrů krychlových. Nutný je tedy vydatnější déšť.

 

 

Právě se děje

Další zprávy