Řidiči se budou divit, říká policista

Pavel Baroch
16. 6. 2006 0:00
Rozhovor - Od července stačí neoprávněně zaparkovat na místě pro invalidy, a přijdete o řidičský průkaz, varuje ředitel dopravní policie.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Za nejvýznamnější změnu pokládám to, že některé závažné přestupky jsou trestány zákazem činnosti, už když se stanou poprvé," říká o nových pravidlech, které na silnicích začnou platit už za dva týdny, ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas. Nejvýznamnější změnou v nových pravidlech je bodový systém, v němž jsou řidiči za přestupky kromě pokuty postiženi i trestnými body. Po "zisku" dvanácti bodů ztratí šofér řidičský průkaz.

A: Za jaké přestupky přijde motorista o řidičský průkaz automaticky?

Třeba překročení rychlosti o čtyřicet kilometrů a více v obci nebo o padesát kilometrů a více mimo obec. Samozřejmě také v případech, kdy řídí pod vlivem alkoholu anebo zaviní nehodu se zraněním. Závažným přestupkem je i to, když se neoprávněně postavíte na místo vyhrazené pro invalidy. Za to je také zákaz činnosti a pokuta pět až deset tisíc korun.

A: S čím budou mít řidiči od července největší problém, na co si budou nejhůře zvykat?

Dneska má zejména majitel dražšího automobilu oprávněný pocit, že mu v podstatě nic nehrozí. I když ho policie přistihne při přestupku, na pokutu má. Jinak mu nic významnějšího nehrozí. Kdyby jel přes vesnici sto padesát, žádný hrdelní zločin to není. Stačí mít trochu naditou peněženku, a je v klidu. Myslím, že si tito řidiči teď budou těžko zvykat na to, že klid pominul.

A: Bude mít policie dost lidí na to, aby dokázala dodržování nových předpisů hlídat?

Policie má dlouhodobý problém s nedostatečným počtem policistů. Dopraváků, kteří mají na starosti silniční dohled, je tisíc čtyři sta. Když si rozpočítáte, že den má dvacet čtyři hodiny a týden sedm dní, bývá velké štěstí dopravního policistu potkat. Jenže od července bude mít skoro stejnou pravomoc jako státní policie také městská policie. A strážníků bylo už počátkem tohoto roku devět a půl tisíce. Obecní policie dopravu rozhodně preferuje, ale na rychlé řidiče, nebo na alkohol neměla zatím mandát, a teď už ho má. To se budou řidiči také divit.

A: Bude tedy od července na silnicích bezpečněji?

Jak pro koho. Pro neukázněné řidiče bude méně bezpečněji, pro všechny ostatní by bezpečněji být mělo.

A: Začnete hned prvního července rozdávat trestné body jako na běžícím pásu, nebo dáte řidičům čas, aby se s novými pravidly sžili?

Nehodláme spojit úplný rozjezd nového systému s masivní dopravně-bezpečnostní akcí. To by asi nebylo rozumné. Nejdříve si musíme vyzkoušet, jak nový systém funguje. Změn je více. Nejde jen o to, že nový zákon je přísnější. Přestupky se budou oznamovat evidenčnímu místu, půjde to elektronickou cestou. Nejdříve se to musí rozchodit, vyzkoušet. Každý nový systém přináší problémy. Je to novinka nejen pro řidiče, ale i pro policisty, pro obecní úřady. Lidé se to napřed musí naučit, teprve pak můžeme začít rozšiřovat svou aktivitu.

A: Znamená to, že se řidiči v prvních červencových dnech nemusí trestných bodů obávat, že bude mírnější, protože si nový systém budete zkoušet v praxi?

To se samozřejmě obávat musí. Trestné body se jich od 1. července týkají.

A: Ukazují se už teď nějaké technické problémy, například v komunikaci mezi policií a obecními úřady, které budou evidovat trestné body?

Problémů je hodně, ale zdá se, že se podařilo všechny překonat. Nebo aspoň všechny, které se týkají policie. Včera mi říkali novináři, že Český Krumlov od nás žádné oznámení o přestupcích do bodového systému nepřijme, protože nemá počítač. To ovšem není problém policie. Mít počítač, mít elektronickou podatelnu ukládá obci zákon. Pokud to místní správa ještě nezvládla, má na to ještě čtrnáct dní.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Jak bude evidence přestupků v praxi fungovat? Chytnete řidiče, který se dopustil přestupku, a dáte mu kromě pokuty trestné body?

Kdepak! Policie pouze oznámí, co se stalo. Trestné body bude udělovat příslušná obec. Ani policista, ani úředník, který bude body přidělovat, o ničem nerozhodnou. Za konkrétní přestupek je pevně stanovený počet bodů. Nikdo na tom nemůže nic měnit. Aby byl někdo méně nebo více přísný, to v bodovém systému není možné. Jediné, co se dá zpochybnit, je to, zda se řidič přestupku dopustil, či ne.

A: Nebude to přesto nahrávat korupci? Když dosud řidič "zaplatil" za neudělení pokuty policistovi třeba dva tisíce, teď může policistovi říct: Když přestupek neoznámíte a já nedostanu trestné body, dá vám pět tisíc?

Myšlenka, že čím přísnější trest tím větší korupce, je myslím falešná. Z toho by vyplývalo, že největší korupční prostředí je u vrahů, protože tam je nejvyšší trest - doživotí. Ale to přece není pravda. Myslím, že nový systém bude mít spíše protikorupční efekt. Usilujeme o to, aby přenos informací šel certifikovanou elektronickou cestou, kde se oznámení o přestupku nemůže "ztratit" jako papír, který zmizí v koši. A pak pochopitelně usilujeme o to, aby kontakt mezi policistou a řidičem byl zaznamenáván diktafony, a pokud možno i kamerou. To vypadá jako bič na policisty, ale ono to působí i opačně jako ochrana policistů. Vždycky se může stát, že policistu někdo neoprávněně obviní za to, že si řekl o úplatek. I když mu to pak nedokáže, už byl policista vyšetřován a může se to s ním dále vléct.

A: Jak zjistíte, že řidič, který se právě dopustil přestupku, už nějaké trestné body má?

My to nepotřebujeme vědět.

A: Proč? Může se přece stát, že řidič bude třeba ještě měsíc jezdit, než obecní úřad dostane oznámení od policie a zjistí, že už má dvanáct trestných bodů a měl by mu být zadržen řidičský průkaz.

Určitá prodleva by tady být mohla, ale nebude to určitě měsíc. Rozhodně to není důvod k tomu, aby policie odebírala po dvanácti bodech přímo na silnici řidičský průkaz. To administrativně vyřeší obec. Body pro policisty důležité nejsou, a pokud v určitých případech ano, mohou si to zjistit.  Až bude systém, jak ho připravujeme, hotový, prověří si policista motoristu z jiných důvodů. Jsou totiž přestupky, třeba jízda na červenou, za které následuje zákaz činnosti, pokud se jich řidič dopustí za poslední rok nejméně dvakrát. A to policista vědět potřebuje.

A: Jak to ale zjistí?

Policista bude mít k dispozici datový terminál, do něhož zadá rodné číslo řidiče a státní poznávací značku vozidla. Terminál mu pak ukáže, jestli auto není kradené, jestli má vůz platnou technickou prohlídku, jestli má povinné ručení, jestli se po řidiči nepátrá, jestli má řidičský průkaz odpovídající skupiny, a také jestli v posledních dvanácti měsících nespáchal přestupek, za jehož opakování následuje zákaz činnosti.

A: Kdy začne tento systém fungovat?

Myslím, že by to mohlo být do konce roku. Znovu ovšem připomínám, že s oznamováním dopravních přestupků elektronickou cestou začneme už od července.

A: Prošli všichni dopravní policisté patřičným školením? Nemůže některý z nich pochybit?

Policistů, kterých se to týká, je mezi patnácti a dvaceti tisíci. Že by se někdo z nich nedopustil chyby, to samozřejmě nečekám. Proškoleni jsou, takže chyb by neměl být významný počet.

 

Právě se děje

Další zprávy