Body pro řidiče mohou mít zpoždění

Pavel Baroch
23. 6. 2006 0:00
Kladno - Úřady si nejsou zcela jisté, zda se včas zvládnou připravit na evidenci trestných bodů, které budou řidiči od července dostávat za přestupky.

Týden před tím, než začnou platit nové dopravní předpisy, si radnice v Kladně nedokáže představit, jak zvládne agendu, již přinese registrace trestných bodů pro řidiče.

"Nevíme, co nás čeká," říká mluvčí kladenské radnice Petra Kučerová. Ještě v úterý hlásila, že na úřad zatím nedorazil počítačový program, který je nutný k tomu, aby se v registru mohly řidičům registrovat body za jejich přestupky na silnici.

Ve čtvrtek už byla optimističtější: "Software už dorazil, měl by tady být."

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

EVIDENCE BODŮ

  • Policie pošle oznámení o přestupku na příslušnou radnici.
  • Úředník zadá přestupek do počítače ke jménu řidiče.
  • Automaticky naskočí počet trestných bodů.
  • Motorista se na radnici může osobně či písemně informovat o počtu svých trestných bodů.
  • Až řidič nashromáždí 12 bodů, program na to úředníka upozorní.
  • Úředník pošle řidiči oznámení, že má 12 bodů a ať odevzdá řidičský průkaz.
  • Motorista se proti rozhodnutí může odvolat, radnice zahájí správní řízení.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Body ztracené v systému

I tak si ovšem není radnice jistá, jestli přechod na nový systém zvládne a jestli nebude zahlcena oznámeními od policie a strážníků o dopravních přestupcích.

"Všechno ukáže až praxe," dodává mluvčí Kučerová.

Kladenská radnice není ve své nejistotě sama, v rozpacích jsou nyní i další úřady, které budou trestné body evidovat.

Čistě teoreticky to může znamenat, že první trestné body budou neukázněným šoférům přičteny se zpožděním, když úřední evidence nebude bezchybně fungovat.

Tři úředníci. Budou stačit?       

Kladenská radnice přijala tři nové pracovníky, kteří budou mít registraci trestných bodů na starosti, a vyškolila je. Nakoupila počítače, stoly, židle a další vybavení. A teď čeká, až od státu přijde 804 tisíc korun, které by tuto službu měly zaplatit.

Celkem ministerstvo dopravy rozdělí mezi obce více než sto milionů korun a půjčí jim zhruba dva tisíce počítačů. I tak by peníze od státu měly kladenské radnice pokrýt jen asi tři čtvrtiny nákladů.

"A to ani v tuto chvíli vlastně nevíme, jestli budou tři lidé stačit," poznamenává Petra Kučerová.

Noví zaměstnanci jsou teď v jednom kole. Kromě toho, že se musí připravit na nový systém evidence přestupků, stěhují se v Kladně všechny správní agendy - evidence obyvatel či automobilů - do jedné budovy. V ní bude i kancelář, kde se budou scházet oznámení o přestupcích a evidovat trestné body.

Nové centrum správních agend zahájí činnost v pondělí 3. července, tři dny poté, co začnou platit nové dopravní předpisy včetně bodového systému.

Problémy hlásí další radnice

Agentura ČTK oslovila radnice po celé republice a zjistila, že problémy s přechodem na nový systém hlásí například úřady na Vysočině, jižních Čechách či na Karlovarsku.

Foto: Ondřej Besperát

Například karlovarský magistrát si stěžuje, že počítače na registraci trestných bodů dostal až týden před tím, než začnou platit nová pravidla na slinici.

"Je to na poslední chvíli," řekl mluvčí karlovarské radnice Jakub Kaválek.

Pražskému magistrátu se zase nelíbí to, že zatím nový počítačový program nestihl vyzkoušet, protože ho dostal také pozdě. Obdobně hovoří i některé obecní úřady v Plzeňském kraji.

Brandýs: Systém bude fungovat

Nový počítačový program na registraci trestných bodů se testoval mimo jiné v Brandýse nad Labem. A tamní úředníci tvrdí, že pracuje dobře.

"V pohodě bychom to měli zvládnout," tvrdí Ludvík Gottfried, vedoucí oddělení dopravně-správních agend tamního městského úřadu. Také radnice v Brandýse přijala kvůli zpracování přestupků tři nové pracovníky.

Gottfried uvedl, že software pracuje víceméně automaticky. Oznámení o přestupku zapíše úředník k příslušnému řidiči a na obrazovce vyskočí počet trestných bodů.

"Úředník ani výši bodů nemůže ovlivnit," připomíná Gottfried. Pokud se na řidičově počítačové kartě nashromáždí dvanáct trestných bodů, za něž automaticky přijde motorista na rok o řidičský průkaz, objeví se tato informace také na počítači.

 

Právě se děje

Další zprávy