Na Ústavním soudu zazní dozvuky techna

Tomáš Fránek
18. 5. 2006 11:30
Brno - Dozvuky loňského CzechTeku stále zní. Ústavní soud bude zkoumat, zda je v pořádku, že hrubý policejní zákrok vyšetřují policejní složky a nikoliv nezávislé úřady.

Právě na případu rozehnání účastníků CzechTeku má tak soud vynést verdikt, který má vnést jasno do toho, kdo bude posuzovat počínání policistů.

Stížnost podávají prostřednictvím Ligy lidských práv účastníci CzechTeku Ondřej Holous s Pavlem Kuchařem. K nim se připojil také Martin Petrusek z Kněžpole na Uherskohradišťsku, kterého měla zbít policejní hlídka.

Chceme nezávislost

To, že policisty vyšetřuje Inspekce ministra vnitra nebo vnitřní kontrolní odbory policie, je podle Ligy lidských práv v rozporu s rozhodováním Evropského soudu pro lidská práva.

"Ten požaduje, aby vyšetřování případů nelidského nebo ponižujícího zacházení prováděl od samého počátku nestranný a nezávislý orgán. Podle judikatury soudu pro zajištění nezávislosti a nestrannosti šetření nestačí například pouhý dohled státního zástupce," uvedl Jiří Kopal z Ligy lidských práv.

Liga navrhuje, aby Ústavní soud zrušil ta ustanovení trestního řádu a policejního zákona, která vyšetřování policistů upravují. Pokud to ústavní soudci neučiní, chtějí se zástupci Ligy obrátit na soud ve Štrasburku.

Nevyšetřené případy

Ondřeji Holousovi a Pavlu Kuchařovi policisté při loňském CzechTeku hodili do auta dvě dýmovnice. Případ po stížnostech obou mladíků dvakrát odložila Inspekce ministra vnitra s tím, že nenalezla konkrétního člověka, který by mohl do automobilu dýmovnice vhodit. To potvrdila také státní zástupkyně.

Oba mladíci přitom vyšetřovatelům předložili fotografie, identifikující pět z šesti čísel zasahujícího policisty, zajištění policejních dýmovnic, pořízené nákresy celé situace a také doklad o řádném vyčíslení škody na automobilu, způsobené dvěma úmyslně vhozenými dýmovnicemi

Martin Petrusek po střetu s policejní hlídkou skončil s otřesem mozku, několika podlitinami na těle a monokly pod oběma očima. Policisté tvrdí, že mladík byl opilý, sprostý a agresivní, státní zástupce kvalifikoval chování policisty jako kázeňský přestupek.

Naposledy se spory o to, jak má být vyšetřováno podezření na trestnou činnost policistů, objevily po napadení Kateřiny Jacques. Tu zbil policista při antifašistické demonstraci v Praze.

Dvojí metr?

Na rozdíl od jiných případů vyšetřila Inspekce ministra vnitra na příkaz ministra Františka Bublana kauzu Kateřiny Jacques velmi rychle, zásah odsoudil také premiér Jiří Paroubek.

Podle nevládních organizací ale i tento případ dokázal, že vyšetřování počínání policistů je nefunkční. "Není bezprecedentní rychlost jednání premiéra a ministra vnitra způsobena jen tím, že Kateřina Jacques je ředitelkou sekce lidských práv a rovných příležitostí Úřadu vlády a osobou politicky činnou? A funguje vůbec systém vyšetřování trestné činnosti policie?" napsali v prohlášení zástupci několika nevládních organizaci, jako je Liga lidských práv, Poradna pro občanství, občanská a lidská práva, Open Society Fund Praha nebo Otevřená společnost.

Podle zástupců nevládních organizací bylo jednání obou představitelů vlády prvoplánové a nynější systém prověřování policejních deliktů zůstává i nadále nefunkční. Například při vyšetřování CzechTeku z minulého roku inspekce zatím nepředložila ani jeden případ k zahájení trestního stíhání policisty.

Vyšetřováním policistů se už na základě analýzy připravené vládní Radou pro lidská práva zabývala také vláda, změnu ale neschválila. Ministr vnitra František Bublan má vypracovat vlastní analýzu s návrhy řešení.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy