Jan Hřebejk Jan Hřebejk | Komentáře
27. 12. 2005 23:51

Jak je to s inteligencí

Jednou na gymnáziu jsem při vyučování zase nějak zlobil a paní profesorka mi řekla: "Já vím, že delfíni jsou inteligentnější, než někteří lidé a vás rozhodně za delfína nepovažuji".

"To jsem si oddechl", souhlasil jsem drze. Nejsem chytrý jako delfín. Ani neovládám penis příčně pruhovaným svalstvem, tedy vůlí, jako on. A jak je to vlastně s inteligencí?

Máme opravdu chytrého pejska, říkají i naši kamarádi. A přeci je ten pejsek nepochybně hloupější, než ta dvacetiletá komunistická poslankyně.

Udělám teď něco ne moc inteligentního a pochlubím se. Před několika lety mě pozval Miloš Forman k sobě na venkov. Do Warrenu, kde je opravdu taková skoro česká krajina a kde má pan Forman bývalou farmu. Tam kromě jeho rodiny žijí také různá domácí zvířata, například prasátko Vašek.

"O prasátkách se říká, že jsou velice inteligentní", říkám. "To je pravda", souhlasí světoznámý režisér. "A jak se to projevuje?" "Tak například, někdy se to prase tak nažere, že potom nedosáhne nohama na zem, musí ležet několik hodin na boku a čekat, až vytráví", povídá pan Forman.#reklama

Jsem trochu překvapen a s pochybností se ptám: "A myslíte, pane Formane, že to je zrovna ukázka inteligence toho zvířátka?" Forman se na mě podívá jako na člověka, který zatím zjevně o životě tolik neví a řekne bez zaváhání: "No jistě, pane Hřebejk."
Člověk se stále dozvídá něco nového.

 

Právě se děje

Další zprávy