Policisté dávali poslední mírné pokuty

Pavel Baroch
21. 6. 2006 14:10
ON-LINE - Do nástupu nových pravidel zbývá zhruba týden a řidiči ve velkém porušují předpisy. Reportéři Aktuálně cz. byli na jedné z posledních akcí, kde policie udílela ještě mírné pokuty.

Reportéři Pavel Baroch a Ondřej Besperát dnes dopoledne zjistili, že téměř každých pět minut zastaví při silniční kontrole policisté řidiče, který nejede podle předpisů.

Ve vesnici Dlouhopolsko, která leží na hlavním silničním tahu z Poděbrad do Chlumce nad Cidlinou, zastavili policisté během půl hodiny hned několik řidičů, kteří překročili povolenou rychlost. V sousedním Vlkově pod Oškobrhem byla situace stejná.

Dnešní tresty byly pro přistižené řidiče mírné - pokuty v řádech stokorun. Za devět dní by se sankce počítaly v tisících a policie by navíc mohla zabavit řidičské průkazy. České řidiče čeká desetkrát dražší červenec.

Jakých přestupků se řidiči nejčastěji dopouštějí a jak je komentují policisté a motoristé, si můžete přečíst v on-line reportáži.

14:05 - Bezpečnostní akce na Nymbursku právě skončila. Policisté během čtyř hodin zjistili desítky dopravních přestupků a rozdali pokuty v souhrnu za tisíce korun. Od července za tytéž "přehmaty" vyinkasují desetitisíce.

  • On-line připravený reportéry Aktuálně.cz tímto končí.

Foto: Ondřej Besperát

13:52 - Obec Libice nad Cidlinou. Řidič bílého Peugeotu a jeho spolujezdkyně nebyli připoutáni. A navíc neměli ve voze povinnou lékárničku. Nakonec ovšem vyvázli jen se stokorunovou pokutou. "Nechceme za každou cenu tahat z lidí peníze. Důležitější je přeci prevence," vysvětluje mírný trest policista. "No. Za pár dní to bude tvrdší."

13:44 - Policejní hlídka v obci Sokoleč udělila během předchozí hodiny dvě pokuty. První z nich byla za sjeté pneumatiky; řidič musel zaplatit dvě stě korun. Za další přestupek pak jiný řidič zaplatil stokorunu - jel nepřipásaný. Od července zaplatí za jízdu bez zapnutého pásu dva tisíce korun a dostane dva trestné body.

Pot na čele při silniční kontrole nevyrazí jen řidičům. I policisté se zapotí, zvlášť v panujícícm horku.
Pot na čele při silniční kontrole nevyrazí jen řidičům. I policisté se zapotí, zvlášť v panujícícm horku. | Foto: Ondřej Besperát

13:39 - U silnice v Okřínku je takové horko, že policistům právě přestal fungovat radar na měření rychlosti. Zkolaboval. "To se občas stává," krčí rameny policisté.

13:28 - Řidič Fordu Transit s přívěsem nemá ve svém voze namontovaný tachograf, přitom pro vozy nad 3,5 tuny to je povinnost. Zastavila ho policejní hlídka v Okřínku. "Maximální výše pokuty je 5000 korun, ale vyřešili jsme to 500 korunovou pokutou. Tyto věci nejsou až tak problém řidiče, jako firmy, které auto patří," říká kontrolující policistka. 

Foto: Ondřej Besperát

12:54 - V obci Nouzov kontroluje policejní hlídka řidiče již dvacet minut, ale zatím nezaznamenala žádný dopravní přestupek.

11:00 - Řidič Fabie projížděl Dlouhopolskem 76 km/hod a dostal pokutu 300 korun. Podle nového červencového sazebníku by ale zaplatili 2500 korun a pokud by se stejného přestupku dopustili v jednom roce podruhé, mohli by jim policisté zadržet až na půl roku řidičský průkaz.

"Chtěl jsem jen předjet tři auta," vysvětloval přestupek řidič. Výše nových sankcí ho zaskočila. "No tak to je síla! A kdyby mi zabavili řidičák, to bych musel dělat znovaz zkoušky?"

Foto: Ondřej Besperát

10:50 - Hlídka vzápětí zastavuje druhý polský kamion, který jel obcí 65 km/hod.

10:49 - Řidič polského kamionu překročil v Dlouhopolsku rychlost, hlídka mu naměřila 69 km/hod a udělila pokutu 500 korun. Řidič vysokou rychlost vysvětloval tím, že je z Polska zvyklý jezdit povolenou rychlostí 60 kilometrů v hodině. "Na tyto výmluvy jsme si už zvykli," komentovala řidičovo vysvětlení hlídkující policistka.

10:45 - V Dlouhopolsku nebyl připoutaný řidič nákladního auta a zaplatil pokutu 100 korun. Podle nových pravidel by už za dva týdny musel zaplatit 2000 korun a připsat si na svůj účet dva trestné body. "Teď už mám zaplaceno, ale stát se to v červenci, tak bych se do konce měsíce nenajedl," uvedl řidič při odjezdu.

Foto: Ondřej Besperát

10:37 - Ve Vlkově pod Oškobrhem zastavila hlídka dva řidiče, kteří skrz obec jeli rychlostí 80 km/hod. Oba dostali pokutu 500 korun.

Podle nového červencového sazebníku by ale zaplatili 2500 korun a pokud by se stejného přestupku dopustili v jednom roce podruhé, mohli by jim policisté zadržet až na půl roku řidičský průkaz.

10:28 - Reportéři Pavel Baroch a Ondřej besperát jsou nyní na stanovišti v Dlouhopolsku na silnici číslo 11 mezi Poděbrady a Chlumcem nad Cidlinou.

Dlouhopolsko
Dlouhopolsko | Foto: Aktuálně.cz

V průběhu dvaceti minut zastavili policisté jedno auto, které v obci překročilo povolenou rychlost 50 km/hodinu. "Řidič jel rychlostí 63 kilometrů v hodině a protože se choval slušně a přestupek uznal, vyřešili jsem vše pokutou 200 korun," uvedla policistka.

Za stejně rychlou jízdu by řidič od července musel zaplatit 1000 korun a dostal by dva trestné body.

Policejní hlídka v Budiměřicích
Policejní hlídka v Budiměřicích | Foto: Ondřej Besperát

9:58 - Poslední zpráva ze stanoviště v Budiměřicích. Policisté zkontrolovali Škodu 120 a objevili pod vozem olejovou skrvnu, která se i za tak krátkou chvíli stihla vytvořit. Situaci vyřešili domluvou. Řidička uvedla, že má vůz půjčený od kamarádky. "Mohla by za to být pokuta až 1000 korun, ale většinou domluva stačí," řekl kontrolující policista.

9:52 - Dalších dvacet minut se obešlo bez pokut. "Je znát, že v poslední době jezdí řidiči opatrněji," říká zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Nymburku Jaroslav Frýbl a dodává, že za správné považuje přísnější postihy za držení mobilních telefonu v ruce během jízdy. Za takový přestupek se bude od července udělovat pokuta 1000 korun a tři trestné body.

Budiměřice na Nymbursku
Budiměřice na Nymbursku | Foto: Aktuálně.cz

9:32 - Reportéři Aktuálně.cz jsou na stanovišti hlídky v Budiměřicích.

"Zatím jsme zkontrovali deset automobilů a v jednom případě jsme řidiči, který neměl zapnuté bezpečnostní pásy, dali pokutu 200 korun," uvedl hlídkující policista. Od prvního července by tento řidič dostal na místě pokutu 2000 korun a k tomu dva trestné body.

Foto: Ondřej Besperát
Foto: Adéla Vlachová, Adéla Čtvrtečková
reportér Pavel Baroch fotoreportér Ondřej Besperát

9:11 - Bezpečnostní akce začíná. Od okresního policejního ředitelství v Nymburku vyjelo několik automobilů, celkem je do akce nasazeno deset dvoučlenných hlídek. Jejich stanoviště budou v obcích i na volných úsecích silnic.

"Budeme kontrolovat používání bezpečnostních pásů, dodržování rychlosti, technický stav automobilů i případnou přítomnost alkoholu v krvi," uvedl zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Nymburku Jaroslav Fríbl.

 

Právě se děje

Další zprávy