Zbytečné značky? Policie má 400 míst

Jana Sotonová
31. 7. 2006 0:00
Praha - Policejní prezident Husák slíbil řidičům, že ze silnic zmizí zbytečné značky. Splnění tohoto "závazku" bude trvat velmi dlouho.
Téměř po celé délce Střešovické ulice v Praze platí čtyřicítka. Magistrát Prahy vyzývá radnici Prahy 6, aby zvážila její opodstatněnost.
Téměř po celé délce Střešovické ulice v Praze platí čtyřicítka. Magistrát Prahy vyzývá radnici Prahy 6, aby zvážila její opodstatněnost. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle ředitele dopravní policie Zdeňka Bambase je úkol od policejního prezidenta Vladislava Husáka splněn: Při akci Čisté silnice policisté vytipovali na čtyři stovky úseků silnic, kde je potřeba upravit dopravní značení.

 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

POLICIE PROVĚŘÍ ZBYTEČNÉ ZNAČKY:

  • Policie dostala po protestech řidičů od svého prezidenta úkol prověřit, zda na některých místech značky zbytečně neomezují rychlost jízdy.

Protože však značky mohou nechat odstranit pouze správní úřady, tedy kraje a obce, povede od vytipování ke skutečnému odmontování zbytečného označení dlouhá řada úředních rozhodnutí. A první zkušenosti ukazují, že policisté a úředníci se ne vždy shodnou.

Policie radí, rozhodují úředníci

Návrhy změn nyní putují od policie ke správním úřadům, které za dopravní značení odpovídají. Na nich potom bude záviset, jak změna proběhne.

"Nejdřív musí změnu schválit vlastník komunikace, potom se může změna značení provést," říká Oldřich Surý z krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Kolem základní školy na Podbělohorské ulici v Praze Košířích se musí dnes projíždět třicítkou. Magistrát navrhuje omezit platnost těchto značek na dobu mezi 7-19 hodinou a prověřit délku úseku, v němž omezení platí.
Kolem základní školy na Podbělohorské ulici v Praze Košířích se musí dnes projíždět třicítkou. Magistrát navrhuje omezit platnost těchto značek na dobu mezi 7-19 hodinou a prověřit délku úseku, v němž omezení platí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyjádření policie správní úřady v mnoha případech respektují a řídí se jím. Zatím se mění značení především na silnicích první třídy, silnice druhé a třetí třídy čekají v pořadníku. "A potom se vrhneme na obce, kde je situace nejsložitější. Občané i starostové jsou často proti předloženým změnám," říká Vladimír Menšík z ředitelství dopravní policie.

"V našem kraji bude odstraňování značek na silnicích prvních tříd zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s policií. Policie bude spolupracovat i se správou silnic Olomouckého kraje, společně upraví silnice druhých a třetích tříd," vysvětluje mluvčí olomouckého krajského úřadu Tomáš Kocych.

Praha už začala

Zatímco v Praze už se s výměnou značek začalo, ve většině ostatních krajů práce zatím zůstávají jen u mapování terénu.

Na území Prahy se změny týkají více než třiceti úseků a termín jejich realizace by měl být podle Miroslava Rajcharta z odboru dopravy pražského magistrátu 15. srpna. Další úseky mohou přibýt z návrhů občanů, kteří mají možnost je podávat až do konce prázdnin.

Městští strážníci s diktafony
Městští strážníci s diktafony | Foto: Ludvík Hradilek

STRÁŽNÍCI BUDOU POKUTOVAT OD 56 KM/H:

  • Strážníci z velkých měst se sjednotili na větší toleranci k řidičům: k pokutám sáhnou, až když výrazně překročí povolenou "padesátku".

"Zatím v Praze probíhají změny u značek, které upravují nejvyšší povolenou rychlost. Zaměřili jsme se nejdříve hlavně na plynulost provozu. Postupně se chceme věnovat i jiným značkám, například zákazům vjezdu určité kategorie vozidel," vysvětluje Menšík.

Na mnoha místech v blízkosti škol chce magistrát zavést sníženou rychlost pouze na vymezenou dobu. Ta by měla být od 7 do 19 hodin ve všední dny, kdy se kolem škol pohybují děti. V noci či o víkendu je podle Menšíka snížená rychlost v těchto úsecích zbytečná.

Většina krajů "mapuje"

Na správních úřadech snad ve všech krajích se už sice o zbytečných značkách jedná, všechna rozhodnutí o odstranění či ponechání značek ale putují přes množství úřadů a osob. Mluvčí ani vedoucí dopravních odborů tak většinou nejsou schopni přiblížit termíny dokončení prací.

Zlíchovským tunelem na Smíchově se projíždí padesátkou. Magistrát Prahy chce zvýšit rychlost na 70km/h.
Zlíchovským tunelem na Smíchově se projíždí padesátkou. Magistrát Prahy chce zvýšit rychlost na 70km/h. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Teprve před pár dny jsme obdrželi dopis z ministerstva dopravy a vyjádření policie, takže práce jsou na začátku," řekl deníku Aktuálně.cz Ladislav Staněk, vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství z kraje Vysočina. Podobně je na tom i Plzeňský kraj, kde přesné seznamy úseků, které potřebují úpravu značení, zatím nemají.

Pardubický krajský úřad by měl do čtrnácti dnů předat podklady pro změnu značení na silnicích první třídy Ředitelství silnic a dálnic. Chystané změny by měly na silnicích prvních tříd být hotovy už do konce srpna, se silnicemi nižších tříd to nejspíš ještě potrvá.

Středočeský kraj se rozhodl úpravy provést za pomoci odborné firmy, na kterou by mělo do čtrnácti dnů proběhnout výběrové řízení. Práce chce ukončit co nejdříve, ale podle tiskového mluvčího Martina Kupky se vše protáhne možná až do konce roku. Obdobné lhůty si stanovuje i Moravskoslezský kraj. I ten chce všechny operace zvládnout do zimy.

Některé krajské úřady zatím dopis z ministerstva ani neobdržely. Mezi ně patří například Ústecký kraj - ten nicméně s úpravou značení souhlasí, a tak se už o změnách snaží sám jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy