Policie cvičí klidný tým na demonstrace

Pavel Baroch
17. 5. 2006 17:44
Balková  - Snížit nevraživost mezi policisty a účastníky demonstrací či protestních pochodů mají i takzvané antikonflitkní týmy.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě dnes si policisté vyzkoušeli v areálu policejního prezídia v Balkové v západních Čechách modelou situaci, kterou by antikonfliktní týmy mohly v budoucnu řešit - neoprávněné obsazení soukromých pozemků větší skupinou osob.

Policisté ovšem striktně odmítají, že by antikonfliktní týmy vznikaly jako reakce na události 1. května v Praze.

"Zdůrazňujeme, že změny v organizaci a řízení policejních opatření k zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti nejsou v žádném případě reakcí na prvomájový zákrok proti Kateřině Jacques," řekl Pavel Hanták z policejního prezídia.

Policisté půjdou mezi demonstranty

Hanták dodal, že jde o dlouhodobě připravovanou koncepci, která vychází ze zkušeností policejních akcí v letech 2004 a 2005. Policisté se také inspirovali u německých kolegů.

Antikonfliktní týmy jsou podle Hantáka jednou, nikoli jedinou změnou v organizaci policejních akcí. Změn dozná například i velení zásahu, upravit by se měla i taktika.

Smyslem antikonfliktních týmů bude práce přímo mezi demonstranty nebo účastníky různých shromáždění, jako jsou právě technoparty. Policisté by se měli snažit tlumit případné agresivní chování.

"Pokud někdo přijede na technoparty již s úmyslem dopouštět se protiprávního jednání, tak nemůže být objektem antikonfliktního týmu," řekl podle ČTK ředitel služby pořádkové a železniční policie Čestmír Pastyřík.

"Jejich cílem budou dosud nerozhodnutí účastníci," dodal Pastyřík.

Za CzechTek nebude nikdo stíhán

Kromě zásahu proti kandidátce Strany zelených Kateřině Jacques na Prvního máje čelila policie v poslední době kritice i za zásah proti účastníkům loňské technoparty u Mlýnce na Tachovsku.

Inspekce ministra vnitra sice vyšetřovala bezmála třicet trestních oznámení na zasahující policisty, žádný z nich ovšem s největší pravděpodobností nebude obviněn.

Potrestána tak nebude například čtveřice chebských policistů, kteří podle televizních záběrů zbili ležícího technaře. Podle názoru inspekce, který podpořila i státní zástupkyně, byl však jejich zákrok oprávněný.

Žalobkyně Antonie Zelené sdělila Aktuálně.cz, že trestní oznámení na policisty byla odložena buď právě kvůli tomu, že se neprokázal trestný čin, anebo se nepodařilo zjistit, který policista porušil zákon. To byl i případ Romany Krátké, které policisté prorazili plíci, takže mladá žena byla dokonce v ohrožení života.

Podle Zelené budou pouze dva policisté kázeňsky potrestáni. "Dva případy budou projednány kázeňsky," potvrdila Zelená. Dodala, že na stole má ještě dva nevyřešené případy, které ovšem nejspíš skončí jako ostatní - budou odloženy.#reklama

Naproti tomu z devíti obviněných technařů už tři stanuli před soudem a jeden účastník CzechTeku už byl podmíněně odsouzen.

 

Právě se děje

Další zprávy