Zákon? Trestá chronicky špatné řidiče

bar
20. 6. 2006 11:50
ON-LINE ROZHOVOR - Vyšší pokuty, trestné body, větší pravomoci policie. Od července začíná na silnicích dopravní revoluce.

Právě proto jsme pozvali do redakce ředitele dopravní policie Zdeňka Bambase.

Původně hodinový on-line rozhovor se čtenáři deníku Aktuálně.cz se protáhl: Zdeněk Bambas se nakonec zdržel téměř dvě hodiny, během kterých stihl zodpovědět rekordních 65 dotazů. U mnohých si ovšem sám musel vypomáhat nahlížením do přílušného zákona - tak je nový systém spletitý.

Zdeněk Bambas odpovídá on-line.
Zdeněk Bambas odpovídá on-line. | Foto: Ludvík Hradilek

Váš zájem dozvědět se, co přesně vás po 1. červenci na silnicích čeká, byl ovšem mnohem větší: Za 40 minut jste Bambasovi stihli položit 146 otázek.

Omlouváme se všem, kterým ředitel Bambas - přes zjevnou ochotu podělit se o své znalosti nového systému - nestihl odpovědět.

Bambas za nejvýznamnější změnu pokládá, že za některé závažné přestupky bude moci policie zadržet řidičský průkaz, už když se stanou poprvé - například za jízdu pod vlivem alkoholu, za vysoké překročení rychlosti, ale také za parkování na místech vyhrazených pro invalidy.

Občas se musel poradit s právní předlohou.
Občas se musel poradit s právní předlohou. | Foto: Jiří Kropáček

"Trestné body může obdržet i řidič nemotorového vozidla. A dokonce i neřidič - tedy osoba, která řídí bez platného řidičského oprávnění," upozornil čtenáře Aktuálně.cz.

Bambas odmítá tvrzení některých poslanců, že zavedení bodového systému zvýší riziko, že policista podlehne nabídce na úplatek."Myslím, že nový systém bude mít spíše protikorupční efekt," tvrdí Bambas.

 

Právě se děje

Další zprávy