Nejnebezpečnější místa na řekách

Zdeněk Mihalco
16. 6. 2006 0:00
Praha - S nástupem vodácké sezóny přibývá tragédií. Aktuálně cz. přináší seznam nejnebezpečnějších míst. Uvnitř: MAPA NEBEZPEČNÝCH JEZŮ, ANKETA
Jez v Rožmberku
Jez v Rožmberku | Foto: www.ckrumlov.cz

Přestože většina vodáků prozatím svá plavidla na hladinu nespustila, řeky už si letos vzaly několik životů. Naposledy v pátek, kdy na jezu v Rožmberku na Vltavě utonuli dva lidé. Převrátili se s kanoí, kterou strhl silný proud.

Povodí Vltavy na místě neštěstí zatím žádná opatření nechystá. "Před jezem časem bude alespoň výstražná tabule," upřesnila mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková. Momentálně vodáky na nebezpečí žádný nápis neupozorňuje.

Smrt si ve většině případů zaviní sami vodáci. Nezodpovědností a tím, že přecenění své síly.

Na co si dát pozor

Nejnebezpečnějším místem na českých tocích je jez Pilař na Lužnici. Podle statistiky specializovaného magazínu Hydro tam utonulo už více než 30 lidí. "Naštěstí se tu už dlouho nestala žádná tragédie," říká Karel Fürst, starosta vsi Majdalena, u které místo desítek neštěstí leží. "Před jezem je cedule a vodáci to místo znají. Vědí, jak je nebezpečné," dodává.

Tabule před těmi nejnebezpečnějšími místy přikazují, aby vodáci přenesli loď po břehu. Sjíždění jezů je ale adrenalinový sport a někteří vodáci výstražné cedule nerespektují.

"Každoročně zde musejí zasahovat záchranáři a lovit topící se vodáky. Letos to bylo už minimálně dvakrát. Ačkoli je tento jez docela známý pro své nebezpečí a je samozřejmě označen tabulí, která zakazuje jej sjíždět, najdou se pravidelně lidé, kteří zde nesmyslně riskují a musejí následně spoléhat na záchranáře," stěžuje si Jakub Kaválek, vedoucí kanceláře primátora Karlových Varů.

Ve městě se nachází zrádný jez Tuhnice, na kterém zemřelo už více než 10 lidí. Místo nevypadá zvlášť nebezpečně, právě proto jej mnoho neznalých a nezkušených podcení. K tuhnickému jezu vyjížděli záchranáři několikrát také letos. Naposledy 6. června, kdy v Ohři zápasili o život dva mladí lidé. Nakonec se dostali na břeh živí.

Jezy jsou nejnebezpečnějšími místy na českých řekách. Nevyzpytatelný je každý z nich. Na splavných tocích u nich mnohde stojí pomníčky. Na nejzáludnější místa upozorňují výstražné cedule. Ale ne všude.

Nejen začátečníci by se měli jezům vyhýbat.

Foto: Magazín Hydro

 

Právě se děje

Další zprávy