Motejl: při CzechTeku chybovali všichni

Tomáš Fránek
14. 11. 2005 0:01
Brno - Veřejný ochránce práv Otakar Motejl ukončil šetření událostí související s akcí CzechTek na loukách u Mlýnce na Tachovsku na konci července.

Ombudsman Motejl: nebyla to černobílá situace

Ve zprávě, kterou nyní dostane k vyjádření ministr vnitra i policejní prezident, přitom Otakar Motejl konstatuje pochybení na obou stranách jak u policie, tak i u účastníků akce na Tachovsku.

"Nebyla to černobílá situace, jak ji protichůdně popisují obě strany. Požádám ministra vnitra i policejního prezidenta, aby se ke zprávě vyjádřili do patnácti dnů a zkrátili tak dobu, která je pro jejich odpověď dvojnásobná," uvedl Otakar Motejl pro deník Aktuálně.cz.

Do doby vyjádření ministra i šéfa policie ale zatím nechce příliš detailů ze své zprávy zveřejnit. Jeden příklad oboustranného pochybení ale dal: pořadatelé CzechTeku si letos pronajali pouze dvanáctihektarový pozemek (rozloha asi dvaceti fotbalových hřišť), který byl výrazně menší než ty, na kterých se akce konala v minulým letech. Proto se dalo očekávat, že akce zasáhne i další místa, která pro technoparty vyčleněna nebyla.

Na druhou stranu pronajatý pozemek nakonec podle Otakra Motejla sloužil především jako parkoviště policejních vozů, které najížděly na místo zásahu. Veřejný ochránce práv má pochybnosti i o způsobu provedení policejního zásahu.

Stížností byla záplava, přímých svědků málo

Do kanceláře veřejného ochránce práv přišlo na čtyři tisíce mailů, které na situaci okolo CzechTeku upozorňovaly. Samotných podnětů k šetření pak bylo čtrnáct. Žádný ale od lidí, kteří se akce přímo účastnili. "Šlo o zprostředkované podněty," řekl Motejl.

Při policejním zásahu na CzechTeku během posledním červencovém víkendu byly zraněny desítky technařů a policistů. Jednotky policie byly speciálně vyzbrojeny, proti tanečníkům použily kromě pendreků a ochranných štítů i vodní dělo a slzný plyn.

Řada účastníků obvinila policisty z brutality. Média zaznamenala případy bití technařů povalených na zem. Policie je označuje za jednotlivé excesy. Argumentuje tím, že bránila soukromé pozemky, na něž bez svolení majitelů účastníci party vstupovali.

Státní zástupce obžaloval tři technaře a dalších třináct obvinil. Zasahující policisté zatím obviněni nebyli. Vyšetřování neskončilo ani u čtyř policistů z Chebu, které kamery zachytily, jak kopou a bijí ležícího technaře. Zásah policie na CzechTeku přišel daňové poplatníky na jednatřicet milionů korun. Postupně bylo nasazeno tři a půl tisíce policistů

Zprávu předložil i ministr vnitra Bublan

Svoji zprávu o průběhu a zásahu na CzechTeku předložil  také ministr vnitra František Bublan. Zpráva ale podle senátorů, kteří ji projednávali, neodpovídá na řadu závažných otázek. Senátor Jaromír Štětina se například pozastavil nad tím, že v ní není nic o tom, proč policie blokovala sjezd z dálnice. Bez odpovědi zůstalo i to, které konkrétní trestné činy byly důvodem k zásahu.

Senát si zprávu o policejním zákroku při CzechTeku vyžádal už v srpnu. Senátoři konstatovali, že Bublanova zpráva není tím, co Senát očekával. Výbor pro obranu a bezpečnost proto vyzval premiéra Jiřího Paroubka i ministra vnitra Františka Bublana, aby Senátu nejpozději do konce roku předložili podrobné zprávy, které by okolnosti zásahu i všech při něm spáchaných přestupků a trestných činů detailně popsaly a vysvětlily.

 

Právě se děje

Další zprávy