Pokuta za 53 km/h v obci je protiprávní

mih
9. 7. 2006 14:29
Praha - Kdo zaplatil pokutu za překročení rychlosti o 3 km/h nebo méně, může si stěžovat a žádat vrácení peněz. Podle policie je pokuta protiprávní.

Policejní radary totiž nemusejí měřit přesně. Doporučení mezinárodní metrologické organizace, které je uznáváno i v Česku, udává toleranci měření rychlosti 3 km/h.

Informaci potvrdil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Jan Pavelka z policejního prezidia. Neoprávněně pokutovaní řidiči mohou podat stížnost na příslušném krajském úřadě, případně přímo na ministerstvu dopravy.

Také Stanislav Huml (SNK-ED), bývalý ředitel středočeské dopravní policie, prohlásil, že udělit sankci za takovýto přestupek není v souladu se zákonem.

"Radary nemohou být absolutně přesné," řekl.

Tachometr měří víc

Předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný k tomu v televizi přidal, že řidiče mohou informovat chybně i tachometry. Správně by sice měly ukazovat číslo o málo vyšší, než je skutečná rychlost vozidla. Záleží však na konkrétním nastavení automobilu. Proto by podle Horázného mělo ministerstvo zákon novelizovat.

Pokud však policisté naměří rychlost například v obci 55 km/h, jde o přestupek a sankce je oprávněná. "Řidič nemusí dostat pokutu, ale záleží vždy na posouzení policisty, jestli v konkrétní situaci řidič ohrožoval bezpečnost silničního provozu," řekl policista Pavelka.

Kritici pravidel se činí

Na problém nulové tolerance při postihu překročení maximální povolené rychlosti si řidiči často stěžují. V diskusích na internetových serverech, které se novému silničnímu zákonu věnují, patří toto téma k nejkontroverznějším.

Podle účastníků diskusí je striktní dodržování určité rychlosti bez tolerance stresující a někdy nemožné.

Na stránkách www.chcetezmenu.cz řidiči protestují proti šikaně na silnicích. Autoři serveru tvrdí: Je lepší jet o 3 km/h více, než způsobit dopravní nehodu.

Jeden z autorů projektu Robert Vašíček říká: "Prosazujeme novelizaci, která zavede toleranci 10 km/h po vzoru Slovenska."

 

 

Právě se děje

Další zprávy