Zkoušky v novém, autoškoly mají plno

Pavel Baroch
15. 6. 2006 0:00
Praha - Autoškoly mají plno. Žáci chtějí řidičský průkaz dříve, než se závěrečné zkoušky začnou skládat výhradně na počítači. Uvnitř: TEST
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: www.autoskolacrkva.cz

Spolu se zavedením bodového systému za dopravní přestupky a s dalšími novými předpisy - například povinným celoročním svícením - budou od července závěrečné testy pro získání řidičského průkazu výhradně v elektronické podobě na počítači.

A autoškoly mají díky tomu narváno.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Infobox

DOPRAVNÍ NEHODY
(leden až duben)

  • Stalo se 67 354 nehod, o 4323 více než vloni.
  • Zahynulo 258 lidí, o 3 méně než vloni.
  • Těžce se zranilo 1050 osob, o 35 méně než vloni.
  • Lehce se zranilo 6571 lidí, o 805 méně než vloni.

"Každý to chce stihnout, dokud je to ještě postaru. Takový zájem je pokaždé, když se chystá nějaká změna," tvrdí Zdeněk Husák, majitel autoškoly v Libochovicích.

Podobné zkušenosti mají i další automobiloví učitelé.

"Narváno máme už od března," říká majitel brněnské autoškoly Pavel Doležal. "Myslel jsem, že zájem teď už opadne, ale stále přibíráme dost lidí."

Zájemci o řidičský průkaz, kteří se hlásí až teď, dva týdny před zavedením nového způsobu zkoušení, ale už nemohou počítat s tím, že by stihli autoškolu ještě postaru, kdy se testy skládají na papíře.

"Nikoho neodmítáme, ale každému říkám, že žádný rychlovýcvik nebude," dodává Doležal.

Testy jsou jednodušší, ale dražší

Enormní zájem o získání řidičského průkazu mají autoškoly prakticky po celé republice. Potvrzují to majitelé autoškol z různých měst, na které se deník Aktuálně.cz obrátil.

"Všude je narváno," tvrdí například Jiří Neumann z Dvora Králové. Stejně hovoří i Ivo Křišťan z Prahy.

Majitelé autoškol se shodují, že nové, elektronické testy jsou jednodušší než ty staré, a neobsahují chytáky - například více správných odpovědí na jednu otázku.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Jiří Kropáček

"Nové testy na počítači jsou jednodušší," potvrzuje Pavel Doležal, majitel autoškoly v Brně.

Jenže zatímco dnes se za závěrečné zkoušky neplatí (zájemce zaplatí pouze autoškole za výcvik), od července uhradí žáci 700 korun. Peníze dostanou radnice, které závěrečné zkoušky mají na starosti.

Pokud chtějí lidé za autoškolu ušetřit, musí stihnout závěrečnou zkoušku do konce června.

Pokud udělá žák přestupek při závěrečné jízdě, opakovaná zkouška ho vyjde na 400 korun, nová zkouška z údržby vozidla stojí 200 a písemný test na počítači 100 korun.

Více bezpečnosti, méně korupce

Ministerstvo dopravy si od nových elektronických testů, které už používají mnohé evropské země, slibuje, že na silnicích bude bezpečněji.

"Jsou dalším krokem ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu," tvrdí ministr Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Testy budou podle Šimonovského více nutit žáky, aby předpisy skutečně znali. A lépe by je měly připravit na skutečné situace na silnicích - mnohé dopravní situace jsou totiž fotografickou kopií skutečných křižovatek a silnic.

Elektronické testy by podle ministerstva měly navíc zamezit případným manipulacím s výsledky zkoušek. Zkušební testy budou postupně obsahovat až tisíc otázek, počítač z nich každému žákovi vybere dvacet pět.

"Nikdo nebude mít stejný soubor otázek, každý test bude unikátní," řekl Šimonovský. "On-line zkoušením se zabrání případným manipulacím s výsledky testu."

 

Právě se děje

Další zprávy